Как да предпазите зрението си след употреба на смартфони и компютри

5503
Как да предпазите зрението си след употреба на смартфони и компютри
Снимка: iStock

В днешната дигитална епоха все по-честото използване на смартфони и компютри води до нарастваща загриженост за потенциалното им въздействие върху зрението ни. Въпреки това има няколко стратегии, които можете да възприемете, за да запазите зрението си, докато все още се наслаждавате на предимствата на технологиите.

Спазвайте правилото 20-20-20

Продължителното прекарване на времето пред екрана може да натовари очите ви. За да намалите това, спазвайте правилото 20-20-20: На всеки 20 минути правете 20-секундна пауза и се фокусирайте върху обект на разстояние поне 20 метра. Тази практика намалява напрежението в очите и позволява на очите ви да се отпуснат.

Регулирайте настройките на екрана

Персонализирайте настройките на устройството си, за да оптимизирате комфорта. Увеличете размера на текста и регулирайте яркостта на екрана до ниво, което не натоварва очите ви. Използвайте топла, жълта светлина вместо силна синя светлина през вечерните часове, за да намалите смущенията в цикъла на съня си.

Качество на зрението: Какви плодове са полезни за очите?

Използвайте подходящо осветление

Уверете се, че работното ви място е добре осветено. Избягвайте отблясъците на екрана, като го разположите перпендикулярно на прозорците и използвате регулируеми щори или завеси, за да контролирате постъпващата светлина. Използването на околно или работно осветление може да намали контраста между екрана и заобикалящата го среда.

Мигайте редовно

Гледането в екрана често води до намаляване на честотата на мигане, което може да причини сухота в очите и дискомфорт. Полагайте съзнателни усилия да мигате по-често, за да поддържате очите си овлажнени и да предотвратите дразнене.

Цифрови устройства и грижа за очите

Обмислете дали да не инвестирате в очила, блокиращи синята светлина, или в защитни средства за екрана. Тези инструменти могат да сведат до минимум излагането на вредната синя светлина, излъчвана от екраните, като намалят напрежението в очите и потенциалните смущения в съня.

Поддържайте подходящо разстояние

Разположете екрана на подходящо разстояние от очите си. При смартфоните ги дръжте на разстояние поне 16 инча, а при компютрите поддържайте разстояние от около 20-24 инча.

Редовни очни прегледи

Планирайте редовни очни прегледи при оптометрист. Те могат да открият ранни признаци на очни проблеми и да дадат насоки за поддържане на оптимално очно здраве.

Лекар: Ето как сами да възстановим зрението си!

Спазвайте позата 60-30-10

Поддържайте добра стойка, докато използвате устройства. Седнете на удобно разстояние (около 60 см) от екрана, като горната част на екрана трябва да е на нивото на очите или малко под него (30 градуса), а разстоянието до екрана трябва да е около 10-20 градуса под нивото на очите.

Упражнявайте техниката на притискане на дланта

Разтъркайте ръцете си, за да генерирате топлина, и след това внимателно поставете дланите си върху затворените си очи, без да оказвате натиск. Това помага за отпускане на очните мускули и намалява напрежението.

Здравословен начин на живот

Балансираният хранителен режим, богат на полезни за очите хранителни вещества като омега-3 мастни киселини, витамини А, С и Е, както и редовните физически упражнения, могат да допринесат за цялостното здраве на очите.

С прилагането на тези практики можете да постигнете баланс между дигиталните си взаимодействия и доброто състояние на очите си. Не забравяйте, че последователните и съзнателни усилия за грижа за очите могат да допринесат за запазване на зрението ви за години напред.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

8 храни, които ускоряват метаболизма - добавете ги към диетата си

Мехурче на клепача: защо се получава и как да го премахнете

5 невидими симптома на стафилококова инфекция

Само едно яйце на ден, може да предпази сърцето ви: Вижте как

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Тези зодии са огромен магнит за пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com