Храни, които трябва да избягвате, за да предотвратите киселинния рефлукс

7728
Храни, които трябва да избягвате, за да предотвратите киселинния рефлукс
Снимка: iStock

1. Цитрусови плодове и сокове

Известно е, че цитрусовите плодове и соковете, включително портокали, лимони, лайм, грейпфрути, причиняват киселини. Тези храни са киселинни по природа, следователно могат да предизвикат киселинен рефлукс, ако се консумират на празен стомах. Долният езофагеален сфинктер се отпуска от киселината, присъстваща в цитрусовите плодове и соковете и това води до киселинен рефлукс.

2. Домати

Доматите съдържат противораково съединение ликопен. Въпреки това, поради високото съдържание на киселина в доматите, те могат да предизвикат киселинен рефлукс при хора, които са склонни към него. Най-добре е да избягвате домати и продукти на доматена основа, включително кетчупи, сосове, доматена супа, ако имате киселинен рефлукс.

Домашни средства за намаляване на киселините – действат за минути

3. Лук, чесън и други подправки

Лукът и чесънът обикновено се използват в повечето индийски рецепти. Въпреки това, те могат да предизвикат киселинен рефлукс при много хора с киселини. Чесънът има противовъзпалителни свойства и често хората не осъзнават, че може да предизвика киселинен рефлукс.

4. Кофеинови напитки

Кофеинови напитки, включително кафе и някои видове чай, могат да предизвикат киселинен рефлукс. Стомашната киселина се увеличава поради консумацията на кофеинови напитки и проблемът може да се влоши. Важно е да намалите консумацията на кофеин, за да се отървете от киселинния рефлукс.

5. Пикантни храни

Пикантните храни влошават симптомите на киселинен рефлукс при много хора. Понякога чилито или пиперът, присъстващ в храната, може да бъде отговорен за усещането за парене и болката в стомаха. Някои кухни, включително индийската, малайската, тайландската и мексиканската са пикантни по природа, следователно могат лесно да предизвикат киселинен рефлукс.

6. Газирани напитки

Газираните напитки съдържат голямо количество киселина, която може да стимулира киселинен рефлукс. Те също така съдържат кофеин и други стимуланти, които също са отговорни за киселинния рефлукс. След пиене на газирано, газът се освобождава в стомаха, което отваря езофагеалния сфинктер и по този начин се получава обратен поток на киселина в хранопровода и гърлото.

7. Алкохол

Някои алкохолни напитки, включително бира и вино, са по-малко киселинно съдържание, но също водят до киселини. Понякога алкохолните напитки се смесват с киселинни миксери като сок от портокал или грейпфрут, което може да предизвика киселинен рефлукс.

8. Мента

Обикновено се приема, че ментата е стомашно успокояващо средство и често се предлага след обилно хранене. Въпреки това, ментата предизвиква киселини. Всички продукти на основата на мента, включително дъвки и бонбони, също могат да предизвикат киселини и затова е по-добре да ги избягвате.

9. Пържени и мазни храни

Пържените храни са вкусни, но могат да причинят значителни проблеми в храносмилателната система на човека. Пържените и мазни храни са трудни за смилане, тъй като съдържат високо съдържание на мазнини, които могат да забавят храносмилателния процес,

10. Шоколадови бонбони

Шоколадът е идентифициран като една от храните, които предизвикват киселини. Установено е, че шоколадът може да влоши симптомите на киселинен рефлукс.

Лекар: С този лек ще забравите за киселините

Освен горните храни има някои други храни, които също могат да предизвикат киселинен рефлукс. Млечните продукти, включително мляко и сирене, са отговорни за киселинния рефлукс. Повечето млечни продукти съдържат високо съдържание на мазнини, които забавят процеса на храносмилане и остават на стената на стомаха, което води до повече киселинно производство, което се връща обратно в хранопровода. Печени лакомства като браунита и бисквити също могат да предизвикат киселинен рефлукс чрез създаване на кисела среда в стомаха.

Когато киселинен рефлукс се случва повече от два пъти седмично, това се нарича гастроезофагеална рефлуксна болест. Много хора страдат от киселини, които се предизвикват от различни фактори като хранителни навици, начин на живот и медицински причини. Киселинният рефлукс може да причини увреждане на лигавицата на хранопровода, така че е от съществено значение да се лекува. Някои промени в начина на живот често помагат за подобряване на симптомите на киселинен рефлукс.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com