Как да се храним здравословно с напредването на възрастта?

20830
Как да се храним здравословно с напредването на възрастта?
Снимка: iStock

С напредването на възрастта поддържането на здравословен хранителен режим става все по-важно за цялостното благосъстояние и за предотвратяването на свързаните с възрастта здравословни проблеми. Процесът на стареене води до промени в метаболизма, усвояването на хранителните вещества и разхода на енергия, поради което е важно да адаптираме хранителните си навици, за да поддържаме променящите се хранителни нужди. Ето някои основни принципи, които трябва да се вземат предвид при поддържането на здравословен хранителен режим с напредването на възрастта:

Балансирано хранене

Добре балансираното хранене е в основата на здравословното стареене. Уверете се, че храненията ви включват разнообразни храни с висока хранителна стойност, като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, нетлъсти протеини и млечни продукти или техни алтернативи. Това спомага за осигуряването на необходимите витамини, минерали и антиоксиданти за поддържане на оптимални телесни функции.

Хидратация

Поддържането на хидратация е от решаващо значение за всяка възраст, но с напредването на възрастта то става още по-важно. Дехидратацията може да доведе до редица здравословни проблеми, включително умора и нарушени когнитивни функции. Стремете се да пиете достатъчно количество вода през деня и включете в диетата си хидратиращи храни като плодове и зеленчуци.

10 навика за здравословно хранене, които научаваме от различните държави

Прием на протеини

Протеините са от съществено значение за поддържане на мускулната маса, здравината на костите и общата сила, които са особено важни с напредването на възрастта. Включете в храната си източници на постни протеини, като риба, птици, боб и ядки, за да поддържате мускулната функция и възстановяване.

Калций и витамин D

Стареенето често е свързано с по-висок риск от проблеми, свързани с костите, като например остеопороза. Осигурете си достатъчен прием на калций и витамин D, за да поддържате здравето на костите. Млечните продукти, зеленолистните зеленчуци и обогатените храни са отлични източници на тези основни хранителни вещества.

Храни, богати на фибри

Запекът може да стане по-често срещан с напредването на възрастта, а диета, богата на фибри, може да помогне за облекчаване на този проблем. Пълнозърнестите храни, плодовете, зеленчуците и бобовите растения са отлични източници на фибри, които насърчават здравето на храносмилателната система и редовното изхождане.

Ограничете преработените храни и добавените захари

С напредването на възрастта организмът става по-чувствителен към въздействието на излишната захар и преработените храни. Те могат да допринесат за увеличаване на теглото, възпаления и други здравословни проблеми. Избирайте пълноценни, минимално преработени храни и внимавайте за добавените захари в диетата си.

Същността на здравословното хранене

Малки и чести хранения

Стареенето може да повлияе на апетита и за някои хора може да е трудно да консумират големи количества храна. Помислете за по-малки и по-чести хранения през деня, за да си осигурите постоянен прием на основни хранителни вещества и енергия.

Разумно хранене

Обръщайте внимание на сигналите за глад и ситост и практикувайте съзнателно хранене. Наслаждаването на храната без разсейващи фактори, като телевизия или смартфони, може да ви помогне да се насладите на вкусовете и да разпознаете кога сте се нахранили.

Възприемането на цялостен подход към храненето чрез включване на разнообразни и богати на хранителни вещества храни, поддържане на хидратация и обръщане на внимание на специфичните хранителни нужди, свързани с остаряването, е от ключово значение за поддържане на добро здраве с напредването на възрастта. Консултацията със здравен специалист или регистриран диетолог може да осигури персонализирани насоки въз основа на индивидуалните здравословни състояния и изисквания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com