10 ползи за здравето от сладкия пъпеш

2193
10 ползи за здравето от сладкия пъпеш
Снимка: iStock/Guliver

Атрактивният плод става все по-консумиран заради своите здравословни ползи. Добре е да знаете, че е много полезен за здравето, което е причина да го опитате. Има различни проучвания в подкрепа на предимствата, предлагащи този плод. Нека разберем десет основни ползи за здравето от консумирането на сладък пъпеш.

Хидратиращи свойства

Сладкият пъпеш съдържа различен тип хранителни вещества, които са от голяма полза за здравето ви. Едно от нещата, от които тялото изпитва нужда ежедневно, е водата. Въпреки че пъпешът осигурява вода на тялото ви, той съдържа други основни хранителни вещества. Те са под формата на електролити – натрий, калий и съпътстващите ги аниони – също полезни за здравето. Най-важното е, че тези, които спортуват или искат да останат хидратирани, могат да добавят пъпеш от сорта медена роса към диетата си. Те не само ще получат вода, но и други хранителни вещества, които са полезни.

Богат на различни хранителни вещества

Пъпешът съдържа витамини С, В6 и К, въглехидрати, фолат, протеини, калий, магнезий, калций, желязо, манган и натрий.

Подобрява здравето на сърцето

Сладките пъпеши са наистина страхотни за вашето сърце, тъй като носят хранителни вещества в естественото си състояние, което тялото ви обича. Вашето тяло разбира тези хранителни вещества по-добре и ги разгражда по-ефективно, за да ги използва. Калият е едно от хранителните вещества в пъпеша важен за правилната работа на сърцето ви.

Знаете ли какво лекува пъпешът?

Повишава плодовитостта

Фолатът е едно много жизненоважно хранително вещество, което има положително въздействие върху репродуктивността. Това е една от добавките, които лекарите препоръчват на жени, които току-що са я приемали. Тя играе важна роля при бременност, подпомагайки растежа и развитието на бебето. Ако сте жена, която се опитва да забременее, добре е по-често да консумирате този плод. Също така магнезият в пъпеша е полезен за жените.

Поддържа здравето на костите

Витамин К е група от мастноразтворими витамини, играещи ролята за съсирването на кръвта и изграждането на костите. Той също така помага за регулиране на нивата на калций в кръвта. Може да модулира костния метаболизъм. Това значи, че ако консумирате сладък пъпеш това също помага да поддържате костите си здрави. С напредване на възрастта тенденцията костите ни да се счупват се увеличава. Ето защо трябва умишлено да добавяте плодове, които повишават здравината на костите като сладкия пъпеш.

Понижава нивото на кръвната захар

Фибрите са едно нещо, от което се нуждаете, за да забавите скоростта на навлизане на глюкозата в храната в кръвта. Колкото и да съдържа въглехидрати и захар, пъпешът е богат и на фибри, което го прави чудесен за регулиране на кръвната захар.

Подобрява кожата ви

Този плод ще ви даде невероятна кожа. Първо, водата не само ви поддържа хидратирани. Водата има положителен ефект върху кожата ви. Далеч от водата, пъпешът е богат източник на витамин С, от който се нуждаете ежедневно. Например, една чаша меден пъпеш ви осигурява 53% от референтния ви дневен прием на витамин С. Този витамин също е полезен за красотата на вашата кожа. Той е антиоксидант. Този витамин помага за стимулиране на синтеза на колаген и подпомага антиоксидантната защита срещу фотоувреждане, предизвикано от ултравиолетовите лъчи.

Узрелият и сладък пъпеш се познава по това

Полезен за очите

Оксидативният стрес може да засегне клетките в очите. Но с антиоксиданти като лутеин и зеаксантин в този плод, свободните радикали се държат далеч. Очите ви са жизненоважни органи, на които трябва да доставяте достатъчно антиоксиданти. Добавянето на този плод към вашата диета е един от начините,

Засилва имунната ви система

Вече знаете, че витамин С е чудесен имуностимулатор, от който се нуждаете ежедневно. Освен това действа като антиоксидант, който помага да се предпазят свободните радикали, които могат да причинят хронични заболявания. Сладкият пъпеш е богат на витамина. Интересното е, че този плод е достъпен в период, когато хората често страдат от грип и други заболявания, които се отключват от студ и промяна на времето.

Действа благоприятно за храносмилателната система

Фибрите са необходими за правилното разграждане на храната и прочистване на дебелото черво. Плодът осигурява фибри, които подпомагат храносмилането. Можете да ядете плодовете такива, каквито са или да ги добавите към вашата салата или в комбинация с други плодове.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com