Експерти: 6 навика, които вредят на зрението ви повече, отколкото предполагате

1434
Експерти: 6 навика, които вредят на зрението ви повече, отколкото предполагате
Снимка: iStock

Отървете се от тези лоши навици, за да запазите очите си в отлично здраве.

Може да не го осъзнавате, но тези ежедневни навици може да причиняват на очите ви повече вреда, отколкото полза.

Лесно е да приемете зрението си за даденост, особено ако сте генетично благословени с отлично зрение. Възможно е обаче да има определени ежедневни навици, които причиняват повече вреда на зрението ви, отколкото предполагате. Независимо дали прекарвате по-голямата част от времето си в гледане на мобилния си телефон или лаптоп или носите контактните си лещи през целия ден, може да не знаете колко много тези неща оказват влияние върху здравето на очите и зрението ви.

По-долу са някои от най-честите неща, които може да правите и които вредят на зрението ви, заедно с превантивните мерки, които можете да предприемете.

Използване на грим с изтекъл срок на годност

Лесно е да забравите, че любимите ви продукти за грим имат продължителност на живот, особено когато ги използвате всеки ден. Използването на спирала и очна линия с изтекъл срок на годност обаче може да изложи очите ви на риск от инфекция. Добро правило, когато определяте кога е време да се откажете от продукта, е да потърсите периода след отваряне. Този печат ще ви каже колко време имате след отваряне на продукта, преди да трябва да бъде сменен. Например, обикновено спиралата може да издържи около три месеца.

Лекар посочи 5 навика, които могат да навредят на мозъка

Повторно използване на контактни лещи

Ако смятате, че спестявате пари, като рециклирате лещите си, това може да ви струва повече в дългосрочен план. Струва си да се обмисли преминаването към ежедневни контактни лещи. Едно проучване установи, че хората, които носят контактни лещи за многократна употреба, са около четири пъти по-застрашени от развитие на рядка очна инфекция, която може да увеличи риска от загуба на зрение или слепота, в сравнение с хората, които използват ежедневни.

Други навици, които трябва да нарушите с контактните си лещи, включват сън, душ или плуване с тях. Спането с контактните ви лещи и неправилното им  почистване може значително да увеличи риска от язва на роговицата, причинена от бактериална, гъбична или паразитна инфекция.

Не носене на слънчеви очила

Знаете, че кожата ви се нуждае от слънцезащитни продукти, за да я предпази от вредните ултравиолетови лъчи, и вярвате или не, очите ви също трябва да бъдат защитени. Носите подходяща UV защита, когато сте на открито или в колата, дори ако е облачно. Това е така, защото вредните UVA и UVB лъчи в атмосферата могат да увеличат риска от дегенерация на макулата, катаракта, рак на кожата на клепачите и други заболявания на очите. За да защитите очите си изберете слънчеви очила със 100% UV защита всеки път, когато излезете навън.

Начинът, по който държите чашата, говори много за вас

Пушене

Освен познатите многобройни рискове за здравето, до които пушенето може да доведе, то може да навреди и на очите ви. Пушенето на цигари удвоява риска от дегенерация на макулата, което може да доведе до загуба на зрение в частта от окото, известна като макула. Пушенето също така вреди на ретината ви и увеличава шансовете ви за катаракта, която замъглява лещите на окото и може да доведе до загуба на зрение.

Прекарване на твърде много време пред екраните

Всички можем да признаем, че можем да ограничим времето си на нашите смартфони, лаптопи и таблети. Прекарването на по-малко часове с тези предмети също би било от полза за зрението ни. Дигиталното напрежение на очите или синдромът на компютърното зрение е състояние, което възниква, когато сте се взирали в екрана на компютър или телефон твърде дълго. Може да причини сухота в очите, замъглено зрение, главоболие, болки в гърба и други симптоми на дискомфорт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com