Как да предотвратим появата на киселини и киселинен рефлукс?

13065
Как да предотвратим появата на киселини и киселинен рефлукс?
Снимка: iStock

Може да сте в състояние да предотвратите или намалите симптомите на киселинен рефлукс с няколко промени в начина на живот, включително като вечеряте по-рано, коригирате позицията си за сън и избягвате определени кисели храни и напитки.

Въпреки че хората често използват лекарства за лечение на киселинен рефлукс и киселини, много промени в начина на живот също могат да помогнат за намаляване на симптомите и подобряване качеството на живот.

Ето 14 естествени начина за намаляване на киселинния рефлукс и киселините:

1. Дъвчете дъвка

Няколко по-стари проучвания показват, че дъвката може да помогне за намаляване на киселинността в хранопровода.

Дъвката също може да увеличи производството на слюнка, което ще помогне за изчистване на хранопровода от киселина. Необходими са обаче по-актуални изследвания, за да се определи дали дъвката може да помогне при лечението на киселинен рефлукс или да облекчи симптомите на киселини.

2. Спете на лявата си страна

Няколко проучвания са установили, че спането на дясната страна може да влоши симптомите на рефлукс през нощта.

Всъщност, според едно изследване, лежането на лявата страна може да намали експозицията на киселина в хранопровода с до 71%. Въпреки че причината не е напълно ясна, тя може да се обясни с анатомията. Хранопроводът навлиза в дясната страна на стомаха. В резултат на това долният езофагеален сфинктер стои над нивото на стомашната киселина, когато спите на лявата си страна.

От друга страна, когато лежите на дясната си страна, стомашната киселина покрива долния езофагеален сфинктер, увеличавайки риска от рефлукс.

Домашни средства за намаляване на киселините – действат за минути

3. Повдигнете главата на леглото си

Някои хора изпитват симптоми на рефлукс през нощта, което може да повлияе на качеството на съня и да затрудни заспиването.

Промяната на позицията, в която спите, чрез повдигане на главата на леглото може да помогне за намаляване на симптомите на киселинен рефлукс и да подобри качеството на съня.

4. Вечеряйте по-рано

Здравните специалисти често съветват хората с киселинен рефлукс да избягват да ядат в рамките на 3 часа преди да заспят. Това е така, защото хоризонталното лежане след хранене прави храносмилането по-трудно, потенциално влошавайки симптомите на рефлукса.

5. Следвайте диета с ниско съдържание на въглехидрати

Все повече доказателства сочат, че диетите с ниско съдържание на въглехидрати могат да облекчат симптомите на киселинен рефлукс.

Наличието на твърде много несмлени въглехидрати в храносмилателната ви система често може не само да причини газове и подуване на корема, но и оригване.

Някои изследвания показват, че лошото храносмилане на въглехидратите и свръхрастежът на бактерии в тънките черва може да доведе до киселинен рефлукс. Диетите с ниско съдържание на въглехидрати може да са ефективно лечение, но са необходими допълнителни проучвания.

6. Ограничете приема на алкохол

Пиенето на алкохол може да увеличи тежестта на киселинния рефлукс и киселините. Алкохолът влошава симптомите, като увеличава стомашната киселина, отпуска долния езофагеален сфинктер и нарушава способността на хранопровода да изчиства киселината.

7. Не пийте твърде много кафе

Проучванията са установили, че кафето временно отпуска долния езофагеален сфинктер, увеличавайки риска от киселинен рефлукс.

Някои доказателства също сочат към кофеина като възможна причина. Подобно на кафето, кофеинът отпуска долния езофагеален сфинктер, което може да причини рефлукс.

8. Ограничете приема на газирани напитки

Проучванията показват, че редовната консумация на газирани напитки, включително безалкохолни, може да бъде свързана с по-висок риск от рефлукс.

Основната причина е, че въглеродният диоксид (мехурчетата) в газираните напитки кара хората да се оригват по-често – ефект, който може да увеличи количеството киселина, изтичаща в хранопровода.

Лекар: С този лек ще забравите за киселините

9. Не пийте твърде много цитрусови сокове

Много видове цитрусови сокове, включително портокалов сок и сок от грейпфрут, се считат за често срещани причини за киселини.

Тези съставки са силно киселинни и съдържат съединения като аскорбинова киселина, които могат да причинят лошо храносмилане, ако ги консумирате в големи количества. Освен че са киселинни, някои съединения, открити в цитрусовия сок, могат да раздразнят лигавицата на хранопровода.

Киселините са неприятен проблем, който може да бъде причинен от различни фактори. Въпреки че има много лекарства и възможности за лечение за облекчаване на киселините, извършването на няколко прости промени в диетата и начина ви на живот също могат да бъдат от полза.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com