Експерти: Причинява ли затлъстяването диабет?

3128
Експерти: Причинява ли затлъстяването диабет?
Снимка: iStock

Затлъстяването е основен рисков фактор за диабет тип 2, но не го причинява директно. Физическата активност, питателната диета и загубата на тегло могат да намалят риска от диабет тип 2. GLP-1 лекарствата могат да помогнат при загуба на тегло.

Теглото също може да повлияе на цялостното управление на диабета, което прави по-трудно поддържането на кръвната ви захар в целевия диапазон.

Нефрогенен диабет инсипидус - по какво се различава от централния тип?

Въпреки това, докато затлъстяването може да играе роля в развитието на диабет тип 2 при някои хора, то не причинява директно диабет тип 2.

Тази статия ще обясни повече за връзката между затлъстяването и диабет тип 2 и какво знаят изследователите в момента за причините за диабета като цяло. Също така ще ви предложим някои съвети, които да обмислите, за да намалите теглото си и да управлявате здравето си, независимо дали имате диабет тип 2 или сте изложени на риск от развитие.

Как затлъстяването е свързано с диабета

Затлъстяването е свързано с диабет тип 2 по няколко начина.

Диабет тип 2 често се развива след години на инсулинова резистентност, при която тялото ви не обработва правилно инсулина – хормон, който регулира нивата на кръвната ви захар (кръвна глюкоза). Предиабетът често се развива първо от инсулиновата резистентност. Повече от 80% от хора с преддиабет дори не знаят, че го имат.

Затлъстяването е един от най-важните рискови фактори за развитието на метаболитни заболявания, включително предиабет и диабет тип 2. Това е така, защото затлъстяването намалява чувствителността на тялото ви към действието на инсулина, което затруднява тялото ви да използва естествения инсулин за регулиране на кръвната ви захар.

Това не означава, че всички случаи на затлъстяване директно причиняват диабет тип 2 или че диабет тип 2 увеличава шансовете ви за развитие на затлъстяване.

Затлъстяването обаче повишава риска от развитие на диабет тип 2. Изследванията показват, че 80-90% от възрастните, които имат диабет тип 2, също имат наднормено тегло или затлъстяване.

Свързано ли е затлъстяването с диабет тип 1

Затлъстяването не е свързано с развитието на диабет тип 1.

За разлика от тип 2, диабет тип 1 е автоимунно заболяване, което кара имунната ви система да атакува и унищожава собствените си бета клетки, което води до неспособност да произвежда инсулин.

Хората с диабет тип 1 могат да развият инсулинова резистентност с течение на времето, особено ако имат и наднормено тегло или затлъстяване. Всъщност честотата на диабет тип 1 при възрастни с наднормено тегло и затлъстяване е същата като в общата популация.

Докато храната е важна част от управлението на диабет тип 1, изборът на храна на човек не причинява или допринася за развитието на болестта. Въпреки това, хранителните навици и начина на живот могат да увеличат риска от развитие на диабет тип 2.

Как се предпазвате от затлъстяване и диабет

Трите най-важни начина за намаляване на риска от затлъстяване включват промяна или поддържане на определени навици в начина на живот:

  • поддържане на модел на здравословно хранене
  • получаване на редовна физическа активност
  • ограничаване на времето, което прекарвате в седнало положение

Като намалите риска от затлъстяване, вие естествено ще намалите риска от развитие на диабет тип 2.

CDC препоръчва Националната програма за превенция на диабета (NDPP) като най-добрият начин да помогнете за преодоляване на предиабет и предотвратяване на диабет тип 2. Програмата е създадена, за да помогне на хората да направят диетични промени и да увеличат физическата активност в благоприятна среда, с цел да загубят 5–7% от общото си телесно тегло.

Това състояние увеличава риска от сърдечни заболявания и диабет

Затлъстяването не е непременно причина за диабет тип 2, но е рисков фактор за развитието на това метаболитно заболяване. Това е така, защото хората със затлъстяване или наднормено тегло често развиват хронично ниско ниво на възпаление, което може да доведе до инсулинова резистентност.

Увеличете ежедневната си физическа активност; поддържане на питателна, балансирана диета; и отслабването са най-добрите начини за предотвратяване на затлъстяването и диабет тип 2. Лекарствата агонисти на GLP-1 рецептор също могат да бъдат опция за подпомагане на управлението на нивата на кръвната Ви захар и теглото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com