Какво влияние оказва кафето върху човешкия мозък

9661
Какво влияние оказва кафето върху човешкия мозък
Снимка: iStock

Има най-различни легенди за кафето и как е открито неговото ободряващо действие. Една от тях разказва за млад овчар от Етиопия, който около 850 г. сл. Хр. забелязал, че неговите кози били доста енергични, след като яли определен сорт плодове. Монасите проявили интерес към това и искали да използват ефекта на тези плодове, но останали разочаровани от техния горчив вкус и затова ги изхвърлили в огъня, смятайки ги за безполезни. След няколко минути усетили невероятен аромат. Така те решили да приготвят отвара от печени кафени зърна и нарекли напитката “дар от небето”.

Полезно ли да пием кафе преди или след тренировка?

Повечето хора пият кафе, за да се разсънят и да започнат деня си с достатъчно количество енергия. Кафето и по-конкретно кофеинът има влияние върху човешката психика и физика. Също така има разлика, когато се пие кафе сутрин и следобед.

Хората харесват кафето както заради неговия вкус, така и заради ободряващия му ефект. След едно кафе човек се чувства разсънен и по-концентриран.

Повечето ефекти на кафето се дължат на кофеина. Той има доказано действие върху биохимичните процеси в организма, като повишава отделянето на допамин и подобрява паметта и концентрацията. Кофеинът има ефект не само върху физиката, но и върху психиката.

Наскоро направено проучване разглежда разликите между пиенето на кафе и приемането на кофеин отделно. Проведени са ЯМР изследвания, които ясно показват ефектите върху човешкия мозък. Кафето и кофеинът намаляват свързаността в определена верига в мозъка, наречена DMN (“default mode network”). Тази верига работи, когато човешкият ум изпълнява много процеси, повечето от които са на подсъзнателно ниво.

Връзката на DMN веригата със сънливостта е налице. Повечето неща, които човек върши рано сутрин, се случват в сънено състояние и без много съзнателна умисъл, както се казва, правят се на “автопилот”. След като човек изпие своето сутрешно кафе, активността в DMN веригата намалява и се подава сигнал към мозъка да започне да обръща внимание на случващото се около нас и нашите мисли.

Колко кафе е необходимо, за да се подобри паметта?

Ефектите върху DMN веригата се дължат на кофеина в кафето. Той е основна съставка, но не и единствена. В кафето има още kahweol и cafestol, които могат да взаимодействат с рецептори в мозъка, така че да се повишат енергийните нива и да се повиши настроението.

При някои хора ефектите от пиене на кафе са по-скоро плацебо ефект, който ние сами си създаваме. Тоест ние вярваме, че след като си изпием сутрешното кафе ще станем по-свежи и концентрирани и точно това се случва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Как сами да премахнете зъбния камък?

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

В кое море се влива река Марица?

Кой е единственият български град на река Тимок?

За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Ето защо трябва да съхранявате фолиото за храна в хладилника, а не в шкаф

Как се пише: сарма или сърма?

Ветеринар обясни защо котките всъщност спят толкова много

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com