Ако имате подагра, избягвайте тези зеленчуци

2668
Ако имате подагра, избягвайте тези зеленчуци
Снимка: iStock

Подаграта е вид хроничен артрит. Той се причинява от излишък на пикочна киселина в кръвта, която се отлага под формата на кристали пикочна киселина в ставите, хрущялите, сухожилията и връзките.

Диетата играе важна роля при лечението на това състояние. Въпреки че обикновено се смята, че при подобен проблем трябва да се избягва предимно месото, продуктите от растителен произход също трябва да се добавят към списъка със забранени ястия. Кои зеленчуци не се препоръчват при подагра? Оказва се, че са тези, които смятаме за едни от най-здравословните.

Диета при подагра

Подаграта е много болезнено заболяване. Първият му симптом е подуване и болка в областта на стъпалото, като най-често срещаният е артрит на основата на палеца на крака. Кристалите на пикочната киселина могат да се отложат и в други части на тялото, но най-често са концентрирани в областта на стъпалата и ръцете.

Артритът е не само болка, която затруднява ходенето, в следващите етапи той може да доведе до бъбречни нарушения и литиаза. В миналото подаграта е била наричана болест на богатите, тъй като от нея са се разболявали хора с по-висок социален статус. Това е било така, защото те са можели да си позволят да ядат често месо, морски дарове и алкохол. Лечението на подаграта разчита до голяма степен на промени в диетата и начина на живот.  

При подагра - топло или студено се препоръчва?

Кои зеленчуци не са препоръчителни при подагра?  

Подаграта може да бъде остра или хронична. Пристъпите ѝ продължават от 10 до 21 дни и затрудняват ходенето и функционирането. Лечението ѝ се основава на намаляване на пикочната киселина в кръвта. При хора със затлъстяване лекарите препоръчват намаляване на теглото. Оказва се обаче, че не всички зеленчуци могат да се консумират безопасно по време на това заболяване.

Диетата на хората с артрит трябва да ограничава пурините. Ето защо зеленчуците, които съдържат твърде много пурини, не се препоръчват при подагра. Следните трябва да бъдат силно намалени от менюто ви:

Броколи; карфиол; брюкселско зеле; зелен грах; зелени чушки; леща боб соя праз, спанак.  

Много от горепосочените зеленчуци се смятат за изключително здравословни. Когато отслабваме, обичаме да посягаме към тях, защото някои от тях осигуряват чувство на ситост за дълго време. В случай на подагра обаче е по-добре да ги избягваме.

Забранени продукти при подагра

Списъкът на забранените при подагра продукти е доста дълъг. Месото и алкохолът със сигурност трябва да бъдат ограничени. Във всяка група продукти има такива, които са богати на пурини и определено трябва да се избягват:

Месо: дивеч, овнешко месо, карантия, желета, консервирани продукти, сушени меса, бульони от кости и месо; млечни продукти: кашкавали, плесенни сирена, топени сирена, препечени сирена и мазна извара; животински мазнини като масло, свинска мас, свинска мас; плодове: Ревен; риба и морски дарове: сардини, шпроти, херинга, пушена и консервирана риба, морски дарове; гъби: гъби, стриди, главини; сладкиши: шоколад и всички продукти, съдържащи какао; напитки: алкохол, включително бира, напитки с високо съдържание на захар.  

Като оставим настрана споменатите по-рано зеленчуци, почти всяка редукционна диета не препоръчва консумацията на тези видове храни. Изненадващо в тази комбинация могат да попаднат риба, морски дарове и ревен, които за здравите хора са здравословни и трябва да бъдат част от разнообразното хранене.
За хората с подагра е важен и начинът, по който се приготвят ястията: по-добре е да се залага на варени и печени на скара ястия, отколкото на пържени, особено в дълбока мазнина. Печените и задушените ястия също не са препоръчителни.  

Диетолог: Как да се храните при подагра, за да намалите пристъпите на болестта

Тези храни могат да се консумират при подагра

Горепосоченият списък със забрани сякаш изчерпва почти всички възможности за приготвяне на вкусни ястия. За щастие има много храни, които могат да се консумират при подагра и дори се препоръчват.

В случай на подагра си струва да се яде:

постни млечни продукти: извара, кисело мляко, кефир, мътеница, постни риби: треска, сайда, щука; мазнини: растителни масла и масла; плодове: особено череши, вишни и авокадо зеленчуци: най-вичи тиквички, патладжани, тикви, всички видове зеле, краставици, червени чушки, домати, ряпа, репички, картофи; зърнени продукти: хляб, макаронени изделия и каши; конфитюри, ядки и семена; напитки: плодови и зеленчукови сокове, плодови чайове, билкови чайове, зърнено кафе

При диета с ниско съдържание на пурини е препоръчително да се ограничи приемът на месо до 50 грама на ден или 150 грама веднъж на няколко дни. Трябва да се консумират само постни меса, като например птиче месо. Честото хидратиране също е важно - на хората с артрит се препоръчва да пият до два литра вода на ден, като избягват кафето, бирата и подсладените газирани напитки.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com