13 храни, които помагат на тялото ви да произвежда повече колаген

11871
13 храни, които помагат на тялото ви да произвежда повече колаген
Снимка: iStock/Guliver

Колагенът е протеинът, който придава на кожата нейната структура, еластичност и еластичност. Има много видове колаген, но нашето тяло се състои главно от тип 1, 2 и 3. С напредване на възрастта ние произвеждаме по-малко колаген в кожата си всяка година Доверен източник – оттук и тенденцията към бръчки и изтъняване на кожата, които виждаме колкото повече остаряваме .

Това обяснява бума на колагеновите добавки, рекламирани в нашите социални емисии и рафтовете на магазините в наши дни. Но дали колагеновите хапчета и прахове са най-добрият път? Основната разлика между двете може да се свежда до бионаличността - способността на тялото да използва хранително вещество.

Защо първо трябва да помислите за храната

„Храни като костен бульон съдържат бионалична форма на колаген, която тялото ви може да използва веднага, което го прави несъмнено по-добър от добавките“, казва регистрираният диетолог Кари Габриел. Преглед от 2012 г. относно храненето и стареенето също заключава, че плодовете и зеленчуците са най-безопасният и най-здравословният подход за подобряване на здравето на кожата.

Плюс това, тъй като добавките без рецепта са до голяма степен нерегулирани, вероятно е по-безопасно да се придържате към диетичен подход за стимулиране на колагена.

1. Костен бульон

Въпреки че последните изследвания показват, че костният бульон може да не е надежден източник на колаген, тази опция е най-популярната от уста на уста. Произведен чрез варене на животински кости във вода, този процес се смята, че извлича колаген. Когато го правите у дома, овкусете бульона с подправки за вкус.

Тъй като костният бульон е направен от кости и съединителна тъкан, той съдържа калций, магнезий, фосфор, колаген, глюкозамин, хондроитин, аминокиселини и много други хранителни вещества.

Всеки костен бульон обаче е различен поради качеството на използваните кости заедно с други съставки.

За да гарантирате качеството на вашия бульон, опитайте да си направите свой собствен с кости, получени от реномиран местен месар.

2. Пиле

Има причина много колагенови добавки да се извличат от пиле. Любимото бяло месо на всички съдържа достатъчно количество от нещата. (Ако някога сте рязали цяло пиле, вероятно сте забелязали колко съединителна тъкан съдържа птичето месо.) Тези тъкани правят пилето богат източник на хранителен колаген.

Няколко проучвания са използвали пилешки врат и хрущял като източник на колаген за лечение на артрит.

3. Риба

Подобно на други животни, рибите имат кости и връзки, направени от колаген. Някои хора твърдят, че морският колаген е един от най-лесно усвоимите.

Но докато вашият сандвич с риба тон за обяд или сьомга за вечеря със сигурност може да увеличи приема на колаген, имайте предвид, че „месото“ на рибата съдържа по-малко колаген от други, по-малко желани части.

Ние не сме склонни да консумираме частите от рибата, които са с най-високо съдържание на колаген, като главата, люспите или очните ябълки. Всъщност изследователите са използвали рибена кожа като източник на колагенови пептиди.

4. Яйчен белтък

Въпреки че яйцата не съдържат съединителна тъкан, както много други животински продукти, белтъците имат големи количества пролин, една от аминокиселините, необходими за производството на колаген.

Тези 3 типа хора определено трябва да приемат колаген всеки ден

5. Цитрусови плодове

Витамин C играе основна роля в производството на проколаген, предшественика на колагена в тялото. Следователно получаването на достатъчно витамин С е от решаващо значение.

Както вероятно знаете, цитрусовите плодове като портокали, грейпфрут, лимони и лайм са пълни с това хранително вещество. Опитайте спечен грейпфрут за закуска или добавете резенчета портокал към салата.

6. Горски плодове

Въпреки че цитрусите са склонни да получат цялата слава заради съдържанието на витамин С, горските плодове са друг отличен източник. Унция за унция, ягодите всъщност осигуряват повече витамин С от портокалите. Малините, боровинките и къпините също предлагат огромна доза.

