Какво е протеинов дефицит и какви са неговите симптоми?

2887
Какво е протеинов дефицит и какви са неговите симптоми?
Снимка: Istock

Малко хранителни вещества са толкова важни, колкото протеините.

Протеинът е градивният елемент на вашите мускули, кожа, ензими и хормони и играе съществена роля във всички телесни тъкани.

Повечето храни съдържат малко протеини. В резултат на това истинският протеинов дефицит е рядък в развитите страни. Въпреки това, някои хора все още могат да бъдат изложени на риск.

Дефицитът води до различни здравословни проблеми, докато ниският прием на протеин също може да бъде проблем, тъй като може да причини фини промени в тялото ви с течение на времето.

Какво е протеинов дефицит

Дефицитът на протеин е, когато вашият прием не е в състояние да отговори на нуждите на тялото ви.

Приблизително един милиард души по света страдат от недостатъчен прием на протеини.

Някои хора в развитите страни също са изложени на риск. Това включва хора, които следват небалансирана диета, както и институционализирани възрастни хора и хоспитализирани пациенти.

Въпреки че истинският протеинов дефицит е необичаен в западния свят, някои хора получават много малки количества от диетата си.

Твърде малкото протеин може да причини промени в състава на тялото, които се развиват за дълъг период от време, като загуба на мускули.

Най-тежката форма на протеинов дефицит е известна като квашиоркор. Най-често се среща при деца в развиващите се страни, където гладът и небалансираните диети са често срещани.

Дефицитът на протеин може да засегне почти всички аспекти на функционирането на тялото. В резултат на това е свързано с много симптоми.

1. Оток

Отокът, който се характеризира с подута и подпухнала кожа, е класически симптом на квашиоркор.

Учените смятат, че се причинява от ниски количества човешки серумен албумин, който е най-разпространеният протеин в течната част на кръвта или кръвната плазма.

Една от основните функции на албумина е да поддържа онкотичното налягане - сила, която привлича течност в кръвообращението. По този начин албуминът предотвратява натрупването на прекомерни количества течност в тъканите или други части на тялото.

Поради намалените нива на човешки серумен албумин, тежкият протеинов дефицит води до по-ниско онкотично налягане. В резултат на това течността се натрупва в тъканите, причинявайки подуване.

По същата причина дефицитът на протеин може да доведе до натрупване на течност в коремната кухина. Подутият корем е характерен признак на квашиоркор.

Колко протеин се съдържа в яйцата?

2. Затлъстяване на черния дроб

Друг често срещан симптом на квашиоркор е мастен черен дроб или натрупване на мазнини в чернодробните клетки.

Ако не се лекува, състоянието може да се развие в мастна чернодробна дистрофия, причинявайки възпаление, чернодробни белези и потенциално чернодробна недостатъчност.

Затлъстяването на черния дроб е често срещано състояние при хора със затлъстяване, както и при тези, които консумират много алкохол.

Защо това се случва в случаи на протеинов дефицит не е ясно, но проучванията показват, че нарушеният синтез на протеини, транспортиращи мазнини, известни като липопротеини, може да допринесе за състоянието.

3. Проблеми с кожата, косата и ноктите

Дефицитът на протеин често оставя своя отпечатък върху кожата, косата и ноктите, които до голяма степен са изградени от протеини.

Например квашиоркор при деца се отличава с лющеща се или нацепена кожа, зачервяване и петна от депигментирана кожа.

Изтъняване на косата, избелял цвят на косата, загуба на коса (алопеция) и чупливи нокти също са често срещани симптоми.

Тези симптоми обаче е малко вероятно да се появят, освен ако нямате сериозен протеинов дефицит.

4. Загуба на мускулна маса

Вашите мускули са най-големият резервоар на протеини в тялото ви.

Когато хранителният протеин е в недостиг, тялото има тенденция да приема протеин от скелетните мускули, за да запази по-важните тъкани и функции на тялото. В резултат на това липсата на протеини води до загуба на мускули с течение на времето.

Дори умереният протеинов дефицит може да причини мускулна загуба, особено при възрастни хора.

Едно проучване при възрастни мъже и жени установи, че мускулната загуба е по-голяма сред тези, които консумират най-ниски количества протеин.

5. По-голям риск от фрактури на костите

Мускулите не са единствените тъкани, засегнати от ниския прием на протеини.

Вашите кости също са изложени на риск. Недостатъчният прием на протеин може да отслаби костите ви и да увеличи риска от фрактури.

Едно проучване при жени в постменопауза установи, че по-високият прием на протеини е свързан с по-нисък риск от фрактури на бедрената кост. Най-високият прием е свързан с 69% намален риск, а животинският протеин изглежда има най-големи ползи.

6. Забавен растеж при деца

Протеинът не само помага за поддържането на мускулна и костна маса, но също така е от съществено значение за растежа на тялото.

По този начин дефицитът или недостатъчността е особено вредно за деца, чиито растящи тела изискват стабилно снабдяване.

Наблюдателни проучвания показват силна връзка между ниския прием на протеини и нарушения растеж.

Забавеният растеж също е една от основните характеристики на квашиоркор при деца.

7. Повишена тежест на инфекциите

Дефицитът на протеин също може да се отрази на имунната система.

Нарушената имунна функция може да увеличи риска или тежестта на инфекциите, често срещан симптом на тежък протеинов дефицит.

Например, едно проучване при мишки показа, че следването на диета, състояща се от само 2% протеин, е свързано с по-тежка грипна инфекция, в сравнение с диета, осигуряваща 18% протеин.

8. По-голям апетит и прием на калории

Въпреки че лошият апетит е един от симптомите на тежък протеинов дефицит, обратното изглежда е вярно за по-леките форми на дефицит.

Когато приемът на протеини е недостатъчен, тялото ви се опитва да възстанови протеиновия ви статус, като повишава апетита ви, насърчавайки ви да намерите нещо за ядене.

Но протеиновият дефицит не предизвиква безцелно желанието за ядене, поне не при всички. Може селективно да увеличи апетита на хората към пикантни храни, които обикновено са с високо съдържание на протеини.

Въпреки че това със сигурност може да помогне във времена на недостиг на храна, проблемът е, че съвременното общество предлага неограничен достъп до пикантни, висококалорични храни.

Много от тези полуфабрикати съдържат малко протеини. Въпреки това, количеството протеин в тези храни често е значително ниско в сравнение с броя на калориите, които осигуряват.

10 признака, които издават, че НЕ ядете достатъчно протеин

В резултат на това лошият прием на протеини може да доведе до наддаване на тегло и затлъстяване, идея, известна като хипотеза за протеинов лост.

Ако се чувствате гладни през цялото време и ви е трудно да контролирате приема на калории, опитайте да добавите малко постни протеини към всяко хранене.

Поради тази причина протеиновият дефицит има широк спектър от симптоми.

Сериозният дефицит на протеини може да причини подуване, мастен черен дроб, дегенерация на кожата, да увеличи тежестта на инфекциите и да забави растежа при децата.

Въпреки че истинският дефицит е рядък в развитите страни, ниският прием може да причини мускулна загуба и да увеличи риска от фрактури на костите.

Някои доказателства дори предполагат, че получаването на твърде малко протеин може да увеличи апетита и да насърчи преяждането и затлъстяването.

За оптимално здраве не забравяйте да включите богати на протеини храни във всяко хранене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com