Динята - вдига ли кръвното?

7190
Динята - вдига ли кръвното?
Снимка: iStock

Ежедневната консумация на 1 средно голям резен (около 200 г) диня, при условие, че продължи в един интервал от време поне 6 седмици, е много добър начин за балансиране на кръвното налягане и прекрасно (при това вкусно!) допълнение към евентуалните лекарства, препоръчани от специалиста-кардиолог. Трябва само да се отчете обстоятелството, че това не е подходящо за диабетици, защото динята е много сладка.

Ето мнението на д-р Татяна Занин, специалист по диетология.

Веществата в динята, които предимно допринасят за тази полза, са калий, магнезий и цитрулин, които са подходящи за разнопосочни колебания в степента на кръвното налягане - при високо или ниско. При това динята е с богато съдържание и на ликопен, фосфор, калций, витамините А, В1, В2, В3 - чудесни средства за подхранване и прочистване на организма.

Количество, нужно за понижаване на налягането.

За да допринесе динята осезаемо за нормализиране на кръвното налягане, е нужно да се консумират, както посочихме, най-малко 200 грама на ден. Освен червената пулпа на динята (има сортове и с жълта пулпа, които също са полезни), светлозелената част, която формира вътрешността на кората, на свой ред съдържа хранителни вещества и е добре да се използва винаги, когато е възможно. Тези, на които не им допада вкуса на тази част, може да я използват за приготвяне на сок.

Не изхвърляйте семките от диня - ето как могат да помогнат за бъбреците!

Как да приготвим сок?

Най-подходящия начин да приготвите сок от диня е да смесите точно необходимото количество от пулпата в блендер. Ако искате по-разнообразен и наситен вкус, не е лошо да добавите, примерно, лимон или портокал. Може да разбивате динята в блендера със семки и без тях, защото не са вредни.

Динята вече е служила за утоляване на жаждата на много авантюристи, прекосяващи пустините на Африка, която е нейната родина. Тя наистина хидратира организма, което е неизбежно - все пак има около 90% вода в състава си. Но е очевидно, че съдържанието й не се ограничава само до вода. В сочната пулпа има калий, един от минералите, отговорни за регулирането на баланса на течностите в клетките на организма, който участва също в свиването и отпускането на мускулите. При това е източник на витамини и въглехидрати.

Червеният цвят на динената пулпа разкрива наличието на ликопен, член на групата на каротиноидите; той се отличава с антиоксидантното си действие. За това вещество в различни проучвания е установено, че намалява риска от развитие на рак на простатата.

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по малко диня всеки ден?

Друга съставка на динята, която преди години си спечели много известност сред мъжете, е цитрулинът. Причината е, че някои изследвания го свързаха с борбата против еректилната дисфункция. Но, така или иначе, по-подробните проучвания установиха, че един мъж трябва да изяде камион с дини, за да се постигне що-годе задоволителен ефект, при това само за известно време. Въпреки че когато беше констатирано това, емоциите около цитрулина в динята намаляха, по-нататъшните изследвания сочат, че това вещество е способно да отпуска артериите и да насърчава доброто кръвообращение. В това отношение показва отлични резултати.

Когато купувате диня на пазара или в супермаркета, изберете такава, която все още не е разрязана. Лошата хигиена на работа допринася за заразяване с опасни микроби. И дори у дома преди разрязването й измийте добре ножа, особено ако с него е рязано месо.

Но не само динята балансира кръвното. Друг начин, който също помага за контрол и регулация на налягането, е ежедневната консумация на различни храни с диуретичен характер, защото те също изобилстват с калий - като целина, кресон, краставици, магданоз, домати и цвекло.

Внимание! Статията е информативна, а не препоръчителна. Допитвайте се до лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Не сте предполагали: Тези ежедневни навици предизвикват астматични пристъпи

Без лекарства: Трикове, с които да смъкнете високото кръвно

Гинеколог: 11 банални правила за интимна хигиена, които всички момичета забравят

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com