Освен това, горските плодове са с високо съдържание на антиоксиданти, които предпазват кожата от увреждане.

7. Тропически плодове

Списъкът с плодове, богати на витамин С, допълват тропическите плодове като манго, киви, ананас и гуава. Гуава също може да се похвали с малко количество цинк, друг кофактор за производството на колаген.

8. Чесън

Чесънът може да добави повече от просто вкус към вашите пържени картофи и ястия с паста. Това също може да повиши производството на колаген. Чесънът е с високо съдържание на сяра, което е микроелемент, който помага за синтезирането и предотвратяването на разграждането на колаген.

Важно е обаче да се отбележи, че колко консумирате има значение. Вероятно имате нужда от много от него, за да извлечете ползите от колагена.

Но с многобройните му предимства си струва да обмислите чесъна като част от редовната си диета. Както се казва онлайн: Ако обичате чесън, вземете мярката в рецепта и я удвоете.

9. Листни зеленчуци

Всички знаем, че листните зеленчуци са ключов играч в здравословната диета. Както се оказва, те могат да предложат и естетически предимства.

Спанакът, кейлът, манголдът и другите зелени салати получават цвета си от хлорофила, известен със своите антиоксидантни свойства.

Някои проучвания показват, че консумацията на хлорофил увеличава прекурсора на колаген в кожата.

10. Боб

Фасулът е храна с високо съдържание на протеини, която често съдържа аминокиселините, необходими за синтеза на колаген. Освен това много от тях са богати на мед, друго хранително вещество, необходимо за производството на колаген.

11. Кашу

Следващият път, когато посегнете към шепа ядки, направете ги кашу. Тези засищащи ядки съдържат цинк и мед, като и двете повишават способността на тялото да създава колаген.

12. Домати

Друг скрит източник на витамин С, един среден домат може да осигури до почти 30 процента от това важно хранително вещество за колагена. Доматите също се гордеят с големи количества ликопен, мощен антиоксидант за поддържане на кожата.

13. Чушки

Докато добавяте домати към салата или сандвич, добавете и малко червени чушки. Тези богати на витамин С зеленчуци съдържат капсаицин, противовъзпалително съединение, което може да се бори с признаците на стареене.

Захарта и рафинираните въглехидрати могат да увредят колагена

За да помогнете на тялото си да произвежда най-добре колаген, не можете да сбъркате с животински или растителни храни с високо съдържание на колаген или богати на витамини и минерали плодове и зеленчуци.

13 храни, които помагат на тялото ви да произвежда колаген

И ако не харесвате изброените храни, не забравяйте, че няма един източник. Диета, пълна с храни, богати на протеини, независимо дали от растителни или животински източници, може да помогне за набавянето на тези критични аминокиселини.

Други хранителни вещества, които подпомагат процеса на производство на колаген, включват цинк, витамин С и мед. Така че плодовете и зеленчуците с високо съдържание на витамини и минерали също са приятели на еластичната кожа.

Някои критични въпроси относно колагена и диетата

Понякога разнообразието от храни е трудно да се включи постоянно във вашата диета. А някои се съмняват дали консумацията на богати на колаген храни всъщност води до по-стегната кожа. Възможно е стомашната киселина да разгради колагеновите протеини, предотвратявайки достигането им до кожата.

И тъй като хранителният колаген за борба със стареенето все още е сравнително нова област на изследване, много експерти се колебаят да направят категорични заключения.

Въпреки това колагенът не е само за гладка, еластична кожа. Колагенът може също да помогне при болки в ставите, мускулите или храносмилането. Така че, ако колагеновите добавки звучат по-достъпни за вашата рутина и портфейл, казваме, че си струва да опитате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Велика събота: Месят се обредни хлябове и козунаци

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Голяма грешка: Не съхранявайте дрехите си в найлонов плик

Ключов за доброто здраве: Признаци, че страдате от недостиг на калций

Кои са зодиите с най-красивите лица

Синдром на неспокойните крака - симптоми и лечение

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Топ 4 зодии, които ще имат късмет през май 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com