5 ползи от цинка, които трябва да знаете

4331
5 ползи от цинка, които трябва да знаете
Снимка: iStock

Ако се чудите какво може да направи цинкът за тялото ви и дали се нуждаете от повече от него, ето няколко от ползите, които трябва да вземете предвид.

1. ПОДПОМАГА ИМУННАТА ФУНКЦИЯ

Има причина, поради която ще намерите цинкови сиропи, спрейове за нос и таблетки за смучене, когато се сблъскате с настинки или грип. Добавките с цинк могат да помогнат за стимулиране на определени имунни клетки и да намалят оксидативния стрес, което допринася за здравословното функциониране на имунната система. Те също така помагат за намаляване на риска от инфекции. Връзката между цинка и имунната функция е задълбочено установена чрез научни изследвания. Доказано е, че недостигът на цинк влошава функцията на имунните клетки и засилва възпалението. Така че приемът на цинк може да помогне за предотвратяване на компрометирана или слаба имунна система. Ако вече сте болни, цинкът все още може да ви помогне. Когато приемате цинкови добавки в рамките на 24 часа от появата на симптомите на настинка, симптомите може да са по-слаби. Цинкът може също така да намали продължителността на настинката с до един ден. 

Колко време се пие цинк?

2. ПОДПОМАГА ЗАЗДРАВЯВАНЕТО НА РАНИ

Недостигът на цинк забавя заздравяването на рани, докато наличието на достатъчно цинк в организма спомага за ускоряването му. Доказано е, че цинкът играе важна роля във всяка фаза на процеса на заздравяване на рани. Той помага за възстановяване на оксидативния стрес, намаляване на възпалението, регулиране на образуването на белези и др. Цинкът играе роля във възпалителната реакция и синтеза на колаген, необходими за подобряване на цялостта на кожата. Ако имате недостиг на цинк, това може значително да забави процеса на заздравяване на раните.

Цинк – всичко, което трябва да знаем за него

3. ПОМАГА ЗА РАСТЕЖА И РАЗВИТИЕТО

Цинкът помага на клетките да растат и да се размножават, което го прави от съществено значение за развитието в детството, юношеството и бременността. Бременните и кърмещите, както и тийнейджърите се нуждаят от повече цинк. Съществуват разнопосочни изследвания относно недостига на цинк и рисковете при раждане. Но изследователите са установили, че приемът на цинк по време на бременност леко намалява риска от преждевременно раждане. Те също така посочват, че лекият до умерен недостиг на цинк е често срещан при бременните, а ниските му нива могат да причинят преждевременно раждане или дори да удължат раждането. Въпреки че цинкът играе важна роля по време на бременността, той не се среща често в пренаталните витамини. Набавянето на достатъчно цинк по време на бременността е важно, но се консултирайте с лекаря си, за да разберете дали допълнителният прием е подходящ за вас.

Внимавайте с цинка – ето кога може да стане опасен

4. МОЖЕ ДА НАМАЛИ ВЪЗПАЛЕНИЕТО И РИСКА ОТ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Възпалението е нормален имунен отговор в организма. Но възпалението може да стане хронично, когато организмът е постоянно изложен на стресови фактори, а това може да доведе до безброй здравословни проблеми. Цинкът е антиоксидант, което означава, че помага в борбата с окислителното увреждане на клетките в организма. Оксидативният стрес е основен фактор за възпаленията, стареенето и риска от хронични заболявания. Изследователите подчертават, че получаването на достатъчно цинк е особено важно за възрастните над 65 години, за да се предотврати възникването на свързани с възрастта здравословни състояния.

Болести при липса на цинк

5. ТОЙ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОЛЕЗЕН ЗА КОЖАТА ВИ

Много кожни заболявания се характеризират с възпаление. Тъй като цинкът действа в борбата с него, има вероятност той да е от полза за кожата ви. Всъщност кожни състояния като дерматит, акне, пърхот и обрив от пелени често се лекуват с перорално или локално приложение на цинк. Цинкът може да бъде полезен за лечението на възпалително акне, от което страдат милиони хора. Доказано е, че локалният цинк е ефективно средство за лечение на леко до умерено акне, докато пероралният цинк може да помогне за лечението на умерено до тежко акне. На всичкото отгоре по-ниските нива на цинк в кръвта са свързани с по-тежко акне. Важно е обаче да се отбележи, че цинкът не трябва да се използва като първа линия за лечение на кожни проблеми. Изследователи предполагат, че са необходими допълнителни изследвания, за да се определи как точно цинкът влияе върху кожата, какво количество е необходимо, за да се видят ползи, и кой метод на приложение (перорален или локален) е най-ефективен при конкретни кожни проблеми. Посъветвайте се с вашия лекар, преди да използвате цинк при кожен проблем.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com