Какво да направите, ако в ухото попадне вода?

8302
Какво да направите, ако в ухото попадне вода?
Снимка: iStock

Задържането на вода в ухото може да бъде често срещано и неприятно преживяване, което често се случва след плуване или къпане. Усещането за запълнени с вода уши, ако не се вземат незабавни мерки, може да доведе до дразнене, временна загуба на слуха и дори до инфекции. Да знаете какво да правите при попадане на вода в ухото е от решаващо значение за облекчаване на дискомфорта и предотвратяване на потенциални усложнения.

Първо, трябва да устоите на изкушението да вкарвате предмети като памучни тампони или пръсти в ушния канал. Макар да изглежда като бързо решение, това може да доведе до навлизане на водата още по-навътре или до увреждане на деликатните ушни структури. Вместо това опитайте гравитационни техники, за да насърчите естественото оттичане на водата.

Един от ефективните методи е да наклоните главата си настрани, като засегнатото ухо е обърнато надолу. Леко подскачайте на един крак, за да създадете едва доловима вибрация, или легнете настрани за няколко минути. Това позволява на водата сама да се оттече. Можете също така да опитате да дърпате ушната мида или да накланяте главата си в различни посоки, за да стимулирате оттичането.

Как да се справиш с водата в ушите

Ако само гравитацията не помогне, често срещано домашно средство е използването на смес от равни части бял оцет и алкохол за търкане. Този разтвор помага за разграждането на водата, попаднала в ухото, и изпарява останалата влага. С помощта на чист капкомер капнете няколко капки от сместа в засегнатото ухо, след което наклонете главата си, за да позволите на разтвора да изтече.

Друга техника включва използване на топлина за насърчаване на изпарението. Нанесете топъл компрес или използвайте сешоар на ниска степен, като го държите на разстояние поне един метър от ухото. Нежната топлина помага да се ускори процесът на изсъхване и облекчава дискомфорта.

Ако тези домашни методи се окажат неефективни, на разположение са капки за уши, които се продават без рецепта и са предназначени за отстраняване на водата от ушния канал. Тези капки често съдържат смес от алкохол и оцетна киселина, които помагат за разграждането и изсушаването на останалата вода. Следвайте внимателно инструкциите на продукта и се консултирайте с медицински специалист, ако имате някакви притеснения.

Как да изкараме вода от ушите - с тези лесни начини ще решите проблема

Важно е да избягвате използването на тапи за уши или слушалки, докато водата не се изцеди напълно, за да предотвратите по-нататъшно задържане на влага. Освен това, ако изпитате болка, постоянен дискомфорт или признаци на инфекция, като изтичане на вода, зачервяване или подуване, незабавно потърсете медицинска помощ.

Справянето с водата в ухото изисква търпение и щадящи техники. Като избягвате агресивните мерки и използвате гравитацията, топлината или специализираните капки, можете ефективно да облекчите дискомфорта, свързан със запушените уши, и да сведете до минимум риска от усложнения. Ако проблемите продължават, не се колебайте да се консултирате с медицински специалист за допълнителни насоки и оценка.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com