Футболни екипи реплика

5373
Футболни екипи реплика
Снимка: официален сайт

На 4 май 1974 г., феновете на Нюкасъл пееха от сърце, когато отборът им се изправи срещу Ливърпул във финала на FA Cup final нa Wembley. Това беше един от първите случаи, когато феновете бяха заснети с реплика на фланелки на футболен мач.

Модата за възрастни фенове, носещи реплика на тениски вече е неразделна част от визуалния и икономически свят на футбола.

Първият голям скок в носенето на футболни тениски реплика, предшества по-често моментите от възраждането на футбола, Световното първенство през 1990 г. и формирането на Висшата лига.

Първоначално футболните комплекти реплики бяха произведени и популяризирани за деца

Въпреки че копия на фланелките се произвеждат от края на 50-те години на миналия век, първоначално те са били произвеждани и рекламирани за деца. В началото на 70-те години на миналия век, производителите на екипи сключват договори с клубове и въвеждат дизайни, защитени с авторски права, което им позволява да пускат на пазара своите футболни тениски с допълнителна привлекателност, те са изключителни и автентични. Това довежда до бум в индустрията за реплика на детски комплекти.

Въпреки това размерите за възрастни не се произвеждали широко и дори по-рядко се носят като облекло за свободното време. Носенето на спортно облекло на публично място все още е изглеждало странно за някои възрастни и детински за други.

Изключението беше на финалите за купата, където репликите на футболните тениски станаха част от традицията в голямата игра на луксозни облекла.

Проучване установи, че в началото на 80-те години на миналия век малък брой фенове започват да носят по-редовно на мачове реплики на футболни фланелки – те са предимно млади хора, които са израснали с реплики на екипи, и носят големи размери.

Въпреки това, модата не се разпространява извън рамките на малка субкултура през по-голямата част от десетилетието, поради липса на производство или популяризиране на фланелки за възрастни, риск от нападение на мач и липса на инфраструктура за футболна търговия.

Възходът на културата на футболните фензини “Football Fanzine” и Активността на Феновете

В края на 80-те години на миналия век се наблюдава нарастване на закупуването и носенето на реплика на футболни фланелки, свързано както с намаляването на хулиганството, така и с възхода на културата на футболните фензини и активността на феновете. Играта се смяташе отново за модерна от младите фенове.

Тази промяна в съдбата на футбола беше засилена отново от Световното първенство през 1990 г., по време на което хиляди фенове облечени във фланелки реплики бяха видени както в техните домове, така и на стадионите.

Това насърчи клубовете да сключват много по-изгодни сделки с производителите на футболни екипи, които нетърпеливи да получат повече приходи, сега произвеждат по-големи размери за възрастни и пускат на пазара своите стоки за фенове на всички възрасти.

Промените в по-широката младежка култура и средата около футбола доведоха до английските привърженици, които твърдят, че репликата на фланелката е тяхна и изискват производството им в размери за възрастни.

Тъй като хулиганството сред феновете е овладяно, рискът да бъдат нападнати при носене на клубни фланелки започна да намалява и възрастните фенове станаха по-изразителни в подкрепата си за своите клубове, както се вижда от нарастването на културата на феновете от средата до края на 1980-те.

Футболът отново беше страхотен, а оттам и футболните тениски.

Футболни комплекти реплика, предлагани на пазара като облекло за свободното време за възрастни

До началото на 90-те години на миналия век по-широкото приемане на комплекти реплики доведе до тяхното предлагане на пазара като облекло за отдих за възрастни, а не като спортно облекло, насърчавайки клубовете да сключват много по-изгодни сделки за ризи с производителите на комплекти.

Отговорът създаде нов поток от приходи за клубовете и се съобрази перфектно с въвеждането на Висшата лига, стадионите за всички места и сателитната телевизия.

Клубовете съсредоточиха вниманието си върху привличането на нова публика с по-възрастна, средна класа и фамилна демография на фенове, създавайки втори скок в нарастването на броя фенове носещи футболни фланелки реплика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com