Билкар: 10 домашни средства при болки в стомаха

17161
Билкар: 10 домашни средства при болки в стомаха
Снимка: iStock/Guliver

Болката в стомаха е често срещано заболяване, което може да бъде причинено от различни фактори, включително лошо храносмилане, газове, гастрит или дори по-сериозни заболявания. Въпреки че при упорита или силна болка в стомаха е необходимо да се консултирате с медицински специалист, много хора предпочитат да опитат домашни средства като подход от първа линия при лек дискомфорт. Ето десет ефективни домашни средства за болки в стомаха, които могат да осигурят облекчение и да насърчат цялостното здраве на храносмилателната система:

Джинджифил

Джинджифил: Известен със своите противовъзпалителни свойства, джинджифилът може да облекчи стомашната болка, причинена от газове и лошо храносмилане. Можете да консумирате чай от джинджифил, да дъвчете пресен джинджифил или да приемате добавки с джинджифил, за да успокоите стомаха си.

Мента

Ментата има успокояващо действие върху стомашно-чревния тракт и може да помогне за облекчаване на стомашните спазми. Пиенето на чай от мента или приемането на капсули с ментово масло може да облекчи стомашните болки и подуването на корема.

Лайка

Чаят от лайка е друго отлично средство за лечение на стомашни болки поради противовъзпалителните и успокояващите му свойства. Той може да помогне за отпускане на мускулите в храносмилателния тракт и да намали дискомфорта.

Топъл компрес

Прилагането на топъл компрес върху корема може да облекчи мускулното напрежение и спазмите, като осигури облекчение на болката в стомаха.

Какъв чай да пием при болки в корема

Ябълков оцет

Разреденият ябълков оцет може да помогне за балансиране на нивата на стомашната киселина и да подобри храносмилането. Смесете една супена лъжица ябълков оцет с чаша топла вода и я изпийте преди хранене, за да предотвратите стомашни болки.

Оризова вода

При стомашно разстройство консумацията на оризова вода може да бъде полезна. Сварете половин чаша ориз в шест чаши вода, прецедете водата и я изпийте, за да облекчите стомашния дискомфорт.

Семена от копър

Семената от копър имат карминативни свойства, което означава, че могат да помогнат за изхвърляне на газовете и да намалят подуването на корема. Дъвчете по една чаена лъжичка семена от копър след хранене или пийте чай от копър, за да подпомогнете храносмилането.

Чайовете, които помагат при болки в стомаха

Сок от алое вера

Алое вера може да успокои раздразнената стомашна лигавица и да намали възпалението. Пийте малко количество чист сок от алое вера, за да облекчите стомашната болка, причинена от гастрит или киселинен рефлукс.

Сода за хляб

Содата за хляб може да помогне за неутрализиране на излишната стомашна киселина, като облекчи киселините и лошото храносмилане. Смесете половин чаена лъжичка сода за хляб в чаша вода и я изпийте, но използвайте това пестеливо и не редовно.

Пробиотици

Включването на богати на пробиотици храни, като кисело мляко, кефир или ферментирали зеленчуци, в диетата ви може да насърчи здравословната чревна флора и да подпомогне храносмилането, намалявайки появата на стомашни болки.

Не забравяйте, че макар тези домашни средства да са ефикасни при леки болки в стомаха, те не могат да отстранят основната причина за по-тежки или хронични проблеми. Ако болката в стомаха продължава или се засилва, от решаващо значение е да потърсите медицински съвет за правилна диагноза и лечение. Освен това поддържането на балансиран хранителен режим, поддържането на хидратация и справянето със стреса могат да допринесат за по-добро здраве на храносмилателната система и да намалят честотата на стомашния дискомфорт.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Смешни стереотипи за зодиакалните знаци

4 храни, които могат да причинят стомашни проблеми

Подуването на краката може да е индикатор за сърдечни проблеми

Кои са най-добрите храни за ядене, ако сме гладни през нощта?

5 домашни средства за лечение и облекчаване на болките в коляното

Какво да правим при ниски нива на хемоглобин?

Тези подправки са супер полезни за човешкия организъм

11 храни, които експертите казват, че могат да подобрят здравето на мозъка ви и да помогнат за предпазване от деменция

Учени: Консумацията на риба намалява риска от психични заболявания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно