Бразилски орех – най-богатата на селен храна

41100
Бразилски орех – най-богатата на селен храна
Снимка: pixabay

Бразилският орех е отличен източник на селен. Дървото Bertholletia excelsa, има разклонената коренова система, която извлича микроелементите от почвата и ги предоставя, чрез своите плодове. Дървото идва от тропическата джунгла. То е на планетата ни от няколкостотин години.

Bertholletia excelsa

Кореновата система на ореха е в огромната, разклонена маса, която извлича от почвата, дори онези елементи, в незначителни концентрации. Известно като Bertholletia excelsa или Bertolia high, дървото може да живее до хиляди години.

Бразилските орехи се вкореняват лошо, сред насажденията, защото се опрашва от някои видове диви пчели. Последните не живеят навсякъде, поради повредената екосистемата. Без пчели - няма култури, така дивата джунгла остава основният източник на тези ядки.

Бразилският орех е най-богатата на селен храна

Препоръчва на тези хора, които консумират селен като хранителна добавка. В дните, когато хапват бразилски орех, трябва да пропуснат прием на добавката. Това крие риск от предозиране.

Бразилските плодове са полезни за жените, заради богатото на селен съдържание. Минералът защитава от тумор, подобрява плодовитостта и намалява риска от заболявания по сърдечно-съдовата система. Важно е, обаче тези ядки да се консумират в разумно количество. Необходимо е повишено внимание при кърмещи и бременни жени.

Какво е съдържанието на селен в ядките?

Бразилските орехи са най-богати на селен продукти. В 100 g от тях, се съдържат около 2 mg селен. Така с консумацията, само на един плод с тегло 5 g е напълно достатъчно да се набави дневната доза. Наред с това, селенът в ореха е биогенно, лесно смилаемо съединение с аминокиселини.

Ядката е богата на мазнини, протеини, въглехидрати, витамини, микро и макроелементи, от които фосфор, мед, магнезий, цинк, калций, желязо. Всички те са изключително необходими за здравето. Наред с това, селенът, както и другите елементи, се съдържат в растенията в естествена, био налична форма в органични молекули.

Плодовете на това тропическо растение са източник на растително масло. Маслото от бразилски орех, съдържа витамин Е, ненаситени мастни киселини, които усилват ефекта на селена. Това прави продуктите с ореха, богати на естествен антиоксидантен комплекс.

Селенът е част от неорганичните ензимите, които защитават организма от пероксиди и свободни радикали. Селенът е важна и необходима част от храненето и тялото. Без него, то не може да функционира нормално.

Маслото този орех, се използва за заздравяване на кожата. Кожата натрита с това масло, става по-свежа и по-здрава, благодарение на селен.

В състава му има и ценен растителен протеин. Той съставлява 14% от масата му.

Любопитно: Капуциновите маймуни, също харесват и ценят вкусните плодове. Те разбиват черупката, използвайки примитивни инструменти за извличане на ядките.

В гористите местности на Бразилия има много диви маймуни, които обичат бразилски орехи. Сред основните любители на ядки са още гризачи, бразилски агути, външно приличащи на плъх или заек с малки уши.

Как се консумира бразилски орех

Ядките се използват сурови или в закуски. Обелените бразилски орехи могат да се запържват в тиган за 5- 10 минути при непрекъснато разбъркване.

Приготвени във фурната на 175 ° C, за 5 минути.

По желание се добавят към салати, рибни ястия и месни ястия. Ядките подобряват вкуса на зърнените храни, торти, кифли и сладкиши.

Сами виждате, че може да се храните с браилски орехи, вкусно, а едновременно с това да сте сити и здрави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com