Храни, които ви карат да се чувствате подути

1968
Храни, които ви карат да се чувствате подути
Снимка: iStock

Спомняте ли си онова неспокойно усещане в стомаха, сякаш току-що сте изяли балон? И прилепналата рокля веднага стои някак различно, сякаш си изял цял слон с тази лъжица сладолед. Не, не сте напълнели, просто в следващите няколко часа в стомаха ви ще има „ядрена война“, която обаче можете да избегнете, като знаете кои храни или комбинации от тях причиняват подуване.

Подуването е не само неприятно явление, но и изключително неестетично. Възниква поради образуването на газове в червата, които буквално се спукват корема ни, като стотици балони. Причината обикновено е консумацията на определен брой продукти, които или се усвояват слабо в тялото ни, или образуват „взривоопасна” комбинация помежду си. Често чувството за подуване възниква поради твърде бързото усвояване на храната, което води до навлизане на въздух в стомаха.

7-те храни, които причиняват подуване на корема

За да избегнете подобни усещания, трябва да следите не само скоростта на хранене, но и какво точно слагате в устата си. Събрахме някои от най-ярките примери за храни, които е добре да избягвате, ако сте облечени в тясна рокля, на среща или просто не искате да изпитвате дискомфорт в стомаха.

Бял хляб, хлебчета

Печивото от пшенично брашно като цяло е продукт, който е най-добре да се изключи от вашата диета. Произведено от пречистени и напълно обработени зърна, то не носи особени, незаменими ползи нито за здравето, нито за фигурата. Освен това класическата рецепта предполага, че хлябът съдържа захар и мая. И двата продукта допринасят за образуването на газове. Когато избирате хляб, обърнете внимание на този, направен без употребата на мая (най-често, разбира се, ще бъде черен или сив) или пълнозърнест. И двата вида са най-здравословната алтернатива.

Газирана вода

Напитките, обогатени с въглеводороди, водят до временно увеличаване на обема на стомаха поради натрупването на газове от напитката. Подуването ще продължи от час до три и ще бъде придружено от тежест и дискомфорт. Освен това най-често газираната вода е сладка напитка, съдържаща невероятно количество захар, която, за съжаление, няма да напусне тялото ви след няколко часа, а ще остане в него, криейки се в мастните депа.

Дълбоко пържени продукти

Индустриално приготвеният чипс, пържените картофи и друга бърза храна са нездравословни и, честно казано, вредни храни. Тежестта, подуването и дискомфортът в стомаха ще ви бъдат гарантирани във всеки случай. Такива продукти съдържат големи количества захар, сол, подправки, различни консерванти и други химически добавки, които не подобряват здравето ни. Освен всичко друго, бързата храна е богата на трансмазнини, които могат да причинят възпалителни процеси в стомаха.

Извара или кисело мляко със сладко

Въпреки че е една от най-популярните опции за закуска, комбинирането на сладки топинги и протеинови храни не е добра идея. Тази смес е изключително трудна за храносмилане: протеините отнемат много време, за да се разпаднат, а междувременно сладкото започва да ферментира. Смятаме, че вече се досещате какво следва.

Сладолед

Любимият деликатес от детството е изпълнен с много коварство. Той не само е истинска захарна бомба, но и предизвиква подуване, тъй като изисква специални условия за храносмилане. Изключително студен продукт, който дори съдържа лактоза, не се смила толкова лесно в стомаха ни. Имайте това предвид, когато следващия път поръчате няколко лъжици от този деликатес в ресторант.

Топ 10 храни, които подуват корема

Грозде

Сладкото и вкусно грозде, за съжаление, е трудно смилаемо. Предизвиква повишено образуване на газове в стомаха и винаги провокира подуване. Други плодове, които е най-добре да не се ядат в критични ситуации, включват ябълки и праскови. Работата е там, че плодовете, богати на фруктоза (включително круши и пъпеши, грозде), изискват много енергия от тялото за храносмилане и някои ензими, с които мнозина имат проблеми. Гроздето също има трудносмилаема кожа. Резултатът е подуване на корема.

Обработено месо

Тази категория включва всички промишлени месни продукти, приготвени без ваше участие: консерви, колбаси, купени котлети - т.е. всякакви полуготови продукти. Диетолозите и лекарите препоръчват пълно премахване на такива продукти от диетата, тъй като те, в допълнение към многобройните „химикали“, съдържат вредни мазнини, които причиняват развитието на затлъстяване и сърдечни заболявания, а също така допринасят за появата на възпалителни процеси в стомаха.

Връщайки се към нашата основна тема, колбасите съдържат голямо количество натрий, което в излишък води до задържане на течности в тялото и в резултат на това до отоци. За вас това означава усещане за тежест в стомаха и временно увеличаване на размера му.

Дъвки и бонбони без захар

Такива продукти, за да носят гордо етикета без захар, премахват естествената захар от своята формула, заменяйки я с аналози като ксилитол, сорбитол и малтитол. Такива заместители се усвояват само частично в тялото и причиняват повишено образуване на газ. Дъвката може да се похвали и с още един чудесен бонус: по време на дъвчене в стомаха навлиза не само сладка слюнка, но и въздух, който ще разшири стомаха отвътре.

Зеле

Изглежда, че всеки знае, че зелето причинява повишено образуване на газове. Въпреки всички предимства на този продукт, по-добре е да го избягвате в онези дни, когато трябва да изглеждате на 100%. Има обаче една тайна. Само прясното зеле причинява подуване, но термично обработеното зеле може да се превърне в добър продукт за лека закуска. Цялата тайна е в грубите фибри, които предизвикват метеоризъм, но се унищожават по време на обработката.

Бобови растения

Друг продукт, чиито газообразуващи свойства са известни на всички без изключение. В този случай подуването се причинява от протеини, за пълното и бързо усвояване на които в стомаха ни липсват ензими. Поради това зърната започват да ферментират в стомаха ни, причинявайки подуване и дискомфорт. Накисването на бобовите растения преди готвене ще помогне малко да облекчи ситуацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com