Какво е полотарианска диета и могат ли вегетарианците да ядат месо?

2178
Какво е полотарианска диета и могат ли вегетарианците да ядат месо?
Снимка: pexels.com

Полотарианецът е полу-вегетарианец, който яде само птиче месо и намалява червеното и свинското месо от диетата си. Ползите за здравето, които могат да бъдат свързани с това да станеш полотарианец, включват намален риск от някои видове рак и диабет тип 2.

Хората избират този модел на хранене по различни причини.

За някои да станат полотарианци е стъпка към това да станат вегетарианци, докато други са по-загрижени за ефектите върху здравето и околната среда от яденето на червено месо.

Какво е полотарианска диета

Известна още като поло-вегетарианска, полотарианската диета се счита за вид полу-вегетарианство, тъй като някои форми на животинско месо са разрешени.

Докато префиксът „поло“ буквално се превежда на „пиле“ на испански, полотарианците обикновено ядат всякакви видове домашни птици, включително пуешко и патешко.

Хората, които спазват тази диета, не ядат червено месо или продукти от свинско месо. Освен това някои включват яйца и млечни продукти в диетата си, докато други не.

Тъй като няма определени насоки относно видовете и количествата домашни птици, които да се консумират, хранителният състав на полотарианската диета може да варира значително в зависимост от индивида.

Възможни ползи за здравето

Като се има предвид ограниченото количество изследвания конкретно на полотарианската диета, нейните потенциални ползи за здравето до голяма степен се основават на намаляването и премахването на червените и преработените меса.

Диетата може да осигури ползи, подобни на тези, предлагани от вегетарианската диета, тъй като набляга и на растителни храни.

Може да намали риска от сърдечни заболявания

Някои проучвания свързват високия прием на червено месо, особено преработено червено месо, с повишен риск от сърдечни заболявания.

За разлика от това, популационни проучвания свързват приема на птиче месо с намален риск от сърдечни заболявания. Тази връзка може да се дължи на увеличения прием на птиче месо, което води до намален прием на червено месо.

В проучване при 84 136 жени, замяната на 1 порция непреработено червено месо на ден с птиче месо се свързва с 19% намален риск от сърдечни заболявания.

В допълнение към по-ниското съдържание на червени и преработени меса, полотарианските диети трябва да съдържат много растителни храни.

В резултат на това диетата може да бъде богата на фибри и антиоксиданти, които могат да предпазят от сърдечни заболявания чрез намаляване на кръвното налягане и повишаване на HDL (добрия) холестерол.

Може да намали риска от някои видове рак

Високият прием на червено месо, особено преработено червено месо, се свързва с повишен риск от някои видове рак, включително колоректален рак.

За разлика от това, редовният прием на птиче месо не е свързан с рак на дебелото черво, а вегетарианските диети дори могат да помогнат за предпазване от него.

Ето как се чисти пилето от хормони, преди да го сготвите

Може да намали риска от диабет тип 2

Някои видове червено месо, особено преработените меса, се свързват с повишен риск от диабет тип 2.

Полотарианските диети също са предназначени да бъдат с високо съдържание на растителни храни, което може да предпази от диабет тип 2, тъй като тези храни често са с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на наситени мазнини.

Може да помогне за загуба на тегло

Полотарианската диета също може да е от полза за талията ви.

Птичето обикновено е с по-ниско съдържание на калории и наситени мазнини от червеното месо и свинските продукти, като същевременно е добър източник на протеини.

Изследванията показват, че диета с високо съдържание на протеини може да намали апетита, като ви помага да приемате по-малко калории през деня.

Освен това, тези, които спазват вегетарианска диета, обикновено имат по-нисък индекс на телесна маса (ИТМ) от невегетарианците, докато основно диетите на растителна основа, като полотарианската диета, са установили, че подпомагат загубата на тегло.

Потенциални недостатъци

Добре планираната полотарианска диета, която съдържа разнообразни растителни храни заедно с умерен прием на птиче месо, може да бъде доста здравословна и да не изисква добавки.

Въпреки това, както при други вегетариански диетични модели, някои хора може да са изложени на риск от недостиг на хранителни вещества, когато намалят животинските продукти.

Възможните дефицити на хранителни вещества, които трябва да имате предвид, когато следвате полотарианска диета, включват:

  • Желязо
  • Цинк
  • Витамин B12
  • Калций
  • Омега-3 мастни киселини

Желязото и цинкът присъстват в растителните храни, но се усвояват по-добре от животинските продукти. Въпреки че домашните птици съдържат и двата минерала, полотарианците все още трябва да са наясно с включването на подходящи растителни източници на желязо и цинк.

Витамин B12 се намира само в животински продукти. В зависимост от това колко птиче месо един полотарианец реши да включи в диетата си, може да се препоръча добавка B12.

За полотарианските диети, които не включват млечни продукти, е важно да се включат растителни източници на калций, включително зеле, бял боб, сусамово семе и цели соеви продукти.

И накрая, ако рибата и морските дарове са ограничени, полотарианците може да не получават адекватни количества омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение и са важни за физическото и психическото здраве.

Източници на растителната форма на омега-3 - алфа-линоленова киселина - включват орехи, както и семена от чиа и лен.

Храни за ядене

Полотарианската диета е идеално богата на растителни храни и съдържа умерени количества птиче месо. Храните, които са подходящи за консумация на полотарианска диета, включват:

  • Пълнозърнести храни и зърнени продукти: киноа, овес, просо, фаро и др.
  • Плодове: ябълки, грейпфрут, банани, горски плодове, круши и др.
  • Зеленчуци: броколи, спанак, тиква, картофи, чушки и др.
  • Бобови култури: леща, нахут, черен боб, боб и др.
  • Ядки, ядкови масла и семена: тиквени семки, бадемово масло, орехи и др.
  • Домашни птици: включително пиле, пуйка и патица
  • Растителен протеин: тофу, грахов протеин, сейтан и др.
  • Здравословни мазнини: авокадо, зехтин, кокос, кокосово масло и др.
  • Немлечни продукти: бадемово мляко, кокосово кисело мляко, кокосово мляко и др.

Полотарианците също могат да изберат да включат яйца и млечни продукти.

Храни, които трябва да се избягват

Освен домашни птици, полотарианците не ядат друго животинско месо. Въпреки че някои може да включват риба и миди, те технически биха се считали за pesce-pollotarians.

Лекар разкри защо НЕ могат да се ядат всички части на пилето

Храните, които трябва да се избягват при полотарианска диета, включват:

  • Говеждо месо
  • Свинско
  • Агнешко
  • Дивечово месо, като бизони, лосове и еленско месо
  • Риба
  • Миди

Освен това трябва да се сведе до минимум консумацията на пържено птиче месо.

Полотарианската диета се фокусира върху цели, растителни храни с умерено включване на птиче месо.

Тъй като е богат на растителни храни с високо съдържание на фибри и намалява приема на червено месо и свинско, може да е от полза за здравето на сърцето, да помогне за загуба на тегло и да предпази от диабет тип 2 и някои видове рак.

В сравнение със средностатистическата западна диета, това може да е полезно и за околната среда.

Като цяло, полотарианската диета може да бъде здравословен, по-реалистичен вариант за месоядни, които искат да ядат по-малко червено месо и повече храни на растителна основа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com