Дъвчете по 2 листа здравец на ден - здравето ви е в кърпа вързано!

6460
Дъвчете по 2 листа здравец на ден - здравето ви е в кърпа вързано!
Снимка: Евгения Гигова/Actualno.com

Здравецът отдавна е познат като лековито растение, което в народната медицина се използва от дълго време. Най-полезни са листата му. Ако ги дъвчете, тогава чревната ви микрофлора постепенно ще се регулира и възстанови. Можете дори просто да миришете сок от листата на здравеца - такива особени вдишвания помагат да се избавите от настинка и грип.

Наскоро стана известно дори за ефекта от родствения на нашия здравец негов африкански събрат (Pelargonium sidoides) за лечението на СПИН. Ето какво разказва д-р Рут Брак-Вернер 

В народната медицина здравецът е известен с противовъзпалителни свойства. Например, препоръчително е да се приема масло от листа на здравец при бронхиална астма и за отстраняване на соли и камъни от жлъчката и бъбреците. За да приготвите такова масло, трябва да вземете шепа млади листа от върха на растението, фино да ги смелите, и да ги залеете с пет супени лъжици топъл зехтин. После оставяте зехтина с листата на хладно за 14 дни и прецеждате. Маслото може да бъде ползвано в продължение на три месеца - по една ч. л. преди хранене, на ден по три пъти, може с чай от мента и лимон.

Как да зазимите здравец у дома, за да цъфти прекрасно през следващата година?

Етерично масло се приготвя и от издънките на здравеца. Чаша фино нарязани листа и издънки се поставят в метален чайник с тесен чучур. Сипвате в чайника чаша и половина вряща вода. Върху чучура на чайника нахлузвате тънка гумена или пластмасова тръбичка, а краят й спускате в малка чаша. В този случай тръбата и чашата се охлаждат с лед. Чайника слагате на бавен огън - водата кипи, а маслото се освобождава. Обикновено процесът отнема три часа, а маслото е само няколко милилитра. Етеричното масло от здравец е подходящо при главоболие, съдови спазми и хормонални нарушения; също за масаж на възпалени стави. Само е необходимо да го съхранявате на тъмно и студено място.

Компресите с млади листа от здравец помагат за намаляване на потрепването при невроза - така наречените „нервни тикове“. За целта листа от здравец се слагат върху марля и се прави превръзка на възпаленото място, отгоре се покрива с топъл шал. След около половин час трябва да смените листата със свежи – такава смяна се прави общо 2-3 пъти.

При зъбобол можете да държите лист от здравец зад бузата в района на болния зъб. При остеохондроза се правят компреси с нарязани листа от здравец, като се налагат възпалените места и така стоят през нощта.

Какво се случва с тялото ни, ако дъвчем по две листа здравец на ден

Обикновеният здравец помага да се избавите от заболявания на слуховите и дихателните пътища. Продукти на негова основа се използват за лечение на тахикардия, аритмия, коронарна болест на сърцето. Отварите и настойките с млади листа се ползват при бъбречни, ставни и стомашни патологии; ефикасно елиминират кървенето, невралгията, подобряват качеството на съня.

Има някои наистина лесни приложения на здравеца. Например, при първите признаци на настинка е достатъчно да увиете палците на краката с пресни листа и да оставите тези компреси за една нощ. Сутринта слабостта отминава и болестта отстъпва.

При хрема във всяка ноздра капвате по 3 капки сок от цвят на здравец. Повтаряте процедурата 3-4 пъти на ден.

Компреси с пресни листа от здравец помагат още при остеохондроза и радикулит.

Внимание! Статията е информативна и не съдържа медицински указания. Винаги се обръщайте към специалист-медик!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com