8 лайфхака за подобряване на паметта

2428
8 лайфхака за подобряване на паметта
Снимка: iStock/Guliver

С времето паметта отслабва, това е главно от бездействие. Вероятно дори няма да кажете кога за последен път сте учили поезия наизуст. И така, как да поддържаш добра памет...

Нека първо разберем как помним. Има три вида памет, които са свързани.

Сензорна памет. Тя запазва информация само за няколко секунди, но с най-малко изкривяване. Тази памет обаче е много крехка.

Краткосрочна памет. Психолозите са установили, че средностатистическият човек може да запази средно 7 ± 2 елемента в краткосрочната памет.

Дългосрочна памет. Информацията е здраво фиксирана в главата.

Задачата на запаметяването е да прехвърли информацията от краткосрочната памет в дългосрочната памет. Има няколко насоки, които да ви помогнат да направите този процес възможно най-ефективен.

За добра памет яжте по 1 лъжичка от това

1. Задайте асоциации

Като се има предвид, че безсмисленият материал е много по-труден за запомняне, много хора се опитват да му придадат значение изкуствено, използвайки асоциации като помощник. Тази техника често се използва при запаметяване на чужди думи, когато човек търси връзка между звука на запомнена дума и дума от родния си език, която според тях звучи подобно.

2. Информация за структурата

Когато запомняте всеки текст, психолозите препоръчват преминаване от общото към частното: на първо място, разберете същността, подчертайте основните тези и едва след това пристъпете към запаметяване на малки детайли, допълвайки вече оформената „картина“ с тях. Например, запомняйки списъка с продукти, преди да отидете в магазина, разделете ги на категории - месо, зеленчуци, консерви и т.н., ще бъде по-лесно да запомните списъка по този начин.

3. Тренирайте мозъка си

Сега можете да намерите много упражнения. Например вземете която и да е книга, отворете я на първата попаднала страница и прочетете на глас първата дума от всеки ред. Опитайте се да ги запомните, като ги запишете на лист и след това проверете с оригинала. Започнете с 5 реда и постепенно увеличавайте броя им.

Хората над 55 години, които правят това, имат по-добра памет

4. Повторете

Психолозите са установили, че ако след първото точно възпроизвеждане на запомнения материал спрете да го повтаряте, то след 6 дни само 20% от запомнената информация се съхранява в паметта. Според проучвания по-голямата част от запомнената информация се забравя през първия ден, а след това интензивността на забравянето постепенно намалява.

5. Имайте предвид особеностите си

При 60% от хората преобладава визуалната памет, тоест те запомнят най-добре, ако информацията е представена под формата на визуален образ. Такива хора научават текста по-лесно, когато го четат сами, отколкото да слушат.

6. Привличане на емоции

Те насърчават паметта. Обърнете внимание, когато информацията е поднесена ярко и завладяващо, тя остава в паметта за дълго време. Но сухият, скучен материал обикновено не остава в главата.

7. Коригирайте менюто

Яжте зеленчукова салата за закуска. Дефицитът на паметта и разсеяността понякога се свързват с липсата на витамини, особено група В, фолиева и никотинова аминокиселини, които са богати на зелена салата, зеле, киселец, билки и краставици. Добавете повече куркума към вашите ястия.

8. Търся правилната база

Спри да говориш лошо за паметта. Експертите по невролингвистично програмиране твърдят, че чрез негативни нагласи ние сами настройваме тялото за самоунищожение. По-добре е да повтаряте по-често: „Имам отлична памет!“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Домашният препарат, с който ще отпушите мивката за секунди

Всичко за двойната брадичка, плюс 6 лесни упражнения за премахването й

Чаят от тази подправка унищожава мазнините и регулира теглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Открийте най-много и най-малко съвместимите зодиакални знаци според астрологията

Какво причинява висока сутрешна кръвна захар и как можете да я намалите?

Нумерологията и нейното въздействие върху човешкия живот

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com