Как да се справим с болките в бъбреците след прием на алкохол?

14754
Как да се справим с болките в бъбреците след прием на алкохол?
Снимка: iStock/ Guliver

Бъбреците играят важна роля за здравето на тялото, като го изчистват от всякакви вредни субстанции, включително алкохол. Бъбреците филтрират тялото от нечистотии чрез урината. Така те поддържат баланса между течности и електролити. Съвсем естествено е, когато бъбреците ви трябва да работят извънредно (например да се изчистят от алкохола), да изпитвате болка.

Симптоми за болки в бъбреците, причинени от алкохол

След консумация на алкохол, може да изпитвате болка в зоната около бъбреците. Това е областта в задната част на корема, под гръдния кош, от двете страни на гръбначния стълб. Възможно е тази болка да е внезапна, остра, пронизваща или тъпа. Може да е средна или силна, както и да я усещате от двете страни на тялото. Болката в бъбреците може да се усети в горната или долната част на гърба или между задните части и долните ребра. Може да почувствате болка веднага след консумация на алкохол или едва когато спрете да пиете. Понякога състоянието се влошава през нощта.

Други симптоми включват:

* гадене, повръщане
* болки при уриниране, кръв в урината
* загуба на апетит
* проблеми със съня
* главоболие
* умора
* висока температура, втрисане. 

Научете какво не трябва да се яде при болки в бъбреците - пазете се от тези храни!

Причини за болките в бъбреците след пиене на алкохол

Важно е да се разбере причината за дискомфорта, защото това може да и сигнал за по-сериозно заболяване. Ето какви може да са причините за болка в бъбреците след пиене на алкохол.

Заболяване на черния дроб

Ако имате проблеми с черния дроб, изпитвате болка или дискомфорт след консумация на алкохол. Особено ако черният ви дроб е увреден поради алкохолизъм. Това заболяване може да засегне притока на кръв към бъбреците и да ги направи по-малко ефективни при филтрирането на кръвта.

Камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците могат да се образуват поради дехидратация, предизвикана от консумация на алкохол. Ако имате камъни в бъбреците и пиете алкохол, това влошава състоянието ви и ще увеличи болката. Ако камъните са малки, пийте повече вода.

Яжте тези 6 храни за здрави бъбреци

Инфекция на бъбреците

Бъбречната инфекция е вид инфекция на пикочните пътища, която започва в уретрата или пикочния мехур и се придвижва към единия или двата бъбрека. Симптомите и болката от тази инфекция се влошават след прием на алкохол.

Дехидратация

Алкохолът действа диуретично, затова ще уринирате по-често. Това води до дехидратация, особено ако сте прекалили с алкохола.
Алкохолът влияе върху способността на бъбреците да поддържат правилния баланс на вода и електролити в тялото. Това води до нарушена функция на бъбреците и увеличава риска от поява на камъни.

Гастрит

Консумацията на прекалено много алкохол може да доведе до гастрит, който причинява възпаление или подуване на лигавицата на стомаха. Въпреки че това не е пряко свързано с бъбреците, болката може да се усеща в горната част на корема и да е свързана с болка в бъбреците.

Храните, които са изключително полезни за бъбреците

Алкохолът и бъбречните заболявания

Честата консумация на алкохол оказва дълготрайни последствия върху здравето, включително диабет тип 2 и високо кръвно налягане, които водят обикновено към бъбречни заболявания. Прекаляване с алкохол означава да пиете над 4 питиета на ден. Това удвоява риска от развитие на хронични бъбречни заболявания или трайни увреждания на бъбреците. Рискът се увеличава, ако пушите.
Ако прекалявате с алкохола, бъбреците ви са претоварени и не функционират както трябва. Те не могат адекватно да филтрират кръвта и да поддържат оптималния воден баланс на тялото. Хормонът, който контролира бъбречната функция, също се уврежда сериозно.
Алкохолът причинява болести на черния дроб, което влошава работата на бъбреците. Ако страдате от чернодробни заболявания, тялото ви не балансира потока и филтрирането на кръвта правилно. Това уврежда цялостното ви здраве и увеличава риска от усложнения.

Съвети за превенция

Ако изпитвате болка в бъбреците след консумация на алкохол, трябва да обърнете внимание на тялото си и да се опитате да “чуете” какво ви казва то. Най-добре е изцяло да се откажете от алкохола за известно време или да ограничите консумацията.
Спрете твърдия алкохол за сметка на бирата или виното, защото те са с по-ниско алкохолно съдържание. Следете колко пиете, ако трябва водете си дневник и контролирайте прогреса си. Приемайте много вода, за да сте достатъчно хидратирани. Заместете алкохола с други напитки като ябълков сайдер, горещ шоколад, натурален сок.
Хранете се здравословно, ограничавайте мазнините и яжте много риба и зеленчуци. Ограничете солта, захарта и кофеина. 
Спортувайте, движете се повече, прекарвайте много време на чист въздух.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Зодиите, които винаги завиждат на успеха на другите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com