10 супер храни за супер памет

54013
10 супер храни за супер памет
Снимка: iStock/Guliver

Колкото повече остарявате, толкова повече грижи трябва да полагате за мозъка си, за да функционира правилно. Човешкият мозък си набавя хранителни вещества от храната, кръвната захар и кислорода, откъдето получава всички жизнени компоненти за предотвратяване на ментални болести като Алцхаймер и деменция. Мозъкът отговаря за контролиране на всички движения, мисловни дейности и емоции в човешкото тяло. Мозъкът е гигантски склад, способен да съхрани над 2,5 петабайта, което е приблизително 3 милиона часа от любимите ви ТВ програми и филми.

Ето кои храни са най-добрата храна за паметта:

1. Черен шоколад

Ето защо да пиете мляко с куркума всяка вечер преди сън

Млякото с куркума е здравословна напитка, която може да се консумира преди лягане всяка вечер, тъй като помага и за здрав сън и подобря...

Любителите на тъмния шоколад ще се зарадват да научат, че това вкусно лакомство подобрява паметта и дори намалява холестерола. Черният шоколад съдържа много противовъзпалителни и анти стареещи вещества, които съдействат за подобряване на кръвообращението. Хапвайте си шоколад след вечеря, за предпочитане със 70% какао.

2. Боровинки

Боровинките са много полезна храна за повишаване на паметта. Съдържат високи нива на флаваноиди, които са важни съставки при предпазване от болестта на Паркинсон и демеция. Добре е да смесвате шепа боровинки с кисело мляко и да ги консумирате всеки ден.

3. Орехи

Орехите подобряват паметта и мисловните способности, защото съдържат високи нива на омега-3 мастни киселини, която играе ключова роля в правилното функциониране на невротрансмитерите, поддържащи остротата на мозъка. Орехите ни дават важни хранителни вещества и помагат на движението на кислорода от кръвоносните съдове в мозъка. Добавете половин чаша смлени орехи към домашната си плодова салата, овеса или просто ги яжте сурови.

4. Сьомга

Сьомгата е една от най-здравословните супер храни. Тя е богат източник на омега-3 мастни киселини и много важни витамини, които намаляват риска от болестта на Алцхаймер. Съдържа още протеини, желязо и В витамини, които поддържат паметта и помагат за фокусирането.

Топ 5 най-здравословни храни на планетата

Списъкът с петте най-здравословни храни в света ще ви помогне да разберете основите на витамините и минералите, от които човешкото тяло...

5. Куркума

Тази жълта подправка съдържа високи нива на куркумин, който предотвратява болестта на Алцхаймер и други сериозни заболявания на тялото ни. Използва се и за лечение на зъбобол, стомашни разстройства и запушване на артериите. Подобрява настроението, повишава мисловната дейност и действа успокояващо.

6. Спанак

Спанакът е богат на всички важни витамини, необходими за правилното функциониране на мозъка. Съдържа големи количества калий, който подобрява електрическата проводимост на мозъка. Това позволява сигналите да се изпращат между неврони със скоростта на светлината и да подобряват мисленето ни. Спанакът помага против умора, сънливост и дори деменция.

7. Домати

В доматите се съдържа антиоксидантът липокен, полезен в борбата със свободните радикали, които се появяват при болестта на Алцхаймер и деменция. Доматите са богати и на витамин D, който подобрява настроението и дори предотвратява депресията.

8. Броколи

Съдържат вещества като холин, които увеличават растежа на нови мозъчни клетки и невронни връзки. Броколите намаляват нивата на лошия холестерол, повишават плътността на костите и предпазват от рак. Богати са и на витамин С. Яжте порция броколи поне 3 пъти седмично.

Ето за какво помагат фъстъците и орехите

Ежедневната консумация на фъстци и орехи повишава честотата на мозъчните ритми, свързани с познавателните процеси. Изследователи прави...

9. Зелен чай

Зеленият чай съдържа много имунозасилващи антиоксиданти, които помагат да се повиши концентрацията. Пийте  2-3 чаши зелен чай всеки ден за добра памет и за предпазване от ментални болести.

10. Чиа

Семената чиа стимулират функциите на невроните и подобряват мозъчната активност. Те са най-добрият източник на омега-3 мастни киселини. Редовната консумация на чиа осигурява добро здраве, предпазва от проблеми, свързани с остаряването и засилва паметта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Открийте най-много и най-малко съвместимите зодиакални знаци според астрологията

Какво причинява висока сутрешна кръвна захар и как можете да я намалите?

Нумерологията и нейното въздействие върху човешкия живот

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Лекар: 4 сериозни причини да се чувствате уморени, но да не можете да заспите

Как се оказва първа помощ при задавяне?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com