Как да дишам правилно - всички го правим погрешно!

8560
Как да дишам правилно - всички го правим погрешно!
Снимка: iStock

Дишането е индивидуалност за всеки човек.

Всеки от нас има свой уникален модел на дишане - за някои той ще бъде продължителен и дълбок, за други ще е повърхностен и едва забележим. Някои хора използват много от поддържащите мускули в този процес, докато други се фокусират върху диафрагмата.

Какво е правилно дишане?

Всеки, който някога е срещал идеята за дихателни упражнения, е чувал за съществуването на основните дихателни пътища: гръдни, коремни.

Как да дишаме в стомаха или гърдите?

По време на фазата на вдишване на гръдното дишане обемът на гръдния кош се увеличава във всички посоки, а по време на издишването обемът му намалява. Тук е възможно да се разделят отделните компоненти на гръдното дишане, т.е. горно и долно ребрено дишане, както и гръдно дишане. За да може гърдите да се отпуснат правилно, те трябва да работят равномерно на всички нива и във всички посоки.

Коремното дишане се основава на правилната и силна работа на диафрагмата. По време на физиологично вдишване диафрагмата трябва да падне вертикално надолу, което води до разширяване на коремната кухина. Нормалното коремно дишане започва в малкия таз на нивото на пикочния мехур и постепенно се придвижва нагоре, изпълвайки цялата коремна кухина.

Защо трябва да дишаме през носа, а не през устата?

Издишването е пасивен акт, при който диафрагмата свободно се повдига и коремната кухина се изпразва, което може да се сравни с балон, от който се изтласква въздух. Коремните мускули и мускулите на тазовото дъно се активират, така че може да почувствате леко напрежение в долната част на корема.

Коремното дишане, известно още като първично или бебешко дишане, има много ползи за цялото тяло: Поради големия капацитет на коремната кухина, дишането става по-дълбоко, което води до по-добра оксигенация и хранене на клетките на цялото тяло.

Работата на коремните органи по време на дихателния процес е вид масаж на вътрешните органи, има положителен ефект върху храносмилателните процеси, намалява напрежението и ограниченията във вътрешните органи, както и белезите след коремни операции: подобрява тяхната подвижност и намалява риска от келоиди.

Счита се за неуместно дишането само чрез гърдите или само през диафрагмата.

Знаете ли, че може да отслабнете само чрез правилно дишане и без спорт?

Как да дишаме правилно?

Най-оптималният начин на дишане, най-благоприятният за целия организъм, е комбинацията от тези два метода, т.е. дишането през долната част на гръдния кош (наричано още торакоабдоминално). По време на вдишване целият гръден кош се разширява равномерно, поддържан от работата на диафрагмата.

Как да дишаме правилно: уста или нос?

Трябва да превърнете дишането си в навик. На първо място, винаги вдишваме и издишваме въздух през носа (освен ако не правим дихателни упражнения, при които издишваме през устата). Въздухът трябва да преминава през носната кухина, защото тук се затопля, почиства и овлажнява. Ако дишаме само през устата, рискуваме да получим инфекции и значително да изсушим устната лигавица.

7 начина да подобрите дишането си

Как да дишаме правилно по време на бягане?

Всяко вдишване осигурява на тялото ни кислород и колкото повече кислород успее да абсорбира тялото ни от кръвта, толкова повече енергия имаме, толкова по-дълго и по-интензивно можем да тренираме и толкова по-добри резултати можем да постигнем. Но как да отворите гърдите си, да отпушите белите си дробове и да улесните регулирането на дишането си, докато бягате?

Отнема много работа и дихателните техники може да изглеждат неестествени в началото, но не се отказвайте – усилията ви в крайна сметка ще бъдат възнаградени. Ако бягате спокойно и бавно, можете да си позволите най-естествения начин за дишане, който е да вдишвате въздух през носа и да го издишвате през устата. Въпреки това, ако искате да увеличите темпото си или имате проблеми с поддържането на здравословен модел на дишане по време на тренировка, опитайте друг метод: вдишвайте и издишвайте през устата си.

Това позволява кръвта да бъде достатъчно наситена с кислород, което от своя страна раздвижва мускулите и намалява напрежението им, което ще ви помогне да се отпуснете по време на бягане. Ако предпочитате още по-интензивни тренировки за бягане, едновременното вдишване през носа и устата ангажира мускулите на диафрагмата, което от своя страна ще доведе до максимално усвояване на кислород.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com