Как да се справим с болката в лакътя?

27886
Как да се справим с болката в лакътя?
Снимка: iStock

Болката в лакътя е често срещан проблем, който може да се появи поради няколко причини, като претоварване, контузия, артрит или тендонит. Тази болка може да бъде изключително досадна и да доведе до ограничаване на движението на ръката. В тази статия ще ви представим някои методи за справяне с болката в лакътя.

ДОМАШНИ МЕТОДИ ЗА ОБЛЕКЧАВАНЕ НА БОЛКАТА В ЛАКЪТЯ

1. ИЗПОЛЗВАЙТЕ ЛЕД

Ако страдате от болка в лакътя, можете да използвате лед, за да облекчите болката. Ледът може да помогне за намаляване на възпалението и болката. Поставете лед в кърпа и го приложете върху засегнатата област за около 20 минути на всеки два до три часа.

2. ИЗПОЛЗВАЙТЕ КОМПРЕС

Компресът е друг домашен метод за облекчаване на болката в лакътя. Поставете топъл или студен компрес върху засегнатата област за 15 до 20 минути няколко пъти на ден. Компресът може да помогне за намаляване на възпалението и болката.

5 начина да запазите ставите си здрави

3. ДАЙТЕ ПОЧИВКА НА ЗАСЕГНАТАТА РЪКА

Ако страдате от болка в лакътя, е важно да дадете на засегнатата ръка отдих. Опитайте се да избегнете активност, която може да увеличи болката в лакътя. Ако работите на компютър, прекратете работата за няколко минути и поставете лед или компрес върху засегнатата област.

ПРОФЕСИОНАЛНИ МЕТОДИ ЗА ОБЛЕКЧАВАНЕ НА БОЛКАТА В ЛАКЪТЯ

Ако домашните методи не помагат да се справите с болката в лакътя, може да се наложи да потърсите помощ от професионален лекар. Ето някои от професионалните методи за облекчаване на болката в лакътя:

1. ФИЗИОТЕРАПИЯ

Физиотерапията може да помогне за намаляване на болката в лакътя и да подобри гъвкавостта на ръката. Физиотерапевтите могат да предложат упражнения, които да помогнат за подобряване на кръвообращението в засегнатата област, за намаляване на възпалението и за увеличаване на гъвкавостта.

2. ЛЕКАРСТВА

Лекарствата срещу болка и възпаление могат да бъдат предписани от лекар за облекчаване на болката в лакътя. Най-често срещу болката в лакътя се предписват ненаркотични болкоуспокояващи лекарства като ацетаминофен или ибупрофен.

3. ИНЖЕКЦИИ

Инжекции с коктейл от лекарства могат да бъдат предложени от лекар, за да се облекчи болката в лакътя. Тези инжекции могат да съдържат локални анестетици, стероиди и други лекарства.

Лакътят ви пука? Ето 7 възможни причини за това

КАК ДА ПРЕДОТВРАТИТЕ БОЛКАТА В ЛАКЪТЯ?

Ето някои начини да предотвратите болката в лакътя:

1. ИЗПОЛЗВАЙТЕ ПРАВИЛНА ТЕХНИКА ПРИ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА УПРАЖНЕНИЯ

Когато тренирате или изпълнявате други упражнения, убедете се, че използвате правилната техника за да намалите риска от контузии на ръцете и лакътите.

2. ПОДДЪРЖАЙТЕ ПРАВИЛНА ПОЗИЦИЯ НА ТЯЛОТО

Когато работите на компютър или използвате мобилни устройства, убедете се, че държите гърба прав и ръцете ви са на правилното място, за да предотвратите напрежение на ръцете и лакътя.

3. ИЗБЯГВАЙТЕ ДЪЛГОТРАЙНО НАТОВАРВАНЕ НА РЪЦЕТЕ

Избягвайте дълготрайно натоварване на ръцете, което може да доведе до контузии и болки в лакътя. Ако работите на компютър, направете редовни почивки, за да разтоварите ръцете си.

4. РАЗТЯГАЙТЕ СЕ

Разтягането на мускулите на ръцете може да помогне да се предотврати болката в лакътя. Използвайте разтягане на мускулите на ръцете като част от ежедневната си рутина.

Болката в лакътя може да бъде изключително досадна и да доведе до ограничаване на движението на ръката. В тази статия са представени домашни и професионални методи за облекчаване на болката в лакътя. Ако болката продължава или е причинена от сериозен проблем, е важно да се консултирате с лекар. Все пак, честото практикуване на правилна техника за изпълнение на упражнения, правилна позиция на тялото и разтягане на мускулите на ръцете могат да помогнат да се предотврати болката в лакътя.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com