Бирата: вреди ли на черния дроб или не?

60883
Бирата: вреди ли на черния дроб или не?
Снимка: iStock/Guliver

Замисляме ли се понякога колко е важен черният дроб за човека? Все пак, става дума за най-голямата жлеза в целия човешки организъм, която представлява жизненоважен орган.

Д-р Пауло Бетанкур разяснява проблема. Черният дроб създава жлъчка - вещество, необходимо за храносмилането на мазнините, и участва в детоксикацията на кръвта, за да ни избави от вредни вещества като алкохол и наркотици; при това, съхранява желязо, някои витамини и глюкоза.

Органът разгражда хемоглобина, инсулина и други хормони, превръща амоняка в урея, което е жизненоважно за метаболизма, и разгражда също старите червени кръвни клетки.

Замисляме ли се обаче как може да се повлияе този орган, когато пиете бира по време на среща с приятели или на барбекю със семейството? Въобще, вредна ли е бирата за черния дроб?

Алкохолът в бирата се разгражда в черния дроб и генерира серия от странични продукти, които може да провокират увреждане на органа. И въпреки, че той е в състояние да се регенерира (възстанови) до известна степен, прекомерното консумиране на алкохол може да ви създаде редица чернодробни проблеми от рода на алкохолен хепатит, цироза, мастен черен дроб, чернодробна неалкохолна мастна болест, рак на черния дроб.

Кой е най-вредният алкохол през лятото?

Цироза

Специалисти от Колумбийския университет в САЩ съобщават, че състоянието, което най-много засяга хората, прекаляващи с алкохола, е чернодробната цироза. Това е заболяване, което се характеризира с образуване на възли и фиброза в черния дроб. Клетките на органа се разрушават, функциите му се нарушават и парализират. Американската чернодробна фондация информира, че състоянието може да предизвика чернодробна недостатъчност.

Лечението на цирозата се провежда само чрез чернодробна трансплантация, но има начин да се предотврати развитието на това състояние - чрез избягване на излишната сол, без пържени храни и червено месо в менюто, хранене на малки порции през целия ден и пълно премахване на консумацията на алкохол.

Мазнини в черния дроб

Определян още като чернодробна мастна болест, мастният (омазненият) черен дроб е първият етап на чернодробно алкохолно заболяване, според информация от Американската чернодробна фондация. Състоянието се описва като прекомерна мазнина, натрупана в чернодробните клетки, и фондацията съобщава, че почти всички хора, които прекаляват с пиенето на алкохол, развиват това състояние; а то може да се предотврати само чрез спиране на консумацията на алкохол. Лечението на състоянието може да включва употребата на лекарства, но също така са нужни изменения в начина на живот: загуба на тегло, консумация на хранителните вещества холин и бетаин чрез храни като спанак, цвекло, яйца и соя, без прекаляване със захари. В менюто трябва да се включат фибри, да се предпочитат растителните източници на мазнини, да се намали алкохолът и често да се извършват физически дейности.

Медик разкри как да прикрием миризмата на алкохол

Алкохолен хепатит

Състоянието причинява увреждане и подуване на черния дроб, води до симптоми като повръщане, слаб апетит, гадене, треска и жълтеница. Докато лекият алкохолен хепатит може да бъде лекуван, по-тежките случаи на заболяването може да доведат до чернодробна недостатъчност и даже смърт.

Чернодробна мастна неалкохолна болест

Това заболяване не се причинява директно от консумацията на алкохол. Въпреки това, хората с диагноза чернодробна цироза, която се развива от пиене на алкохол, и хората с наднормено тегло са по-склонни да страдат от такова състояние.

Умереност!

Ако не можете без бирата си, но също така не искате да увредите своя черен дроб и да изложите живота си на риск, се научете да пиете умерено. Добре е да се помни, че навикът да се пие много алкохол е сред факторите, които силно допринасят за наднорменото тегло на човек.

Внимание! Статията е само за информация. По въпросите, засегнати в нея, се обръщайте към професионален медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com