Ефективни домашни средства за облекчаване на киселини

22310
Ефективни домашни средства за облекчаване на киселини
Снимка: Thinkstock/Guliver

Киселините са често срещан дискомфорт, причинен от парене в гърдите, причинено от рефлукс на стомашна киселина в хранопровода. Макар че лекарствата, които се продават без рецепта, могат да осигурят облекчение, някои хора предпочитат естествени средства за облекчаване на симптомите. Ето някои ефективни домашни средства за облекчаване на киселини:

Чай от джинджифил

Джинджифилът има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за успокояване на дразненето, причинено от киселинен рефлукс. Пиенето на чай от джинджифил преди или след хранене може да осигури облекчение. Просто накиснете резени пресен джинджифил в гореща вода и се насладете.

Тези 5 храни са истински лек за киселини

Сода бикарбонат

Содата за хляб действа като естествен антиацид, като неутрализира стомашната киселина. Смесете една чаена лъжичка сода за хляб в чаша вода и я изпийте бавно. Важно е обаче това средство да се използва пестеливо, тъй като прекомерната консумация на сода за хляб може да доведе до здравословни проблеми.

Чай от лайка

Известен с успокояващото си действие, чаят от лайка може да помогне за облекчаване на симптомите на киселини в стомаха. Сварете една чаша и отпивайте бавно, като позволите на успокояващите свойства да облекчат дискомфорта.

Сок от алое вера

Алое вера е известно със своите противовъзпалителни свойства. Пиенето на малко количество сок от алое вера може да помогне за успокояване на хранопровода и намаляване на симптомите на киселини. Уверете се, че сокът не съдържа алоин - съединение, което може да предизвика диария.

Ябълков оцет

Въпреки че е кисел, ябълковият оцет може да балансира нивата на стомашната киселина. Смесете една супена лъжица с чаша вода и я изпийте преди хранене. От решаващо значение е да използвате суров, нефилтриран оцет за оптимални ползи.

Ако страдате от киселини - това са забранените храни за вас!

Корен от женско биле

DGL (деглициризиран женско биле) е форма на корен от женско биле, която може да бъде ефективна за намаляване на симптомите на киселини. Той спомага за образуването на защитен слой върху лигавицата на стомаха, предотвратявайки киселинния рефлукс. Изберете добавки с DGL или чай от корен от женско биле за облекчение.

Банани

Бананите са нискокиселинен плод, който може да помогне за неутрализиране на стомашните киселини. Те също така стимулират производството на слуз в стомаха, като осигуряват защитна бариера срещу дразнене.

Повдигане на горната част на тялото:

Спането с повдигната горна част на тялото може да предотврати навлизането на стомашни киселини в хранопровода. Използвайте клиновидна възглавница или повдигнете главата на леглото си, за да намалите нощните киселини.

Дъвчене на дъвка

Дъвченето на дъвка стимулира производството на слюнка, която помага за неутрализирането на стомашната киселина. Изберете дъвка без захар, за да избегнете изостряне на киселинния рефлукс.

Поддържайте здравословна диета

Избягвайте храни, които предизвикват рефлукс, като пикантни, кисели и мазни храни. Заложете на добре балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци и постни протеини, за да насърчите цялостното здраве на храносмилателната система.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво означава, ако се будите със световъртеж сутринта?

Какво да направите, ако имате възпалено гърло и сте загубили гласа си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 18 май /валутен калкулатор/

Ако сте стъпили на пирон: какви могат да бъдат последствията?

8 храни, които ускоряват метаболизма - добавете ги към диетата си

Мехурче на клепача: защо се получава и как да го премахнете

5 невидими симптома на стафилококова инфекция

Само едно яйце на ден, може да предпази сърцето ви: Вижте как

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com