Алерголог посочи как да се справим със сезонните алергии

926
Алерголог посочи как да се справим със сезонните алергии
Снимка: iStock/Guliver

Сезонните алергии, известни още като сенна хрема или алергичен ринит, могат да бъдат разочароващо и неприятно преживяване за много хора. Тези алергии се предизвикват от полени от дървета, треви и плевели, които се отделят във въздуха през определени периоди от годината. Справянето със сезонните алергии изисква комбинация от превантивни мерки, корекции в начина на живот и, ако е необходимо, медикаменти.

Една от основните стъпки в справянето със сезонните алергии е да се информирате за количеството на полените. Много метеорологични приложения и уебсайтове предоставят ежедневни прогнози за полените във вашия район. В дните с високо съдържание на полени се опитайте да ограничите дейностите си на открито, особено по време на пиковите периоди на полени, например рано сутрин и късно следобед. Затварянето на прозорците и вратите също може да помогне за намаляване на излагането ви на полени.

Как да се справим с алергията към цъфтежи?

Поддържането на добро качество на въздуха в помещенията е друга ефективна стратегия. Използвайте високоефективни филтри за прахови частици (HEPA) във вентилационната система на дома си, за да улавяте полени и други алергени. Редовно прахосмукирайте и почиствайте праха, за да предотвратите натрупването на полени в помещението. Обмислете използването на пречистватели на въздуха в спалните и други често използвани зони, за да намалите допълнително излагането на алергени.

Личните навици също могат да имат съществено значение за справянето със сезонните алергии. След престой на открито вземете душ и сменете дрехите си, за да отстраните остатъците от полени. Това предотвратява пренасянето на полени върху спалното бельо или мебелите. Назалната иригация с физиологичен разтвор може да помогне за прочистване на носните пътища и облекчаване на задръстванията.

Антихистамините и деконгестантите, които се продават без рецепта, могат да облекчат симптомите на алергия, но е важно да се консултирате с медицински специалист, преди да започнете прием на каквито и да било лекарства. Той може да препоръча най-подходящото лечение въз основа на вашите специфични симптоми и медицинска история.

10 начина как да се справим с алергията без лекарства

При хора с тежки или постоянни алергии може да се обмисли имунотерапия с алергени (алергологични инжекции). Това включва редовно инжектиране на малки количества алергени, за да се изгради с течение на времето толерантност на имунната ви система. Този подход обаче изисква внимателно наблюдение и надзор от страна на медицински специалист.

Справянето със сезонните алергии включва комбинация от проактивни мерки и адаптивно поведение. Информирането за броя на полените, оптимизирането на качеството на въздуха в помещенията, спазването на добра лична хигиена и вземането на подходящи лекарства могат да допринесат за по-комфортен сезон на алергиите. Ако симптомите ви са особено обезпокоителни, консултацията с алерголог или имунолог може да ви даде персонализирани насоки, които да ви помогнат да се справите по-добре с алергиите си и да подобрите качеството си на живот през сезоните, свързани с алергии.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо много хора пият чай от джинджифил на гладно?

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com