5 начина за спиране на пристъпите на паника

5259
5 начина за спиране на пристъпите на паника
Снимка: iStock

Пристъпите на паника могат да бъдат непреодолими и притеснителни, но има ефективни стратегии за справяне с тях и дори за предотвратяването им. Прилагането на тези пет подхода може да ви помогне да спрете пристъпите на паника на място и да си възвърнете контрола върху психичното си благополучие.

Техники за дълбоко дишане

Един от най-непосредствените и достъпни начини за противодействие на паническата атака е чрез упражнения за дълбоко дишане. Съсредоточете се върху бавното, съзнателно дишане, като вдишвате дълбоко през носа и издишвате бавно през устата. Това помага за регулиране на автономната нервна система, като намалява физиологичните симптоми на паниката, като учестено сърцебиене и повърхностно дишане. Редовното практикуване на дълбоко дишане може също така да повиши цялостната ви устойчивост на стрес.

Симптом на безпокойство и паник атаките, за които не се говори достатъчно

Медитация за осъзнатост

Медитацията за осъзнатост може да бъде мощен инструмент за предотвратяване и справяне с пристъпите на паника. Като насочите вниманието си към настоящия момент, можете да прекъснете цикъла от тревожни мисли, които често предшестват пристъпа. Медитацията за осъзнатост насърчава приемането и неосъдителното осъзнаване, като ви помага да се откъснете от тревожните мисли и емоции. Редовното практикуване може да доведе до по-балансирано и спокойно състояние на ума, което намалява вероятността от пристъпи на паника.

Прогресивна мускулна релаксация (PMR)

Прогресивната мускулна релаксация включва систематично напрягане и след това отпускане на различни мускулни групи в тялото. Тази техника насърчава физическото и умственото отпускане, като противодейства на напрежението и свръхнапрежението, свързани с пристъпите на паника. Чрез редовното практикуване на PMR можете да подобрите способността си да разпознавате и освобождавате физическото напрежение, което я превръща в ценно умение за използване в моменти на повишена тревожност.

Как да разпознаеш паник атаката и да я преодолееш?

Когнитивно-поведенческа терапия (КПТ)

КБТ е терапевтичен подход, който е насочен към изкривените мисловни модели и поведение, допринасящи за пристъпите на паника. Чрез направлявана саморефлексия и преструктуриране на негативните мисловни модели хората могат да развият по-здравословни механизми за справяне. Идентифицирането и оспорването на ирационалните убеждения може да намали честотата и интензивността на паническите атаки с течение на времето. Търсенето на напътствия от специалист по психично здраве, обучен в CBT, може да осигури персонализирани стратегии за справяне с паниката и тревожността.

Създаване на система за подкрепа

Изграждането на силна мрежа за подкрепа е от решаващо значение за справянето с пристъпите на паника. Споделяйте преживяванията си с доверени приятели, семейство или терапевт, които могат да ви предложат разбиране и насърчение. Знанието, че имате хора, към които да се обърнете в трудни моменти, може да осигури чувство за сигурност, намалявайки страха и изолацията, често свързани с паническите атаки.

Включването на тези стратегии в ежедневието ви може да ви даде възможност да контролирате пристъпите на паника. Не забравяйте, че търсенето на професионална помощ е проактивна стъпка към дългосрочно управление, а специалистът по психично здраве може да предостави персонализирани насоки въз основа на вашата уникална ситуация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com