7 коварни неща, които влияят на нивата на кръвната ви захар

12140
7 коварни неща, които влияят на нивата на кръвната ви захар
Снимка: iStock

Важно е да сте наясно с тези неочаквани фактори и храни, които повишават нивата на кръвната захар, когато имате диабет.

НИВАТА НА КРЪВНАТА ЗАХАР СА ОТ ЗНАЧЕНИЕ

Кръвната ви захар или глюкозата в кръвта е основната захар, която се намира в кръвта ви. Тя е най-важният източник на енергия за вашето тяло. С течение на времето високата кръвна захар, която е токсична, може да доведе до много здравословни проблеми, като сърдечни заболявания, инсулт, загуба на зрението и др. Затова е от ключово значение да контролирате нивата на кръвната си захар.

Добрата новина е, че организмът ви разполага с отлично контролиран метод за поддържане на нивата на кръвната захар в безопасната зона, а именно хормонът инсулин. Когато кръвната захар започне да се повишава, както обикновено се случва след хранене, инсулинът също се повишава, насърчавайки тялото ви да използва глюкозата в кръвта като енергия или да я складира в черния дроб за бъдеща употреба.

Лошата новина е, че някои хора развиват инсулинова резистентност, предшественик на диабет тип 2, и хормонът започва да губи способността си да контролира кръвната захар. Други пък могат да развият автоимунно състояние - диабет тип 1, което унищожава произвеждащите инсулин клетки в организма.

Експерт: Яжте тези продукти, ако надвишите кръвната захар

Много от нещата, които ядете, влияят върху нивата на кръвната ви захар, особено ако имате диабет, но има и други хитрини, които също оказват влияние. Ето някои изненадващи неща, които могат да причинят по-високи нива на кръвната ви захар, отколкото може да очаквате.

ПРОПУСКАНЕ НА ЗАКУСКАТА

Хората, които закусват, може би са по-способни да устоят на мазните и висококалорични храни по-късно през деня. Едно проучване от 2015 г., установи, че възрастните с диабет тип 2, които закусват, ядат по-малко по-късно през деня. Сутрешното хранене, особено такова, което е богато на протеини и здравословни мазнини, изглежда стабилизира нивата на кръвната захар през целия ден. Проучване на затлъстели хора с диабет тип 2, които приемат инсулин, установява, че консумирането на повече закуска води до намаляване на теглото, подобряване на контрола на кръвната захар и намаляване на нуждата от инсулин. 

15 лесни начина за понижаване на кръвната захар

ХРАНЕНЕ С ВИСОКО СЪДЪРЖАНИЕ НА МАЗНИНИ

Хората с диабет може да се притесняват за съдържанието на въглехидрати в храната си, но изследванията показват, че мазнините също могат да повлияят на нивата на кръвната захар. Въпреки че мазнините не влияят пряко върху кръвната захар по същия начин като въглехидратите, те могат да окажат влияние. В преглед на проучвания, публикуван през 2017 г., изследователите откриват връзка между приема на мазнини, диабет тип 2 и нарушен глюкозен толеранс.

Мазнините карат въглехидратите да се усвояват по-бавно. Така че, ако някой с диабет е на инсулин, инсулинът може да достигне своя пик в неподходящ момент, по-рано от въглехидратите, които се усвояват. Проучване от 2013 г. установява, че хората с диабет тип 1 се нуждаят от повече инсулин, ако консумират въглехидрати с мазнини, отколкото ако консумират същото количество въглехидрати без мазнини. Съществуват някои доказателства, които предполагат, че съдържанието на мазнини в храната увеличава инсулиновата резистентност.

КАФЕ

Макар че популационните проучвания изглежда показват, че навикът за консумация на кафе може да намали риска от развитие на диабет тип 2 в дългосрочен план, доказателствата сочат, че за хората, които вече имат диабет, кофеинът може да бъде коварен и е една от храните, които потенциално могат да повишат кръвната захар. 

Учени казаха коя е новата норма за кръвна захар

ИНФЕКЦИЯ

Независимо дали става въпрос за настинка, грип или дори инфекция на пикочните пътища, имунната система освобождава специални химикали за борба с микробите, които могат да изкарат от строя нивата на кръвната ви захар. Ето защо е важно да си съставите "план за деня на болестта" - специални насоки за хранене и пиене, които да ви помогнат да поддържате нивата на захарта по-балансирани. Пиенето на повече вода отмива излишната глюкоза и помага на всеки аспект на тялото ви да работи по-добре.

СЪКРАЩАВАНЕ НА СЪНЯ

Добрата почивка през нощта може да е точно това лекарство, което вашият лекар ви е поръчал,особено ако имате диабет или се притеснявате да го получите. Проучване съобщава, че хората с диабет и предиабет, които имат така наречената "ниска ефективност на съня", мярка за това колко време в леглото се прекарва в сън, имат по-лоши когнитивни функции от тези с по-добра ефективност на съня. Липсата на сън може да повиши нивата на кортизол, което може да допринесе за инсулинова резистентност и хипергликемия.

Лекар: Яжте тази ядка преди хранене и вижте какво ще се случи с кръвната ви захар

ПУШЕНЕ НА ЦИГАРИ

Очевидно е, че навикът да се пуши не е здравословен за никого, но цигарите са особено опасни за хората с диабет. Независимо дали имате диабет тип 1 или тип 2, пушенето увеличава вероятността от сериозни усложнения, свързани с диабета, като сърдечни и бъбречни заболявания, загуба на зрение, увреждане на нервите и лош кръвоток в краката и стъпалата, което може да доведе до инфекции, язви и евентуална ампутация.

НЯКОИ ЛЕКАРСТВА В АПТЕЧКАТА ВИ

Често срещани лекарства, включително кортикостероиди (като преднизон или хидрокортизон), които се използват за контрол на астма, ХОББ и ревматологично състояние, могат да повишат нивата на кръвната захар, както и статините за подобряване на нивата на холестерола и диуретиците за понижаване на кръвното налягане. Дори ставни или гръбначни инжекции с хидрокортизон могат да предизвикат хипергликемия. Много от тези лекарства са важни за други състояния, така че ако ги използвате, може да се наложи да следите и контролирате по-внимателно нивата на кръвната си захар.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com