Изтръпване на ръцете: причини и лечение

26370
Изтръпване на ръцете: причини и лечение
Снимка: iStock

Стресът и депресията - бичът на съвремието, който засяга 350 милиона души по света. Във връзка с това и се влошават различни нервни заболявания, които включват такова нарушение на здравето като изтръпване на крайниците и поява на мравучкане в ръцете и краката. Медиците казват, че изтръпването на пръстите на ръцете и краката трябва да се лекува.

Доста често изтръпването на пръстите на ръцете, на което човек може дори да не обърне внимание, е признак за доста сериозни здравословни проблеми.

Ето защо, когато се появят такива симптоми (и ако те се появяват многократно), е необходимо незабавно да се консултирате с лекар и да потърсите причината за появата им.

За какви заболявания предупреждава изтръпването на ръцете?

Причини за изтръпване на ръцете

Причините, поради които се появява изтръпване във върховете на пръстите на ръцете, са много. Те включват както хронични варианти, така и остри такива. Това може да се дължи на следните здравословни проблеми:

Увреждане на нервите. То може да бъде както хронично, така и остро. Изтръпването на пръстите на ръцете обикновено е придружено в този случай от изтръпване на определени части на тялото. Налице е и загуба на чувствителност в областта на увреждането.

Нарушаване на кръвоснабдяването. С такъв проблем се сблъскват хората във възрастта, когато в организма се появяват атеросклеротични плаки. Те блокират притока на кръв, като по този начин възпрепятстват нормалното функциониране на организма.

Захарен диабет. Ако той не се лекува правилно, се появяват проблеми с нормалното функциониране на нервната система, което води до изтръпване на ръцете.

Проблеми с щитовидната жлеза. В този случай причината е хипотиреоидизъм.

Болест на Бюргер, която най-често застига пушачите. Поради постоянното насищане на организма с никотин се нарушава нормалното функциониране на кръвообращението, което води до липса на хранителни вещества в организма и изтръпване на ръцете.

Също така сред причините, поради които има изтръпване на ръцете, и включват Лаймска болест, повишена тревожност, прекомерна умора. В резултат на тези проблеми допълнително може да се развие артрит.

Лекар разкри защо ръцете могат изтръпват

Специално внимание трябва да се обърне на лявата ръка. В крайна сметка изтръпването на пръстите на лявата ръка говори за предстоящи много сериозни здравословни проблеми.

Това са:

- сърдечен удар;
- инсулт;
- високо кръвно налягане;
- неправилно кръвообращение;
- съдови проблеми;
- синдром на карпалния тунел;
- гръбначни нарушения;

В случай че случаят се усложни допълнително от объркване на мислите, загуба на самоконтрол, поява на внезапна слабост и т.н., е необходимо незабавно, без отлагане, да се потърси медицинска помощ

Как да лекуваме изтръпване на ръцете?

За да се установи точната причина за изтръпването на ръцете, лекарят трябва да назначи редица тестове и анализи, за да ви помогне да получите пълна картина. Това ще бъдат традиционните общи клинични тестове (урина, кръв), както и разширената и проверка на функцията на щитовидната жлеза, а също и измерване на нивата на витамините в организма, изследване за тежки метали, ангиограма, различни компютърни томографии и ядрено-магнитен резонанс, рентгенова снимка на засегнатите органи (ако симптомите са се появили след травма) и други варианти на изследвания по преценка на лекуващия лекар.

Според резултатите от тези изследвания и ще предпише лекарства за лечение. Ако става въпрос за диабет, тогава ще се използват специални средства за контрол на такова заболяване. Ако проблемът е в сърдечно-съдовата система, ще трябва да се заемете с превенция на инфаркти и инсулти.

Всички предписания на лекаря трябва да се изпълняват ясно и навреме. Само по този начин можете да избегнете сериозни здравословни проблеми. В крайна сметка превенцията е много по-добра от лечението.

Във всеки случай не е излишно да започнете да приемате успокоителни. Също така се опитайте да промените малко ежедневието си - правете повече разходки, спете повече, обърнете внимание на качеството на съня (удобно легло, проветрена стая и т.н.). Лечението на такъв неврологичен симптом като изтръпване на пръстите на ръцете задължително трябва да бъде комплексно. И ако своевременно и компетентно следвате всички препоръки, здравето ви ще бъде силно

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна

Кои витамини са задължителни за жените над 60 г.?

Искате ли да сте млади и красиви? Добавете този продукт към вашата диета

Защо много хора пият чай от джинджифил на гладно?

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com