Как температурните амплитуди влияят на здравето ни?

812
Как температурните амплитуди влияят на здравето ни?
Снимка: iStock/Guliver

Температурните амплитуди - разликите в температурата между деня и нощта или между сезоните - оказват голямо влияние върху човешкото здраве. Телата ни са приспособени да функционират в определени температурни диапазони и отклоненията от тези оптимални условия могат да повлияят на различни физиологични и психологични процеси.

Един от основните начини, по които температурните амплитуди влияят върху здравето, е чрез модулиране на имунната система. Внезапните промени в температурата, като например бързото ѝ понижаване през нощта, могат да стресират организма и да отслабят имунния отговор. Това прави хората по-податливи на инфекции и заболявания. Освен това екстремните температурни колебания могат да изострят съществуващи респираторни заболявания, като астма и алергии, тъй като дихателната система може да се бори да се адаптира към резките промени.

5 вредни мита за влиянието на храната върху здравето на сърцето

Температурните амплитуди играят решаваща роля и за регулирането на съня. Вътрешният часовник на организма, или циркадният ритъм, се влияе от сигналите на околната среда, като например температурата. Рязкото понижаване на нощните температури може да наруши съня, което води до безсъние и лишаване от сън.

На свой ред недостатъчният сън е свързан с различни здравословни проблеми, включително затлъстяване, сърдечносъдови заболявания и нарушена когнитивна функция. По този начин температурните амплитуди оказват косвено въздействие върху цялостното здраве, като влияят върху качеството и продължителността на съня.

Освен това температурните колебания могат да окажат влияние върху здравето на сърдечносъдовата система. Ниските температури могат да свият кръвоносните съдове, да повишат кръвното налягане и риска от сърдечносъдови инциденти. От друга страна, екстремната топлина може да доведе до допълнително натоварване на сърдечносъдовата система, особено при уязвими групи от населението. Високите температури могат да доведат до дехидратация и електролитен дисбаланс, което допълнително натоварва сърцето и увеличава вероятността от заболявания, свързани с топлината.

Психичното здраве не е имунизирано срещу влиянието на температурните амплитуди. Сезонното афективно разстройство (САР) е добре документирано явление, при което хората изпитват депресивни симптоми през определени сезони, често през по-тъмните и студени месеци.

Може ли пазенето на тайна да повлияе на емоционалното ни здраве

Липсата на слънчева светлина и по-ниските температури могат да нарушат нивата на невротрансмитерите, особено на серотонина и мелатонина, което допринася за разстройства на настроението. Освен това екстремните горещини се свързват с повишена агресия и раздразнителност, което може да доведе до изостряне на проблемите с психичното здраве.

Важно е да се отбележи, че индивидуалната толерантност към температурните амплитуди варира и някои демографски групи може да са по-уязвими. Възрастните хора, кърмачетата и хората с вече съществуващи здравословни проблеми често са по-податливи на свързаните с температурата въздействия върху здравето. Освен това социално-икономическите фактори могат да засилят последиците, тъй като лицата с ограничен достъп до климатик или отопление могат да бъдат изправени пред повишени рискове по време на екстремни температури.

Температурните амплитуди оказват многостранно влияние върху човешкото здраве. Последиците от температурните колебания са многобройни - от имунната функция и режима на сън до сърдечносъдовото и психическото здраве. Разбирането на тези ефекти е от решаващо значение за разработването на стратегии за намаляване на рисковете и защита на уязвимите групи от населението от въздействието на промяната на температурите върху здравето.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com