Ако ядем салата от прясно зеле всеки ден - ето какво ни очаква

68854
Ако ядем салата от прясно зеле всеки ден - ето какво ни очаква
Снимка: Istock

Съществува огромно разнообразие от салати с прясно зеле. Ако всеки ден консумирате от тях, ще се радвате на многобройни ползи за здравето, ете само част от тях.

1. Понижава кръвното налягане

Хранителните вещества в зелето не само помагат за понижаване на кръвното налягане, но също и намаляват риска от сърдечни болести. Затова консумацията на зеле е толкова важна. Сърдечните болести са водеща причина за смърт в САЩ. На всеки 36 секунди умира по един американец от тях. В зелето се съдържат вещества, които се борят успешно с някои сърдечни заболявания.

Например калият играе особено важна роля в регулиране на кръвното налягане и противодействие на ефектите от натрия. Калият ви помага да изхвърлите натрия чрез урината. Затова червеното зеле е особено препоръчително. Само чаша накълцано червено зеле ви доставя 5% от препоръчителната доза калий на ден.

2. Понижава нивата на холестерола

Около 30 млн. американци имат високи нива на холестерола. Тъй като няма видими симптоми за висок холестерол, много хора не подозират, че страдат от това. Високият холестерол може да доведе до по-големи рискове от сърдечни болести. Тук на помощ идва зелето и то благодарение на разтворимите фибри и растителните стероли. Разтворимите фибри свързват холестерола в червата и го предпазват от абсорбиране в кръвта.

Проучвания показват, че при хора, които приемат 2-10 г разтворими фибри всеки ден, се наблюдава намаляване нивата на лошия холестерол. Растителните стероли представляват съединения, подобни на холестерола, но със способността да блокират абсорбирането му в кръвния поток. Увеличаване на приема на стероли с 1 г на ден, може да намали лошия холестерол с 5%. 

Какви са здравословните ползи от зелето?

3. Богато на хранителни вещества

Само една чаша зеле ще ви достави нужното количество фолиева киселина, манган, калций, желязо. Желязото не само подсилва нашата имунна система, но и помага за работата на храносмилателната система, телесната температура и енергийните нива. Голямо предимство на зелето е, че е много бедно на калории. В една чаша зеле има само 22 калории.

4. Намалява възпаленията

Всъщност възпалението е полезно, защото предпазва тялото ви от инфекции. Помага ви да се излекувате по-бързо. Това, което е вредно, е хроничното възпаление. То се развива в продължение на по-дълъг период и се свързва с многобройни и различни болести. Сред хроничните заболявания са артрит, болести на червата и сърдечни болести. Зелето помага на тялото ви да постигне баланс и да предотврати възпалението да се превърне в хронично.

5. Богато на витамин С

Витамин С помага на тъканите на тялото да се развиват, както и да лекуват. Витамин С е нужен за поддържане на мускулите, костите и кръвоносните съдове. Една купа зеле съдържа повече от половината препоръчителна доза на ден. Витамин С се бори със свободните радикали във вашето тяло, малки агенти, които атакуват вашите клетки и причиняват дегенерация.
Някои изследвания посочват, че витамин С дори намалява риска от ракови заболявания.

11 ползи от киселото зеле - за някои от тях дори не предполагате

6. Богато на витамин К

Витамин К е един от най-важните хранителни вещества, които приемаме. За щастие може да си го доставим чрез зелето. Известен е заради способността си да помага за контролиране на съсирването на кръвта, както и за заздравяването на рани.
Ако имате слаби кости, витамин К ще ви помогне да ги заздравите. Само една чаша зеле ще ви достави 85% от дневната препоръчителна доза витамин К. Ако не си доставяте нужните количества витамин К, кръвта ви няма да е в състояние да се съсирва както трябва, а това увеличава риска от прекомерно кървене. 

7. Подобрява храносмилането

Казано просто, зелето е много богато на фибри. Неразтворимите фибри са вид въглехидрати, които не се разтварят в червата. Имате ли проблеми с изхождането? Яжте много зеле. Разтворимите фибри ще са ви от особена помощ и ще ви помогнат незабавно. Ако редовно консумирате зеле, няма да страдате от запек. Освен това, разтворимите фибри увеличават количеството на добри бактерии в червата. Действат като гориво и ви помагат за правилно храносмилане.

8. Благоприятства здравето на костите

Само една салата от зеле на ден ще ви достави достатъчно витамин К, който е полезен за заздравяване на костите ви. С възрастта костите ви стават все по-крехки. Губите все повече и повече минерали. Затова трябва да се храните здравословно.
Може да ви изглежда трудно да консумирате зеле всеки ден, но поне няколко пъти седмично, също ще ви е от полза.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодии, известни с това, че са много страстни

Неочакван страничен ефект от бързата загуба на тегло, за който не се говори

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com