Как да узнаем дали пием прекалено много вода?

4939
Как да узнаем дали пием прекалено много вода?
Снимка: iStock

Обикновено пиенето на много вода е една от най-честите препоръки, които ни отправят за добро здраве. Но дали е възможно да прекалим и да получим „водно натравяне“?

Д-р Флавия Коща информира по въпроса. 

Да, възможно е така да се случи и да създадем проблем, наречен свръх-хидратация. Причината е, че няма точна мярка кога пием прекалено много вода, понеже това е в зависимост от няколко фактора: здравословно състояние, тегло, количество ежедневни упражнения, пол, възраст и т. н. Но, все пак, може да добием представа кога отиваме твърде далеч.

Когато надхвърлим здравословния лимит, е възможно да получим смущения в мозъчните функции. Причината е, че когато в нашите клетки има твърде много вода, те набъбват. А когато така се случи в клетките на мозъка, се покачва налягането в този орган. Симптомите са умствено объркване, сънливост и главоболие. Човекът може също да изпита високо кръвно налягане и брадикардия (нисък сърдечен ритъм).

Излишната вода влияе също и върху количеството на натрий в тялото, причинявайки състояние, наречено хипонатриемия. Натрият е основен електролит за баланса на течностите в организма. Когато нивата му спаднат, течностите са склонни да навлязат в клетките и да ги „подуят“, което може да провокира гърчове, кома и даже смърт.

Лекар разкри как е правилно да се пие вода

Как да установите не пиете ли прекалено много вода?

Основният показател е цветът на урината. Той обикновено варира между бледожълт и цвят, по-близък до цвета на чай. Ако урината често е бистра, това може да е ясен знак, че консумирате твърде много вода за кратък интервал от време.

Друг симптом може да бъде прекомерното желание да отидете до тоалетната. Обикновено хората уринират около 6 до 8 пъти на ден, малко повече или по-малко. Но ако имате много по-голямо желание да посещавате тоалетната, трябва също да обърнете внимание.

Има и други признаци на свръх-хидратация - гадене, повръщане и диария поради излишък на течности. Друг важен фактор е пулсиращото главоболие - което, обаче, може да е признак и на обезводняване.

Обърнете внимание и на цвета на ръцете, краката и устните. Когато има прекомерна консумация на вода, кожата се подува и се обезцветява, лицето става по-бледо.

Самонаблюдавайте се за прекомерна умора. Когато пиете твърде много вода, бъбреците ви работят по-натоварено, за да изведат от организма нейния излишък – това ви причинява умора и стрес.

Коя вода е най-полезна за пиене - минерална, трапезна, изворна

Какво е идеалното количество вода на ден?

Препоръчителното количество вода на ден варира в зависимост от възрастта, теглото и дори нивото на физическа годност на всеки човек. Смята се, че на ден всички възрастни е нужно да изпиват приблизително 2 литра вода - но това количество е приблизително. Точното количество вода, което всеки човек би трябвало да пие дневно, варира в зависимост от теглото, възрастта, сезона и други фактори, като физическа активност, например - тъй като по време на тренировка чрез потта се губят повече течности, което налага да се консумира повече вода.

Водата отговаря на около 60 до 70% от общия състав на тялото и е от съществено значение за правилното функциониране на тялото – така, че най-подходящият начин да разберете дневните си нужди от вода е чрез изчисление, в което се вземат предвид възрастта и теглото.

17 години - 40 мл на 1 кг телесно тегло.

18 - 55 години - 35 мл на кг.

55 - 65 години - 30 мл за всеки кг.

Над 66 години - 25 мл на кг.

За да знаете по-точно колко вода да пиете, препоръчително е потърсите консултиране с диетолог - той ще вземе предвид и други по-характерни и специфични фактори, различни от възрастта и теглото.

Внимание! Статията е само за информация и не предлага медицински указания. Избягвайте самолечение и търсете медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com