Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Тези 4 храни са страхотни за здравето на сърцето и мозъка

22 април 2024, 15:03 часа

В преследването на оптимално здраве храненето е от ключово значение.

Някои от най-добрите храни са тези, пълни с антиоксиданти. Тези мощни хранителни вещества са важни за защита срещу оксидативен стрес, възпаления и заболявания, свързани с възрастта. Диетологът Катрин Гервазио за „Sheefinds“ подчерта четири такива богати на антиоксиданти храни, които поддържат здравето на сърцето и мозъка.

Вижте още: Какви огромни ползи ни носи водата от овесени ядки?

Спанак

Този ​​зелен листен зеленчук винаги е в моя списък, защото предлага толкова много ползи за здравето, включително поддържане на здравето на сърцето, здравето на мозъка и предотвратяване на заболявания, свързани с възрастта“, каза Гервазио.

Пълен с антиоксиданти като витамин С, витамин Е, бета-каротин и флавоноиди, спанакът е отличен борец срещу възпалението и оксидативния стрес в тялото. Той също така подчертава ролята му в защитата на сърцето чрез подобряване на функцията на кръвоносните съдове и понижаване на нивата на LDL холестерола, което го прави универсално допълнение към всяка диета.

Червено грозде

Червеното грозде е друг мощен антиоксидант. Пълно с ресвератрол, флавоноиди и витамин С, червеното грозде се бори с възпалението, понижава кръвното налягане и подобрява здравето на сърцето чрез подобряване на притока на кръв.

В допълнение, невропротективните свойства на ресвератрола предлагат защита срещу свързан с възрастта когнитивен спад и невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.

Вижте още: Какво е преддиабет и как да го предотвратим?

Броколи

Диетологът изтъква огромните хранителни ползи на броколите, като казва, че са богати на антиоксиданти, включително витамин С, витамин Е, бета-каротин и фитохимикали като сулфорафан и кверцетин.

Тези антиоксиданти помагат за намаляване на възпалението, подобряват функцията на кръвоносните съдове и намаляват риска от сърдечни заболявания“, обясни тя.

В допълнение, съединенията, открити в броколите, поддържат здравето на мозъка, като насърчават растежа на нови неврони и запазват когнитивната функция.

Авокадо

Диетологът също така подчертава състава на авокадото като богат на антиоксиданти, цитирайки изобилието от витамин Е, витамин С и каротеноиди като лутеин и зеаксантин.

Тези антиоксиданти помагат за намаляване на възпалението и нивата на LDL холестерол и подобряват здравето на сърцето“, каза още диетологът.

В допълнение, мононенаситените мазнини в авокадото поддържат здравето на мозъка и подобряват паметта.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес