Какво е най-добре да се яде при липса на магнезий?

9902
Какво е най-добре да се яде при липса на магнезий?
Снимка: iStock

На прага на студения сезон, през който времето, прекарано на закрито, неизбежно нараства, което създава предпоставки за по-лесно заразяване с вируси и грип, въпросът за витамините и минералите, тяхното благотворно въздействие върху организма и какво да сервираме на трапезата си, за да не страдаме от дефицити, става все по-важен.

Докато повечето хора знаят кои храни са най-богати на витамин С и как да си набавят повече калций, то въпросът какво се яде при липса на магнезий и от кои храни се усвоява най-пълноценно, остава някак извън центъра на вниманието. Магнезият обаче е не по-малко важен за нормалното функциониране на тъканите и органите и за превенцията на здравословните неволи през студения сезон. Липсата му води до сериозни здравословни проблеми, свързани с нервната система и мускулите. Нещо повече – магнезият е пряко свързан с имунната система – факт, известен на малцина.

Колко дълго трябва да се приема магнезий?

Как влияе магнезият на имунната система?

За да разберете защо е важно да не страдате от дефицит на магнезий на прага на сезона на грипа, както и защо въпросът какво се яде при липса на магнезий е актуален именно сега, следва да знаете каква е зависимостта между имунната система и този важен минерал. Магнезият има силна връзка с имунната система както при неспецифични, така и при специфични имунни отговори и е доказано, че магнезиевият дефицит е свързан с нарушена клетъчна и хуморална имунна функция.

Магнезиевият дефицит е свързан с възпалителен отговор от страна на организма. Подобна опасност застрашава в най-голяма степен спортистите, макар да е здраве спортът, защото магнезият се изчерпва по-бързо при хора, които активно спортуват, а не приемат достатъчно, за да попълнят депата чрез храната. Какво се яде при липса на магнезий, което да попълни липсите, да помогне за преодоляване на дефицитите и да подсили имунната система и устойчивостта на тялото на инфекции и вируси?

Какво да се яде при липса на магнезий?

Въпросът в случая е не само кои храни са най-богати на магнезий, а кои като цяло са и най-полезни, носещи енергия без излишни килограми, защото зърнените култури също доставят магнезий на тялото, но е спорно какви други ползи имат, а и ако ги консумираме неограничено, ще качим килограми. Те са богати и на бързи въглехидрати, водят до рязко повишаване на нивата на кръвната захар, което не ги прави най-добрият избор.

За разлика от тях следните храни са изключително ценни не само за задоволяване на нуждите от магнезий в тялото, но и за укрепване на общото здравословно състояние. Магнезият е кофактор в повече от 300 ензимни системи, които регулират различни биохимични реакции в тялото, включително протеинов синтез, мускулна и нервна функция, контрол на кръвната захар и регулиране на кръвното налягане. Ето защо изборът на източници на магнезий, които да са ефективни, е наистина важен. Специалистите препоръчват да се консумират следните храни при дефицит на магнезий:

1.       Авокадо

Богато на магнезий, авокадото е ценен източник и на полезни мазнини, които са важни за организма. Многобройните му ползи за здравето, съчетани с разнообразие от витамини и минерали, сред които и щедри дози магнезий, нарежда авокадото сред най-препоръчваните от специалистите храни при дефицит на минерала.

2.       Риба тон

Богата на омега-3 мазнини киселини и витамин Д освен на интересуващия ни магнезий, рибата тон е сред най-разумните избори, които може да направите, ако се вълнувате как да укрепите имунната си система и общото здравословно състояние на прага на студения сезон. Най-хубавото е, че не се нуждаете нито от време, нито от кулинарни умения, за да ѝ се насладите. Просто отворете една консерва и се насладете на вкусния източник на минерали и витамини. 

В кои храни има най-много магнезий?

3.       Тъмен шоколад

Лошото време не може без нещо за небцето и душата, нещо сладко, нещо разтапящо се в устата ви. Когато вън е студено и мрачно се нуждаете от шоколад, който да ви усмихне. За да доставите магнезий на тялото си, нека  този шоколад бъде черен. Тъмният шоколад е богат на магнезий и не е толкова опасен за талията, колкото е млечният. Насладете му се без угризения и притеснения.

4.       Зелени листни зеленчуци

Не е сезонът на спанака и марулите, но това не пречи да ги сервирате на масата си. Само внимавайте откъде ги купувате, за да не се окажат по-богати на нитрати, отколкото на магнезий. Разнообразните начини, по които да ги приготвите – сурови, на ястия улесняват по-честото им поднасяне на масата.

5.       Тиквени семки

Тиквените семки са минерални суперзвезди и първенци, когато говорим за магнезий. Около 30 грама осигуряват цели 156 милиграма или около 37% от необходимата дневната доза магнезий. Тиквените семки съдържат още манган, мед, фосфор и цинк, като цинкът също е важен за имунната система.

Ако изпитвате сериозен дефицит на магнезий, консултирайте се с вашия лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com