Как да повишим хемоглобина с домашни средства?

8031
Как да повишим хемоглобина с домашни средства?
Снимка: istockphoto.com

Хемоглобинът играе ключова роля за цялостното ни здраве, като пренася кислород до тъканите на тялото и отстранява въглеродния диоксид от тях. Поддържането на оптимални нива на хемоглобина е от съществено значение за предотвратяване на анемия, умора и различни други здравословни проблеми. Въпреки че в тежки случаи може да се наложи медицинска намеса, има няколко ефективни домашни средства за естествено повишаване на нивата на хемоглобина. Тук разглеждаме някои от тези средства, за да ви помогнат да увеличите хемоглобина и да подобрите благосъстоянието си.

Богата на желязо диета

Един от най-ефективните начини за повишаване на нивата на хемоглобина е да консумирате редовно богати на желязо храни. Включете храни като тъмнозелени листни зеленчуци, бобови растения, леща, тофу, ядки, семена и нетлъсто месо. Съчетаването на тези храни с богати на витамин С източници, като портокали или чушки, подобрява усвояването на желязото.

Сок от нар

Сокът от нар е богат източник на желязо, витамин С и други основни хранителни вещества, които спомагат за повишаване на нивата на хемоглобина. Пиенето на чаша пресен сок от нар дневно може да помогне за подобряване на състоянието на желязото.

Червено цвекло

Цвеклото е друго мощно природно средство за повишаване на хемоглобина. То е богато на желязо, фолиева киселина и фибри, които подпомагат здравословното производство на кръв. Можете да включите цвеклото в диетата си под формата на салата, сок или смути.

От кои храни се повиша и пада хемоглобина?

Черна меласа

Черната меласа е концентрирана форма на желязо и други минерали. Консумацията на една супена лъжица меласа дневно може значително да допринесе за повишаване на нивата на хемоглобина.

Фурми

Те са не само вкусно лакомство, но и отличен източник на желязо. Консумирането на няколко фурми дневно може да помогне за подобряване на приема на желязо и да подпомогне производството на хемоглобин.

Чай от коприва

Листата на копривата са известни със съдържанието си на желязо и способността си да подобряват производството на червени кръвни клетки. Редовното пиене на чай от коприва може да осигури леко повишаване на нивата на хемоглобина.

Листа от спанак и сминдух

Както спанакът, така и листата от сминдух са богати източници на желязо и фолиева киселина. Включете тези зеленолистни зеленчуци в диетата си, като ги добавяте към супи, къри или салати.

Смес от ябълка и мед

Пригответе смес от настъргани ябълки и мед и я консумирайте ежедневно. Ябълките съдържат желязо и други важни хранителни вещества, а медът спомага за по-доброто усвояване на желязото.

Ето от кои храни се повишава рязко хемоглобина

Избягвайте блокерите на желязото

Някои храни, като чай, кафе, богати на калций храни и храни с високо съдържание на фитати, могат да попречат на усвояването на желязото. Ограничаването на консумацията на тези храни, особено по време на хранене, може да спомогне за по-доброто усвояване на желязото.

Редовни физически упражнения

Редовната физическа активност може да спомогне за подобряване на кръвообращението, което позволява на хранителни вещества като желязото да достигнат по-ефективно до клетките на тялото ви и да подпомогнат производството на хемоглобин.

Въпреки че тези домашни средства могат да бъдат полезни за повишаване на нивата на хемоглобина, от съществено значение е да поддържате балансиран хранителен режим и да се консултирате с медицински специалист, ако имате съмнения за някакви основни здравословни проблеми. Те могат да ви предоставят персонализирани съвети и насоки, за да ви помогнат да постигнете оптимални нива на хемоглобина и цялостно благополучие. Не забравяйте да бъдете последователни в усилията си, тъй като естествените средства за защита често изискват време, за да покажат значителни резултати.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com