Как да се научим да дишаме по-добре?

5180
Как да се научим да дишаме по-добре?
Снимка: iStock

Благодарение на нашия мозък и рефлекси, много от нас не трябва да мислят за дишането. Това е сравнително незабележима, обикновено монотонна, неволна функция, която, често не се нуждае от нашето внимание, за да се случва. Вдишваме, издишваме, знаете тренировката. Лесно, нали? Може би не е чак толкова. От тежкото дишане след тренировка до справянето с пристъп на паника или дори просто да седите на бюрото си по време на работа, всички можем да се научим как да дишаме по-добре.

Повечето от нас - около 60 до 80% всъщност дишат много по-кратко и по-плитко, отколкото би трябвало да бъде биологично. Повечето хора вероятно дишат лошо. Всъщност не използваме дихателните си мускули толкова добре, колкото би трябвало.

Какво представлява дихателната техника 4-7-8?

Може би не мислите, че да се научите как да дишате по-добре трябва да е на върха на списъка ви със задачи, ако не сте дълбоководен гмуркач или олимпийски атлет. Работата е там, че експертите казват, че дишането по правилния начин подобрява много аспекти в ежедневния живот, включително стреса и безпокойството.

Как изглежда правилното дишане?

Според инструктор по дишане и йога вместо да дишаме в корема си и да го разширяваме, както трябва, много от нас дишат в горната част на гърдите. Тези кратки, плитки вдишвания задействат нашата симпатикова нервна система или системата, която автоматично регулира функциите на тялото като сърдечен ритъм и кръвно налягане.

То също така задейства нашата реакция на бягство или борба, което означава, че този вид плитко дишане ни държи в постоянно състояние на стрес. Така че нашата обикновено монотонна телесна функция всъщност може да навреди повече, отколкото да помогне.

Има много причини, поради които може да сме стресирани точно сега – работата, здравето, взаимоотношенията и парите са примери за неща, които биха могли да допринесат за нашите не толкова звездни дихателни техники. Но как да го поправим?

Как да дишаме по-добре?

Първо, трябва да работим върху дъха си през целия ден. Вместо да превъртате социалните мрежи за хиляден път, запитайте се: Как дишам в момента? Дишането ми повърхностно ли е? Устата ми е отворена и не защото гледам най-новите снимки на някоя холивудска звезда?

Перфектният дъх също е свързан с времето: Това е около 5,5 секунди навътре и 5,5 секунди навън – равни части вдишване издишване. Искаме да дишаме в корема си, което помага на нервната система да реагира към по-спокойна реакция. Искаме да се отървем от тези наистина плътни плитки вдишвания в горната част на гърдите, които всъщност причиняват много болка във врата и напрежение в раменете.

Как да дишам правилно - всички го правим погрешно!

Диафрагменото дишане е от решаващо значение тук. То е като всеки друг мускул. Колкото по-трудно работи, толкова по-силен ще стане. И така, докато вдишвате в диафрагмата, коремът ви трябва да се разшири подобно на  балон. Когато издишвате, коремът ви трябва леко да се отпусне и да се прибере.

Това дишане трябва да става през носа, тъй като дишането през устата е един от най-големите начини, по които можем да объркаме дишането си. Вдишването през носа е задължително, тъй като има над 30 функции, за които може дори да не знаем като: Овлажнява въздуха, който влиза в дробовете и контролира температурата на въздуха. Нашите носове също произвеждат нещо, наречено азотен оксид, молекула, която увеличава кръвообращението и следователно енергията, и която може да ни помогне да се борим с въздушно-капковите патогени.

Защо е толкова полезно да дишаме правилно?

Практикуването на дишане чрез различни дихателни упражнения е особено полезно за тревожността и управление на стреса. Според проучване от 2017 г., участниците, които са завършили 20 дихателни сесии в продължение на осем седмици, са имали значително по-ниски нива на кортизол (известен още като нашия хормон на стреса) от контролната група.

Друго скорошно проучване установи, че само пет минути дишане може да понижи кръвното налягане точно толкова, колкото и аеробна тренировка.

Като цяло, всеки вече знае, че дишането е важно, но изводът тук е, че активното обръщане на внимание на дишането също е важно. Нещо повече, дишането е една от най-силните и вероятно най-мощните нефармакологични маневри, с които разполагаме. Оказва се, че понякога най-монотонните неща са тези, на които трябва да обръщаме най-голямо внимание дори нещо толкова просто като дишането.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com