Ето кои са най-здравословните алтернативи на млякото

3689
Ето кои са най-здравословните алтернативи на млякото
Снимка: iStock

Независимо дали вече сте свикнали с растителна диета или тепърва започвате, алергични сте към млечни продукти или следвате тенденцията, много е трудно да изберете най-здравословната алтернатива на млякото. Сред изключително огромното разнообразие, което супермаркетите предлагат в днешно време, откъде да започнем? Ето най-доброто ръководство за вашите безмлечни маршрути:

Преди десетилетия и десетилетия един млекар почука на вратите и остави бутилки с пресен продукт сутрин. Времената се променят заедно с начина на живот. Все повече и повече американци избягват млечните продукти. Освен ако не е 100% хранено с трева – играем играта на „как ще се отрази на тялото ми?“. Повечето лактозни продукти, които получаваме от магазините, не идват, както някои от нас си представят, от онези красиви крави в зелена долина, небрежно дъвчещи дълга трева, докато се наслаждават на живота си.

Кравите във фермите за масово производство се хранят с царевица и соя, към които не са свикнали естествено. Когато животните се разболеят поради това лошо хранене, те се инжектират с антибиотици, които преминават в млякото им и се озовават в нашия хладилник. Освен това, 30 до 50 милиона американци (възрастни и деца) имат непоносимост към лактоза. За щастие днес имаме повече възможности за избор от всякога. Магазините са пълни с разнообразни източници на жизненоважни хранителни вещества и минерали, които могат да задоволят множество диетични нужди. И така, коя е най-здравословната алтернатива на млякото?

Соя

Пазарът на соя се разраства като гъби през последните няколко десетилетия и е лидер сред опциите за зеленчуци. Ако целта ви е да намерите най-добрата алтернатива на млякото по отношение на съдържанието на протеини – соевото определено е победителят. Също така е

  • С ниско съдържание на наситени мазнини
  • Здраво сърце
  • Без холестерол

Когато избирате соева напитка, опитайте се да се придържате към органичния вариант. Освен това ГМО продуктите имат по-лош хранителен профил.

Още един факт, който трябва да имате предвид – соята е с високо съдържание на фитинова киселина. Този компонент инхибира усвояването на основните минерали (калций, желязо, цинк и магнезий). Въпреки това, той пречи на минералите само ако се консумира в големи количества – 8-12 унции на ден няма да имат значителен ефект върху усвояването.

Коноп

Това е здравословна алтернатива на млякото. Произвежда се от растението Cannabis sativa. Да, точно така, същото растение, от което идва марихуаната. Не си мислете, че ще бъдете разтърсени по някакъв начин – THC „лекарствената“ част от растението липсва. Конопената напитка предлага кремообразна консистенция и орехов вкус (подобен на този на бадем). Освен това, ако целта ви е да намерите алтернатива на млякото с ниско съдържание на захар, вариантът с коноп е лидерът.

Богат на растителни Омега-3 мастни киселини – особено важен за вегетарианци и вегани, тъй като рибата е основният източник на Омега-3. Тези мастни киселини поддържат холестерола и кръвното налягане под контрол.

  • Пълен с минерали, включително калций
  • Съдържа повече желязо от соята или дори от кравето
  • Осигурява добра доза витамини от група В, като рибофлавин и тиамин
  • Снабдява Ви с витамин D и B-12
  • Здравословен източник на магнезий

За разлика от соята, не съдържа сложни захари, които могат да причинят газове и подуване на корема

Имайте предвид, алтернативата на конопа не е най-добрият източник на протеин: 1 порция чаша съдържа само около 2 грама протеин (в сравнение със 7 грама в соевата напитка).

7 доказани ползи за здравето от бадемовото мляко

Бадем

Известен със своя копринен и леко сладък вкус, „течният бадем“ се консумира от Средновековието и дори можете да го направите у дома. По същество това е смес от смлени бадемови ядки и вода. Докато другите заместители трябва да бъдат обогатени с витамини, бадемовият има много богат профил сам по себе си:

  • Витамини А, В и Е и минерали (желязо, калий, фосфор и магнезий)
  • Източник на фибри
  • Алтернатива на мляко с ниско съдържание на захар, когато е неподсладено

Ако сте алергични към ядки, бъдете внимателни, когато преминавате към тази опция. Обърнете внимание, повечето марки добавят карагенан, сгъстяващ емулгатор. Твърди се, че тази добавка причинява язви, възпаления и други стомашно-чревни проблеми. Когато решавате коя марка да изберете – търсете такива без емулгатори или такива, които използват слънчогледов лектин. Мнозина не са склонни да избират неподсладени бадеми поради мекия вкус. Въпреки това, често се добавя в смутита и овесени ядки.

Кокос

Този продукт е направен от смес от кокосово месо и вода. Просто, нали?

  • Съдържа лауринова киселина, която поддържа имунната система.
  • Чудесен източник на калций, витамин D
  • Перфектен за последователи на палео диета

Неговата кремообразна текстура е отлична, ако искате да добавите тропическа нотка към кафе, чай, овесени ядки, смутита и крем-супи.

Този избор обаче може да се превърне в висококалорична алтернатива на млякото – повечето марки добавят захари. Освен това кокосовият заместител на млечните продукти съдържа голямо количество наситени мазнини – една порция съдържа приблизително 20% от дневната стойност. За да сте сигурни в здравословността и да избегнете проблеми с талията, проверете съставките на етикетите, за да сте сигурни, че продуктът не съдържа добавени подсладители и карагенан.

Ползите на кокосовото мляко за здравето

Кашу

Това е друга здравословна напитка с ядки на дневен ред. То е по-плътно и кремообразно от другите немлечни продукти с ядки. Ако искате да избягвате както лактозата, така и соята, това би било добро решение:

  • Подсилено с калций, витамини A, D и B12
  • Пълно с магнезий – минерал, важен за нервната функция, здравето на сърцето и регулирането на кръвното налягане.
  • С ниско съдържание на мазнини
  • Не съдържа холестерол
  • Пълно с антиоксиданти
  • Отлично за готвене поради млечната си текстура и вкус

Какво да имате предвид – напитката от кашу има много ограничено количество протеин. Ще трябва да го комбинирате с храни с високо съдържание на протеини, тъй като не е най-добрият източник за изграждане на мускули. Освен това повечето производители добавят захар към крайния си продукт. Така че, четете внимателно етикетите.

Няма идеален избор за всички. Най-доброто решение – не се страхувайте да опитвате различни видове. Ще ви помогне да разберете кой е по-подходящ за начина ви на живот. След като откриете алтернативата, която отговаря на вашите нужди от хранителни вещества и здравословно състояние, тогава намирате вашия личен най-здравословен заместител на млякото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com