Как да зазимим външен басейн ?

17188
Как да зазимим външен басейн ?
Снимка: iStock/Guliver

Освен ако не живеете на много топло място като Флорида, където целогодишното използване на басейните е срещано явление, то ще трябва да зазимите надземния си басейн, за да го защитите през мразовитите месеци. Целта на зазимяването на вашият басейн е да се предотврати появата на какъвто и да е вид повреда от снега или от замръзналата вода в него. Ако се погрижите за вашият басейн сега, то вие ще улесните използването му по време на плувния сезон.

Суровите зимни условия могат да повредят надземните басейни до такава степен , че след края на студените дни те да се нуждаят от ремонт или дори да се наложи да бъдат подменени. Дори извършването на леки ремонти по басейна и връщането на химикалите в нормалните им нива след суровата зима, ще ви донесе много по – големи и скъпи главоболия , отколкото ако предприемете правилните стъпки сега и предотвратите всичко това.

Можете сами да предприемете действия и да зазимите външният си басейн, или може да използвате услугите за поддръжка на басейни на Baseini.eu и те да го направят вместо вас.

Знаехте ли че ?

Според Асоциацията на професионалистите по басейни и спа, правилното затваряне на басейна всяка година, когато живеете в райони с променлив климат, може да предотврати нанасянето на физически и химически щети на вашият басейн.

Стъпка 1: Поддържайте своя басейн химически балансиран

В последните няколко седмици преди зазимяването на външният ви басейн, се уверете , че го поддържате възможно най-химически балансиран. По-конкретно нивата на рН, алкалност и твърдост на калция трябва да бъдат в подходящия диапазон. Това ще улесни изпълнението на следващите стъпки.

Стъпка 2: Шоково и дълбоко почистване на басейна

Три дни преди планираното затваряне на басейна, сложете необходимото количество хлор ( или друг вид химикал) в басейна, за да се отървете от всякакви замърсители. Пропускането на тази стъпка може да доведе до растеж на водорасли и появата на петна, докато басейнът ви е покрит.

В деня, в който ще затворите басейна , направете дълбоко почистване, за да го защитите допълнително през зимните месеци. Вакуумирайте, почистете и обезмаслете басейна си, за да премахнете замърсяванията. Това помага да се предотврати появата на петна и да се гарантира, че химикалите поставени в басейна ще издържат.

Стъпка 3: Безопасно съхранявайте аксесоарите

Извадете и съхранете всички принадлежности за басейна на закрито, ако е възможно. Това включва:

  • Скимер кошници
  • Автоматични почистващи препарати за басейни
  • Слънчеви одеяла
  • Аларми за басейна
  • Стълби за басейн
  • Подвижни стъпала
  • Връщане на фитинги

Тези аксесоари няма да са необходими на вашият басейн, докато е покрит. Като ги преместите в закрити помещения, времето и климатичните условия не могат да ги повредят.

Стъпка 4: Намалете нивото на водата

За да предотвратите замърсяването на водата от скимера на  басейна, е добра идея да намалите нивото на водата във вашият басейн до около три или четири инча под отвора на скимера.

Не трябва да премахвате твърде много вода от басейна , защото това може да причини увреждане на облицовката или стените му. Ако имате някакви въпроси относно това колко вода от басейна да премахнете при затварянето на басейна, попитайте техника за обслужване или специалистите в тази сфера .

Професионален съвет: Не забравяйте да изключите захранването или газта за нагревателите на басейна! Това ще защити басейна ви и ще гарантира, че няма да хабите енергия за отопление на затворен басейн.

Стъпка 5: Източете оборудването и запушете тръбите

Трябва да източите водата от цялото си оборудване за басейна. Това включва помпа, филтър, нагревател и всякакво друго оборудване, което може да задържи вода. Ако не го направите, водата ще остане в оборудването през студените месеци и ако замръзне, тя ще се разшири и може да унищожи оборудването ви.

След като водата бъде източена старателно, ще трябва да запушите тръбите с дренажни тапи или капачки. Това ще поддържа тръбите защитени през зимата и ще гарантира, че водата не се просмуква обратно по инсталацията.

Стъпка 6: Добавете специални химикали

Има химикали, които може да добавите към басейна ви, преди да го покриете, което ще доведе до по-бързото отваряне на басейна през пролетта. Те включват:

  • Зимни алгициди, които предотвратяват биологичния растеж.
  • Плувки, които освобождават химикали постепенно във времето ,когато е необходимо през зимата.
  • Окислители, които премахват въглеродния диоксид от водата в басейна и намаляват растежа на водорасли.
  • Химикали за отстраняване на фосфати.

Ако планирате сами да затворите басейна си, можете да закупите зимни химически комплекти, които съдържат различните видове химикали в една удобна опаковка.

Стъпка 7: Покрийте своя басейн

Последната стъпка при зазимяването на надземния ви басейн е да осигурите покритие на басейна, което ще предотврати попадането на отломки във водата. Предлагат се зимни покривала за басейни в широка гама от форми и размери. Някои версии изискват да завържете капака с помощта на кабел.

Ако живеете в район с много студен климат, има продукти, които можете да закупите, за разбиването на леда, който се образува под покривалото. Също ако дървета заобикалят басейна ви, трябва да се погрижите и за листата, ако попадат върху покривалото на басейна , като предприемете необходимите мерки за изчистването им.

След като зазимите няколко пъти сглобяемия басейн, процесът ще започне да изглежда все по-лесен, с придобиването на опит. Дори да изглежда като нещо отнемащо много време и ресурс, допълнителните усилия си заслужават, за да защитите басейна си и сведете до минимум разходите за ремонт след това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Нумерологията и нейното въздействие върху човешкия живот

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Лекар: 4 сериозни причини да се чувствате уморени, но да не можете да заспите

Как се оказва първа помощ при задавяне?

3 невероятни ползи за здравето, които ни осигурява зеленият цвят

5 знака, че партньорът ви е отегчен от вас

Кои са най-лоялните зодии, на които винаги можете да разчитате

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com