Как да помогнем на кожата при слънчево изгаряне?

4124
Как да помогнем на кожата при слънчево изгаряне?
Снимка: iStock/Guliver

Много често се случва още първия ден на плажа да прекалите с излагането на слънце и да се приберете със силно зачервена кожа в стаята. Какво трябва да предприемете в подобна ситуация?

За да облекчите болката и да успокоите кожата при слънчево изгаряне, трябва да приложите студен компрес или да вземете дълъг хладен душ, съветва дерматоонкологът Наталия Жовтан. Специалистът отбеляза, че изгарянето се проявява чрез зачервяване, сърбеж, подуване и болезненост на епидермиса 4 до 20 часа след излагане на слънчева светлина.

В същото време, в тежки случаи се появяват главоболие, треска и мехури. Според Жовтан, няма такова нещо като „здравословен тен“. Както обясни лекарят, ултравиолетовите лъчи от тип А, а именно те провокират образуването на онкологични процеси, придружават лъчите от тип В, точно тези, които придават на кожата тен.

Препоръките за слънцезащита все още не се спазват достатъчно

Лекарят подчертава, че зачервяването на кожата е първият признак на слънчево изгаряне. Когато се появи, дерматологът съветва веднага да отидете на сянка, след което да избягвате пряката слънчева светлина в продължение на няколко дни. След като се приберете у дома, Жовтан съветва преди всичко да вземете хладен душ за поне 15 минути, можете също да поставите компрес от кърпа, напоена с хладка вода. Тези методи ще помогнат за намаляване на температурата на засегнатите участъци от кожата и ще ги успокоят значително.

След душ е необходимо да се третират изгорените участъци от кожата със специално средство против изгаряне. Това ще помогне за облекчаване на дразненето, сърбежа и облекчаване на чувството за стягане. Като "тежка артилерия" са подходящи кремове, гелове или спрейове, съдържащи пантенол, съветва медикът.

Няколко полезни съвета как да изберете най-добрата слънцезащита, за красив и здравословен тен

Освен това трябва да пиете много течности, за да избегнете дехидратация. Можете също така да приемате болкоуспокояващи, антипиретици и, ако е необходимо.

Ако изгарянето е тежко и се образуват мехури, трябва да се постави превръзка, за да се намали рискът от инфекция. Въпреки това в тежки случаи лекарят препоръчва да не се лекувате самостоятелно, а незабавно да се консултирате с лекар.

Мнозина получават подобни изгаряния, защото не използват правилно слънцезащитните средства или въобще нямат такива. Въпреки масовото информиране за необходимостта от предпазване от ултравиолетовите лъчения, има хора, които смятат това за излишно. Това е и основната причина за появата на онкологични кожни заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com