Как да се справим с бавния метаболизъм?

4023
Как да се справим с бавния метаболизъм?
Снимка: StockSnap / Pixabay

Метаболизмът е всеобхватно понятие, характеризиращо процесите които протичат в тялото на човек. Най-често говорим  за метаболитни нарушения, когато става въпрос за нарушаване на нивата на мазнините и въглехидратите в организма. Днес повечето хора свързват метаболизма с това колко бързо изгарят калории и отслабват. Този подход е твърде опростен. Метаболизмът е използването на енергия за самия живот. Има три основни начина, по които тялото използва енергия от храната: почивка, движение и хранене. Що се отнася до приема на храна, енергията, която тялото използва за смилане на храната, е 5-10 процента от общия дневен прием.

Доказано е, че ако ядете често, малко и здравословна храна, тогава скоростта на метаболизма и изгарянето на калории ще се увеличи. Физическата активност представлява до 30 процента от общия дневен разход на енергия. Важно е да разберете, че движението не може да бъде "запасено". Има обаче ситуации, когато тялото започва да "спестява" калориите, които влизат в него. Мнозина са запознати със състоянието, когато няма сила дори за най-обикновените ежедневни дейности или когато откриете, че трупате нови килограми. Така че балансът някъде е развален.

Какво е бърз метаболизъм?

Как да се справим с бавния метаболизъм?

· Редовно хранене - поне 3 пъти на ден по едно и също време. И в никакъв случай не яжте през нощта - метаболитните процеси се забавят през нощта. И също така не злоупотребявайте с диети, захар и сол. Говорейки за последното, СЗО препоръчва да се ядат не повече от 5 грама сол на ден. Що се отнася до захарта, възможно е значително да се улесни процесът на отбиване според заключението на диетолозите чрез включване в диетата, например, висококачествен тъмен шоколад, пръчици от моркови, ядки. Една шепа бадеми на ден е достатъчна.

· Повече движение - Нищо не ви пречи да станете активни точно сега. Движете се, докато миете зъбите си, докато чакате чайникът да заври, докато чакате асансьора (или по-скоро, вземете стълбите), помислете за сутрешни упражнения и вечерна разходка. Не забравяйте колко е важно да работите върху всички мускулни групи.

Яжте тези храни за бърз метаболизъм

· Да кажем "не" на лошите навици - Това се отнася не само за алкохола и никотина, но и за много други неща. Гледането на телевизионни предавания или висенето в социалните мрежи също са лоши навици.

· Достатъчен сън - Хората, които спят средно около шест часа на нощ, са по-склонни да страдат от метаболитни проблеми и с три сантиметра по-широки в талията от тези, които спят повече. Оптималното количество сън варира от човек на човек, но за повечето хора то е седем до девет часа.

В човешката природа е човек да иска винаги да бъде здрав. И единственото, което е доказано през вековете е, че колкото по-добре се храните, колкото повече се движите, колкото по-активен и правилен начин на живот водите, толкова по-здрави оставате. Всеки от нас има огромен запас от скрити резерви и възможности. Наш дълг е да ги открием в себе си и да се научим да ги използваме.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Само по 1 чаша топла вода на гладно - върши чудеса за тялото

Съвместими зодиакални съвпадения за зодия Везни

Кои са петте черти на успешния бизнесмен?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com