Билката, която успокоява нервите и премахва безсънието

5697
Билката, която успокоява нервите и премахва безсънието
Снимка: iStock

Лайката, дребно цъфтящо растение с нежен аромат, отдавна е призната заради забележителните си лечебни свойства. Тази билка, научно известна като Matricaria chamomilla, е известна с успокояващия си ефект върху ума и тялото. От древните цивилизации до наши дни лайката е била ценена заради многобройните си ползи за здравето.

Една от най-известните употреби на лайката е успокояващият ѝ ефект върху нервната система. Тази билка съдържа съединения като апигенин, които се свързват със специфични рецептори в мозъка, като насърчават релаксацията и намаляват тревожността. Една топла чаша чай от лайка преди лягане може да помогне за облекчаване на безсънието и да насърчи спокойния сън. Освен това е установено, че успокояващите свойства на лайката спомагат за намаляване на нивата на стрес и облекчаване на главоболието, причинено от напрежение.

Лайката се слави и със своите противовъзпалителни свойства. Растението съдържа бизаболол и хамазулен - съединения, известни със способността си да намаляват възпалението и зачервяването. Когато се прилага локално, лайката може да осигури облекчение при кожни раздразнения, като екзема, обриви и слънчеви изгаряния. Нежният ѝ характер я прави подходяща за чувствителна кожа и може да помогне за успокояване на алергични реакции.

Възползвайте се от ПОЛЗИТЕ на лайката, като я засадите в домашната градина

Освен това лайката притежава антибактериални свойства, които допринасят за лечебните ѝ способности. Тя може да помогне в борбата с бактериите и инфекциите, както вътрешно, така и външно. Консумацията на чай от лайка или използването на продукти, обогатени с лайка, може да помогне за облекчаване на храносмилателни проблеми като лошо храносмилане, подуване на корема и стомашни спазми. Антибактериалното действие на лайката се разпростира и върху устната кухина, където водите за уста с лайка могат да помогнат за лечение на възпаление на венците и рани в устата.

Терапевтичните свойства на лайката не се ограничават само до физическото здраве; тя подпомага и психическото благополучие. Билката се използва като естествено средство за лечение на депресия и разстройства на настроението поради леките си антидепресантни свойства. Тя може да насърчи чувството за спокойствие и релаксация, да повдигне духа и да насърчи положителното настроение.

В допълнение към лечебните си приложения лайката е универсална билка с козметични ползи. Нейните нежни, но ефективни свойства я правят често срещана съставка в продуктите за грижа за кожата. Екстракти от лайка се използват в почистващи продукти за лице, тонери и кремове, за да успокоят и подхранят кожата, осигурявайки ѝ сияен и младежки тен.

Откриха неподозирана вреда от чая от лайка

За да се използват лечебните свойства на лайката, се предлагат различни форми, включително чайове, тинктури, етерични масла и кремове за локално приложение. Важно е да се отбележи, че въпреки че лайката като цяло е безопасна, някои хора могат да имат алергии или чувствителност към растението. Както при всяко билково лекарство, препоръчително е да се консултирате с медицински специалист, преди да включите лайката в рутинната си програма за здраве, особено ако сте бременна, кърмите или приемате лекарства.

Лайката е ценена от векове поради забележителните си лечебни свойства. Тази деликатна билка предлага множество ползи за здравето - от насърчаване на релаксацията и подпомагане на съня до намаляване на възпаленията и поддържане на психическото благополучие. Независимо дали се пие като топъл чай или се прилага локално, лайката продължава да бъде естествено средство, което носи комфорт, изцеление и подмладяване на тези, които търсят нежното ѝ докосване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Това са билките, които се берат през месец МАЙ

Велики четвъртък 2024 г.: Църковни тайнства и символика

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com