6-те храни и напитки, които ще ви детоксикират през януари

1278
6-те храни и напитки, които ще ви детоксикират през януари
Снимка: iStock

В началото на годината повечето от нас си поставят еднаквата цел да се отърват от няколкото излишни килограма, да започнат да тренират по-активно или да се хранят по-здравословно. Истина е, че след дългите празници с отрупани от най-различни калорични изкушения трапези, е необходимо да отдадем на организма си малко почивка и време за пречистване. Знаем, че тялото ни е способно да се детоксикира само, но има и няколко храни, които ще подпомогнат този процес. Вижте кои са те:

Чесън

Всеки от нас е запознат с поне няколко ползи от чесъна за здравето. Той се използва от векове наред с лечебни цели. Според последни проучвания, чесънът помага и на черния дроб за активиране на ензимите, детоксикиращи тялото. Селенът в него допълнително допринася за тази цел с антиоксидантното си действия. 

Можете да консумирате ежедневно от 2 до 4 скилидки чесън, ако искате да спомогнете за по-бързия детокс на организма след празниците.

Авокадо

Авокадото съдържа полезни мазнини, фибри, антиоксиданти и още важни хранителни вещества. Изброените спомагат на тялото да произвежда съединения, участващо в детоксикирането на организма.

Задължително пречистете така тялото си след празниците, за да сте здрави

Ферментирали храни

Туршия, кисели краставици, кисело зеле, кисело мляко, оцет - всички тези продукти преминават през процес на ферментация и съдържат полезни бактерии. Наред с тях съдържат и пробиотици, които също помагат в премахването на токсините от тялото ни.

Ябълки

Органичните ябълки съдържат много добри количества пектин и фибри. Пектинът спомага за детоксикиране на тялото и в частност - освобождаването на токсините от храносмилателния тракт. Чревната флора играе огромна роля за цялостното ни здраве, а ябълката определено спомага за поддържането й в добро състояние.

6 начина да детоксикирате организма след прием на много лекарства

Зелен чай и мента

И макар това да е напитка, билките също са особено полезни за здравето ни. Зеленият чай и ментата са благоприятни за храносмилателната система. Зеленият чай е известен помощник в борбата с килограмите и знаем, че допринася за по-пълноценното храносмилане. Ментата от своя страна насърчава производството на храносмилателни ензими и е нискокалорична. Това е една чудесна детокс и освежаваща напитка, която да консумирате ежедневно.

Сок от портокал, джинджифил и морков

И трите продукта са много богати на витамини, антиоксиданти и други полезни вещества. Напитката от тяхната комбинация е отлична за подпомагане на черния дроб при детоксикирането. Джинджифилът пък ще допринесе и с това, че предпазва от подуване и спазми, а и се справя отлично със стомашния дискомфорт. Сокът от 3-те съставки има и силен противовъзпалителен ефект. Пийте го пресен всяка сутрин за “летящ старт” на деня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com