7 техники как лесно да тренираме паметта си

15106
7 техники как лесно да тренираме паметта си
Снимка: iStock

Не може да си намерите ключовете? Забравяте списъка за пазаруване? Не може да си спомните името на личния инструктор, когото харесахте във фитнес залата? Не сте сами. Всеки забравя подобни обикновени неща. Загубата на памет не е нещо маловажно.

Макар да няма гаранция дали става въпрос за загуба на памет или деменция - с някои конкретни дейности може да си помогнете. Практикувайте тези 7 прости техники за изостряне на паметта.

1. Включете физически упражнения в ежедневния си режим.

Физическите занимания стимулират кръвообращението на цялото тялото, включително и мозъка. Това помага за изостряне на паметта.
За повечето здрави възрастни се препоръчва поне 150 минути на седмица аеробни упражнения със средно физическо натоварване, като бързо ходене или 75 минути на седмица упражнения с интензивно аеробно натоварване като джогинг - за предпочитане равномерно разпределени през цялата седмица.

3 правила за отлична памет и техника за бързо запомняне

2. Поддържайте психическа активност.

Точно както физическата активност помага на тялото ви да бъде във форма, мозъкът ви също има нужда от стимулиране, което се постига с упражнения за психическа активност и съдейства за предотвратяване загубата на памет.

Правете упражнения за развиване на ума. Решавайте кръстословици, играйте бридж, минавайте по алтернативни маршрути, когато шофирате. Започнете да свирите на музикален инструмент. Участвайте в доброволчески акции с различна насоченост.

3. Бъдете социално активни.

Социалната активност помага да избегнете депресията и стреса, които водят до загуба на памет. Търсете възможности да бъдете с любимите си хора, приятели, познати, особено ако живеете сами.

4. Бъдете организирани.

Вероятността да забравяте разни неща е много по-голяма, ако домът ви е в безпорядък и бележките ви са разпиляни на различни места. Записвайте си задачи, ангажименти и други събития в специален бележник, календар или на електронен носител.
Добре е да повтаряте гласно всеки един ангажимент, докато го записвате, това ще помогне да се “циментира” в съзнанието. Редовно актуализирайте списъка си със задачи и проверявайте какво сте изпълнили от него. Намерете постоянно място за портфейла, ключовете, очилата и други подобни вещи, които най-често се губят.
Ограничете дейностите, които ви разконцентрират и не вършете много неща едновременно. Фокусирайте се върху едно конкретно нещо, така вероятността да съхраните информацията е много по-голяма.

Как да подобрите паметта си: 6 прости упражнения

5. Спете пълноценно.

Сънят играе съществена роля за дейността на мозъка и подобрява добрата памет. Опитвайте се да спите достатъчно и пълноценно. Повечето възрастни имат нужда от 7 до 9 часа сън на ден.

6. Хранете се здравословно.

Здравословната диета е толкова полезна за мозъка, колкото и за сърцето. Консумирайте плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Избирайте протеинови храни с по-ниска масленост, сред които риба, бобови култури, пилешко месо без кожа. Напитките също имат значение. Прекалената консумация на алкохол води до объркване и загуба на памет. Същото е и с наркотичните вещества.

7. Грижете се за здравето.

Следвайте препоръките на лекари си за здравословното си състояние, като депресия, високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет, затлъстяване и загуба на слух. Грижата за общото ви здравословно състояние ще се отрази благотворно и на паметта. Освен това преглеждайте лекарствата, които ви изписват редовно. Различните медикаменти могат да повлияят негативно на паметта.


Кога да търсите помощ при загуба на памет?

Ако се тревожите за загубата на памет - особено, ако влияе върху способността ви да изпълнявате ежедневните си ангажименти - консултирайте се с вашия лекар. Той ще провери състоянието на паметта и ще ви препоръча специални упражнения, ако е необходимо.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com