Не изхвърляйте семките от диня - ето как могат да помогнат за бъбреците!

17241
Не изхвърляйте семките от диня - ето как могат да помогнат за бъбреците!

Освежаващ и вкусен плод, към който много хора се насочват масово през лятото, динята е и богата на множество полезни свойства. Тя съдържа в изобилие витамините В1, В2, А, С, фосфор и калций; също и отлични антиоксиданти като глутатион, ликопен и бета-каротин. Тези антиоксиданти помагат в борбата с преждевременното стареене, както и против рак и окисляване на клетките.

Ето мнението на д-р Марсела Коельо де Лемош, специалист по биомедицина и микробиология.

Динята действа като отлично естествено лекарство против сексуална импотентност, особено бялата част, съдържаща цитрулин – веществото, допринасящо тази полза, което представлява органично съединение с изявени антиоксидантни свойства. То съдейства за разширяване на кръвоносните съдове, а спомага и при лечение на атеросклероза, стенокардия и хипертония. Но не само бялата част на самия плод, а и семената на динята изобилстват също с цитрулин. Един от най-препоръчителните начини за използване на динените семки е да се възползвате от техните свойства, като си приготвяте чайове.

В началото на ХХ век група учени откриват, че динените семена са ефикасни при лечение на бъбречни заболявания и пикочни инфекции. Според техните изследвания, чаят от динени семки е отличен диуретик и е препоръчителен за пациенти, нуждаещи се от отстраняване на камъни в бъбреците и от лекуване на инфекции в пикочните пътища.

Лекар разкри по колко диня можем да ядем, без да навредим на здравето си

Главните полезни свойства на динените семки са следните.

1. Намаляват задържането на течности. 2. Улесняват регулирането на кръвното налягане. 3. Усъвършенстват функционирането на бъбречната система. 4. Намаляват риска от уринарни инфекции. 5. Редуцират възможността за образуване на камъни в бъбреците. 6. Спомагат за профилактиката при сърдечно-съдови заболявания. 7. Подпомагат здравето на зъбите и костите. 8. Предотвратяват анемия. 9. Подобряват функционирането на имунната система. 10. Благоприятстват доброто функциониране на нервната система. 11. Укрепват здравословното състояние на кожата и косата. 12. Подпомагат работата на червата.

Ползите от консумация на динените семена произхождат от ненаситените мастни киселини от вида омега-6, витамините от групата В, аминокиселините и фолиевата киселина. При това, поради наличието на цинк и магнезий в състава си, динените семки упражняват активно антиоксидантно действие, като елиминират въздействието на свободните радикали.

Как да използвате динените семки?

Семената на динята стават за консумация печени заедно с кисели млека или салати, например, или да се използват за приготвяне на чай – който може да се прилага за редуциране на задържането на течности, контрол и регулация на кръвното налягане. Ето как да използвате динени семки за приготвяне на чай с цел бъбречно прочистване.

11 причини да хапвате повече диня

Чай от динени семки №1.

Състав: 2 литра вода, 4 супени лъжици свежи семена от диня. Варете семената 15 минути. Този чай е достатъчен за два дни, опитайте се да го пиете на равни дози. Не пийте на третия ден. Повторете същата процедура след 2 седмици. Пийте го отново два дни, след което направете пауза. Направете си чая отново след 2 седмици, като следвате същите инструкции.

Чай от динени семки №2.

За да приготвите този чай, е необходимо да добавите 2 супени лъжици изстискана до обезводняване пулпа на диня в 500 мл вряла вода и да я оставите да кисне около 10 минути. Сетне прецеждате, оставете да изстине и изпийте. Чаят е необходимо да се консумира свеж, а не престоял, в неголеми количества, няколко пъти дневно.

Освен като чай, динените семки са подходящи за консумация и в качеството на лека закуска или пък като добавка към кисело мляко, супи и салати, например. За по-добър вкус семките може да се препекат. За целта просто ги сложете в тава на фурна при 160ºC за 15 минути.

Внимание! Статията има информативен, а не препоръчителен характер. Допитвайте се до лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com