8 начина за управление на диабет тип 2 и здраве на сърцето

5203
8 начина за управление на диабет тип 2 и здраве на сърцето
Снимка: iStock

Диабетът тип 2 и сърдечните заболявания, които са две от най-често срещаните хронични заболявания, са показали, че са тясно свързани. Хората с диабет тип 2 са по-склонни да развият сърдечни заболявания и имат повишен риск от инфаркт или инсулт. Те също така са по-склонни да имат състояния, които увеличават риска от сърдечни заболявания или инсулт, като високо кръвно налягане и висок холестерол.

Ето осем начина да управлявате диабета си и да подобрите здравето на сърцето си и защо експертите смятат, че те са полезни и за двете.

1. Увеличете физическата активност

Доказано, че упражненията намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания при хора с диабет.

Поради това основният фокус трябва да бъде върху аеробните упражнения като ходене, джогинг, колоездене или плуване. Аеробните упражнения укрепват сърцето, което му помага да изпомпва по-ефективно и подобрява притока на кръв в тялото.

Изследванията показват, че комбинацията от аеробни и силови упражнения може да бъде още по-полезна за хора с диабет тип 2. Преглед на 53 проучвания заключава, че докато както аеробните упражнения, така и тренировките за резистентност водят до подобрения в регулирането на кръвната захар, режимите на упражнения, които включват и двете форми на тренировки, могат да бъдат по-ефективни от двата вида упражнения поотделно.

8-те най-добри закуски с високо съдържание на фибри за хора с диабет

2. Следвайте здравословна за сърцето диета

Приемът на мазнини и въглехидрати е от решаващо значение за управлението както на диабета, така и на сърдечните заболявания. Но трябва да обърнете внимание на видовете на всяко хранително вещество, което консумирате, а не само на общото количество.

По-конкретно, трябва да ограничите наситените мазнини, съдържащи се в месото и млечните продукти, тъй като те могат да повишат нивата на нездравословния LDL холестерол в кръвта ви, което води до натрупване на мастни отлагания, наречени плаки в артериите ви.

Трябва също така да избягвате рафинираните въглехидрати, включително рафинираните захари и преработените зърнени храни, намиращи се в много закуски и десерти. Тези храни, могат да повишат нивата на кръвната захар по-бързо и са свързани с по-високи нива на сърдечни заболявания.

Що се отнася до това какво трябва да ядете, тава е средиземноморската диета, базирана на пълнозърнести храни, бобови растения (грах, боб и леща), риба и птици, здравословни мазнини от зехтин и ядки и много плодове и зеленчуци.

3. Поддържайте здравословно тегло

Наднорменото тегло или затлъстяването често се усложнява от метаболитни фактори, които повишават както кръвната ви захар, така и риска от сърдечни заболявания, особено ако имате излишни мазнини в определени области на тялото си.

Но, ако отслабнете, нивата на кръвната ви захар могат да спаднат. Можете да видите намаляване на холестерола и триглицеридите. Вашето кръвно налягане също може да спадне, ако отслабнете.

4. Не пушете

В допълнение към потенциалното повишаване на кръвната захар в краткосрочен план, тютюнопушенето може да влоши ефектите от усложненията на диабета.

Въпреки че рискът от рак на белите дробове е по-известен, тютюнопушенето също значително увеличава риска от сърдечни заболявания, като уврежда стените на кръвоносните съдове и увеличава натрупването на плака.

5. Пийте алкохол само в умерени количества

Въпреки че някои проучвания предполагат, че може да има връзка между лекото или умерено пиене и ползите за сърцето, особено от червеното вино, нито едно изследване не е доказало, че има окончателна връзка между консумацията на алкохол и подобреното здраве на сърцето .

Алкохолът може да повлияе на лекарствата за диабет и може да доведе до повишаване или спадане на кръвната захар в зависимост от съдържанието на напитката. Пиенето на алкохол може да понижи кръвната захар до 24 часа и се препоръчва на хората с диабет тип 2 да ядат храна или лека закуска, когато пият, за да предотвратят падането на кръвната захар твърде ниско.

Медик: Тези ДВЕ храни са супер важни при диабета

6. Намалете стреса

Известно е, че стресът повишава кръвната захар, което много хора разбират от първа ръка, когато правят рутинни проверки през целия ден. А по време на стрес може да бъде по-трудно да се справите с ежедневното управление на вашето заболяване, включително контролиране на нивата на кръвната захар.

7. Спете повече

Стресът и липсата на сън – това са убийци. Ако хронично не спите достатъчно всяка вечер, вие сте изложени на по-висок риск от развитие както на сърдечни заболявания, така и на диабет тип 2.

Има някои доказателства, че твърде малко или твърде много сън може да повиши кръвната ви захар, ако вече имате диабет. Едно проучване установи, че възрастни с преддиабет или нелекуван диабет тип 2, които спят по-малко от пет часа или повече от осем часа на нощ, имат по-високи нива на кръвната захар от възрастните, които спят между седем и осем часа.

8. Потърсете помощ при депресия

Депресията може да затрудни човек да поддържа здравословен начин на живот и да следва препоръчаните лечения както за диабета, така и за здравето на сърцето. Така че това е друго нещо, за което трябва да се провери.

За съжаление, много хора не са склонни да съобщават за признаци на депресия, защото смятат, че признават слабост. Стигмата, свързана с ходенето на поведенческо лечение, трябва да бъде премахната. И лекарите трябва свободно да насочват пациентите към поведенческо здраве, ако смятат, че те имат нужда от това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Не сте предполагали: Тези ежедневни навици предизвикват астматични пристъпи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com