Как да разпознаем опасните бенки?

18445
Как да разпознаем опасните бенки?
Снимка: iStock/Guliver

Бенка или невус е пигментно образувание (петно ​​или възелче), което представлява натрупване на меланоцити (клетки, произвеждащи пигмент меланин). Името "бенка" не е съвсем правилно, т.к. около половината от пигментните кожни лезии са придобити.

Смята се, че невусите са или малформации на кожата, когато по неизвестни причини се появи натрупване на меланоцити в епидермиса (вродени невуси), или доброкачествени тумори от кожни меланоцити (придобити невуси).

Появата на придобитите бенки зависи от вътрешни и външни фактори. Вътрешни фактори могат да бъдат промени в хормоналното състояние по време на пубертета или бременност, метаболитни промени при заболявания на стомашно-чревния тракт, бъбреците и др.

Съществен фактор за появата на бенки е пряката слънчева радиация.

Клиничното значение на невусите се определя от способността им да се трансформират (дегенерират) в злокачествен тумор - меланом, един от най-агресивните и трудни за лечение тумори.

Външно бенките най-често изглеждат като пигментни петна с различни размери, които едва се издигат над кожата - плоски невуси. Но има папиломатозни невуси (с израстъци под формата на папили), брадавични невуси (с повишена кератинизация), невуси под формата на формация на крака. Опасността от такива невуси не е същата. Склонността към прераждане е най-силно изразена при т. нар. гранични пигментни невуси.

Без паника! Какво да правите, ако случайно сте откъснали бенка?

Клинично, т.е. външно граничният пигментен невус е кафяво, тъмно сиво или черно петно ​​или плосък възел с гладка повърхност без люспи, лишен от типичен кожен модел и дори велусово окосмяване. Размерите обикновено варират от няколко милиметра до 1 см, по-рядко - повече. Граничните пигментни невуси могат да бъдат локализирани във всяка част на кожата, подобно на други видове невуси, но пигментираните невуси по кожата на дланите, ходилата, гениталиите обикновено се оказват гранични.

Терапевтичната тактика за граничен невус се свежда до хирургично отстраняване на невуса.

В допълнение, рисковата група включва невуси, които се намират в така наречените зони на травма. Най-често това е шията, лумбалната област, дланите, стъпалата, скалпа. На тези места бенките могат да бъдат наранени от дрехи, бижута.

Постоянното дразнене на бенки се усложнява от кръвоизливи, възпаление, уголемяване, което понякога води до неконтролирано делене на клетките, злокачествено заболяване.

Заплахата от злокачествено заболяване (трансформация в злокачествена форма) на пигментния невус се доказва от:

  • увеличаване на размера и промяна на формата на бенката;
  • появата на инфилтрация (оток);
  • засилване или отслабване на пигментацията (цвят);
  • хиперемия (зачервяване) около невуса;
  • появата на сърбеж, болка, парене и други субективни разстройства.

Защо се появяват бенки - какво трябва да знаем?

Ако се установи поне един от изброените признаци, е необходима консултация с онколог, който може да оцени естеството и състоянието на бенката.

Най-надеждните методи за диагностициране на пигментни кожни лезии са морфологичните изследвания - изследвания на кожни проби под микроскоп. Материалът за изследването може да бъде цитонамазка, взета от повърхността на образуванието (цитологично изследване) или цялата отдалечена формация (хистологично изследване). Появата наскоро в арсенала на лекарите на дерматоскопията предостави още един добър морфологичен метод в диференциалната диагноза на бенките.

Дермоскопията (епилуминесцентна микроскопия) е метод за изследване на пигментна неоплазма директно върху човешка кожа в отразена светлина с увеличение x10-x200 и използване на среда за потапяне (оптично масло) между кожата и стъклото на лещата, което прави горния слой на епидермисът е прозрачен.

Единственото ефективно лечение на бенките е тяхното хирургично отстраняване. Консервативното системно лечение, както и локалните манипулации под формата на лосиони или мехлеми, са напълно неефективни.

Индикациите за отстраняване на бенки са козметични и онкологични. Методът на отстраняване зависи от тези показания. Само онколог може да избере метод за отстраняване на бенки. По козметични показания се отстраняват неопасни бенки, без опасност от злокачествено заболяване.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com