Ако не ви достига въздух и се прозявате - ето какво ви се случва!

36083
Ако не ви достига въздух и се прозявате - ето какво ви се случва!
Снимка: iStock/Guliver

Прозяването може да сигнализира за липса на кислород в кръвта. Умората или друга ситуация, при която човек не диша правилно, може да причини прозяване. Но това може да сигнализира и за по-дълбоки физиологични причини, като липса на червени кръвни клетки, слабо сърце или белодробно заболяване.

Ако човек изпитва недостиг на въздух след леко усилие, ходене или, примерно, вдигане на торбичка с хранителни стоки от магазина, срещата с лекар е добра идея. Въпреки че всички от време на време се прозяваме или изпитваме нужда да поемем дълбоко въздух, постоянното прозяване е сигурен знак, че нещо в начина ви на живот има нужда от подобрение.

Ето обяснението на д-р Алшандро Паива

Може да е виновна анемията

Жените, които се прозяват много, имат обилен менструален цикъл или са бледи, трябва да проверят нивата на желязо в кръвта си. Недостигът на червени кръвни клетки заради ниска степен на желязо лесно може да се провери с прост кръвен тест. Хипотиреоидизмът - липсата на желязо, може да предизвика дисфункция на щитовидната жлеза в бъдеще. Малкото количество червени кръвни клетки индикира, че до клетките не бива доставян достатъчно кислород. В този случай дълбокото дишане е само временно решение.

Сърдечни проблеми срещу тревожност

Ако сърцето не успява да изпомпва необходимото количество кръв, за да достави кислород на организма, може да възникне недостиг на въздух. Хората, страдащи от пристъпи на паника или тревожност, може да се почувстват дотолкова лишени от кислород, та да решат, че получават сърдечен удар. Физическият преглед, включително електрокардиограма, е важен. Пациентът също трябва да бъде прегледан за бъбречни проблеми или сърдечна застойна недостатъчност. За всеки човек има риск да изпита недостиг на въздух в случай, че мускулите, мозъкът или други органи на тялото не получават необходимия им кислород.

Задух след хранене - симптом за какво е?

Белодробни проблеми

Запушването на дихателните пътища в устата, носа или белите дробове е в състояние да провокира задух. Подути гърди, уголемени сливици или подуване на бронхите от алергия може да блокират дишането. Въпреки това, астма, болни бели дробове или пневмония също са чести причини. Влошаването на състоянието на белите дробове поради тютюнопушене, излагане на производствени дейност с употреба на азбест или, например, при добив на въглища може да наруши способността за дишане. В редки случаи може да е виновен кръвен съсирек в белите дробове. Тежките белодробни проблеми е възможно да доведат до сърдечни усложнения, тъй като сърцето ще започне да атрофира, ако доставките на кислород са изчерпани.

Стомашни проблеми или инвазивни вещества

Пациент с хиатална херния, например, може да изпита задух. Разширена издутина в хранопровода, пълна с храна, може да измести сърцето, докато бие. Това създава странно усещане и чувство за „сърдечни проблеми". Също така, киселинният рефлукс може да попречи на правилното дишане и да причини временен задух. Не е необичайно вдишването на чужд предмет, като например парче храна или прах от околната среда, да доведе до проблеми с дишането.

Как да окажем първа помощ при задух?

Кога да потърсим помощ?

Ако задухът ви принуждава да се събуждате внезапно от сън или трябва да спите с опора, за да дишате правилно, тогава непременно потърсете помощ, защото причината е възможно да е сънна апнея. Признаци на притискане в гърдите, усещане за стягане в гърлото, хрипове, аспирация (вдишана храна или течност в белите дробове), продължително трудно дишане или подуване на краката и ръцете изискват незабавна медицинска оценка.

Внимание! Статията предлага само информация за сведение, но не и медицински указания. По повдигнатите в нея въпроси търсете винаги специалист-медик!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Този странен плод прочиства кръвта от тежки метали и спомага за по-добро храносмилане

Как трябва да се вари копър за колики

Кои са най-съвместимите зодиакални съвпадения за Стрелец?

Възможно ли е да предозирате с витамини?

Къде отиват мазнините, когато отслабвате?

Бананите: добри или лоши са за нас?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com