Ето какви са признаците, че имаме забавен метаболизъм

3008
Ето какви са признаците, че имаме забавен метаболизъм
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Когато излишните килограми просто не спадат въпреки желязната диета, нещо в метаболитния механизъм вероятно не е наред. Теглото, което не спада или дори продължава да расте, е малко алармено звънче, което да ни подсети да вземем мерки. Симптомите на бавен метаболизъм често се бъркат с други нарушения, като проблеми с щитовидната жлеза или хормонални проблеми.

Следователно първата грешка, която трябва да избягвате в случай на затруднено отслабване въпреки драстичното намаляване на калориите, е да объркате заболяването с по-сериозна патология. След като се консултирате с вашия лекар и изключите други заболявания (диабет или сърдечно-съдови проблеми например) е добре да се намесите директно и да разрешите ситуацията бързо чрез промяна на хранителните навици или в най-трудните случаи - чрез прибягване до лекарствена терапия.

Какво е бърз метаболизъм

Бавен метаболизъм: ето причините и симптомите

Метаболизмът е съвкупност от биохимични процеси, които тялото ни извършва, за да извлече енергия от храната. От своя страна метаболизмът е тясно свързан с дневния разход на енергия: това е количеството енергия, изразходвано от тялото през деня.

Следователно трудността при отслабване може да има различни причини. В по-голямата си част това са субективни фактори: небалансирана диета, липса на сън, периоди на стрес или гладуване, заседнал начин на живот, хипотиреоидизъм допринасят за бавния метаболизъм. Метаболизмът също може да претърпи промени поради възрастта и различните хормонални фази от женския живот. Менопаузата, поради намалената активност на щитовидната жлеза, се противопоставя на бременността, състояние, при което метаболизмът има тенденция да се ускорява. Бавният метаболизъм често е свързан с усещане за силна умора. Други симптоми са ниско кръвно налягане, втрисане и треперене, прекомерно изпотяване, чувствителност към студ, бавни черва, запек, подуване на корема, суха кожа и коса.

Как да се справим с бавния метаболизъм?

Грешки, които не трябва да правите при бавен метаболизъм

Един от проблемите на тези, които често са на диета, е недостатъчният прием на калории, което в дългосрочен план намалява способността на тялото да изгаря мазнини и калории и следователно забавя метаболизма. Поради тази причина диетолозите препоръчват малки, но чести хранения. Гладуването, което често се използва в диетите „направи си сам“, никога не е добра идея и рискува да има ефект, обратен на първоначално желания. Ако метаболизмът е влошен, нискокалоричните диети категорично трябва да се избягват. Правилото на здравословното хранене е пет хранения на ден: по този начин метаболизмът се събужда. Следвайте балансирана диета, която включва всички хранителни вещества. Пийте много вода: препоръчват се два литра вода на ден.

Заседналият начин на живот също е забранен: активният начин на живот действа за нормализиране на метаболизма. От самосебе си се разбира, че хората, които водят заседнал начин на живот, напълняват по-бързо. Една разходка на ден, предпочитане на стълбите пред асансьора или ходене пеша, вместо да вземете колата, са достатъчни дейности, за да поддържате метаболизма си.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Тези зодии са огромен магнит за пари

Имате ги в кухнята си: 2 натурални продукта, с които черните ви дрехи няма да избледняват

Зодиите, които са експерти в разчитането на хората

Какво да направите, когато ви боли стомахът?

Обриви, сухота, пигментация на кожата: за какви проблеми алармират?

Отвара от това семе ще ви донесе отслабване, здраве на стомаха и косата

За какво се слагат горещи инжекции във вените?

Защо се чувстваме сякаш с махмурлук след тревожност или паник атака?

Неочевидни причини за гадене и главоболие (безопасни начини за облекчение)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com